Lapozó: Naponta maximum négy órát fűthetnek a rómaiak

Duplájára nőtt a szén-monoxid-mérgezésben elhunytak száma Belgiumban · Kétséges, lesz-e idén új dán kormány · A transztörvény ellen tiltakozó kampányt állított le a katalán rendőrség · Naponta maximum négy órát fűthetnek a rómaiak.

Magyar Nemzet
2022. 11. 14. 17:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duplájára nőtt a szén-monoxid-mérgezésben elhunytak száma Belgiumban

Petra De Sutter belga miniszterelnök-helyettes és telekommunikációs miniszter a mérgezés elleni segélyhívó központnál tett hétfői látogatása alkalmával beszélt arról az új tendenciáról, hogy Belgiumban az elmúlt évekhez képest idén már legalább a duplájára nőtt a szén-monoxid-mérgezésben elhunytak száma. Míg 2019-ben még 29 ilyen halálesetet regisztráltak a hatóságok, 2022 októberében a szén-monoxid miatt elhunytak száma már elérte a hatvanat is. A segélyhívó központ vezérigazgató-helyettese, Dominique Vandijck az energiaválsággal hozza összefüggésbe a növekvő számokat. „Az energiahordozók csillagászati ára miatt a fűtési szezonban az emberek már nem nyitják ki otthonaikban az ajtókat és az ablakokat, ahogy korábban tették. Így próbálják meg melegen tartani a lakásokat és minimalizálni a fűtési költségeket. Csökkentik a fogyasztásukat, a lehető legolcsóbb fűtőanyagot használják, karbantartás nélkül üzemeltetik a fűtésre alkalmas berendezéseiket, sőt a hibás vagy a veszélyes készülékeiket sem cserélik ki. Ez pedig növeli a szén-monoxid-mérgezés esélyét” – elemezte az új belga szokásokat a központ helyettes vezetője.

Tartok tőle, hogy az energiaválság további súlyos következményekkel fog járni

– fejezte ki diplomatikusan aggodalmát a miniszterelnök-helyettes azzal kapcsolatban, hogy még több belga halhat bele az energiaválság miatt kialakult új fűtési szokásokba. 

Forrás: lalibre.be

Kétséges, lesz-e idén új dán kormány

Két hete, november elsején tartottak előre hozott választásokat Dániában. A voksoláson a hivatalban lévő szociáldemokrata miniszterelnök, Mette Frederiksen és a baloldali pártok szereztek csekély többséget a Folketingetben, azaz a dán országgyűlésben, de egyelőre közel sem biztos, hogy a baloldali pártok alakítanak koalíciós kormányt. Mette Frederiksen célja egy erősebb felhatalmazású kormányzó többség létrehozása, amely nem függ a baloldali szélsőségesektől, ezért egy blokkokon átívelő nagykoalícióban gondolkodik. Egyelőre bizonytalan, mikorra lehet új kormánya Dániának, melyet az ügyvivő Frederiksen is megerősített. A kormányfő azt mondta, a kormányalakítás egyelőre még odébb van. A politikai középen több lehetőség, illetve variáció is van, és sok múlik az ellenzék vezető erején, a liberális-konzervatív Balpárt (Venstre) döntésén. Ha a párt vezetője, Jakob Elleman-Jensen lemond arról, hogy az ellenzék vezetője legyen, és belemegy abba, hogy pártja egy szociáldemokrata vezetésű kormányt támogasson, ami többséget biztosít Mette Frederiksen számára, az történelmi változást jelentene a dán politikában. Elleman-Jensen egyelőre úgy tűnik, kivár. Pénteken ugyan találkozott Frederiksennel, de nem akarta kormánytárgyalásoknak minősíteni megbeszélésüket, csak egyfajta tájékozódó beszélgetésnek címkézte. 

Jó megbeszélés volt, szondáztuk egymást, elsősorban a gazdaság rövid és hosszú távú kilátásairól beszélgettünk

– közölte a párt vezetője. Egyes információk szerint az ellenzéki párton belül nagy a nyomás, hogy lépjenek kormányra a szociáldemokratákkal, de az értesülést a pártvezető nem akarta kommentálni. A kormányalakítási nehézségek miatt veszélyben van a jövő évi költségvetés megalkotása, melyet legkésőbb december 21-ig kellene elfogadni, a karácsonyi szünet előtti utolsó ülésnapon. Ha ez nem történik meg időben, a megoldás egy átmeneti törvény lehet, amely lehetővé teszi az adóbeszedés és a közalkalmazottak fizetésének folytatását az új évben is.

Forrás: svd.se

A transztörvény ellen tiltakozó buszos kampányt állított le a katalán rendőrség

A „Hallasd magad!” nevű spanyol szervezet az egyik barcelonai buszjáratra transzfóbiához kapcsolódó és a transztörvényt ellenző szlogeneket helyezett el. Szerepelt rajta egyebek mellett a „stop a transztörvényre!”, a „nem a gyermekcsonkításra!” és a „nemsemleges gyerekek nem léteznek” felirat is. A katalán rendőrség, a Mossos kiemelte a forgalomból a buszt és leállította a szervezet a kampányát. A katalán kormány több magas rangú tisztviselője elítélte a transzfób üzenetekkel teli jármű közlekedését. Tania Verge esélyegyenlőségi miniszter mindenkit biztosított arról, hogy ez a busz nem mehet a forgalomba, amíg nem tüntetik el róla le a transzfób feliratokat. Verge Twitteren jelentette be azt is, hogy büntetőeljárást indítanak a szervezők ellen, melynek következménye a törvények értelmében akár 40 ezer eurós bírság is lehet, mivel a buszon látható feliratok diszkriminációhoz vezethetnek. Az ultrakonzervatív szervezetnek nem ez volt az első ilyen típusú kampánya, már korábban is elhelyeztek autóbuszokon hasonló feliratokat. A 2001-ben alapított egyesület José Luis Rodríguez Zapatero kormánya alatt tüntetéseket szervezett az azonos neműek házassága és az abortusz ellen is.

Forrás: elpais.com, twitter.com

Naponta legfeljebb négy órát fűthetnek a rómaiak

Miután hirtelen lehűlt a levegő Rómában, a városvezetés kénytelen volt megkezdeni a fűtési szezont. Az energiatakarékosság elveit figyelembe véve a Rómában és környékén élők naponta négy órára kapcsolhatják be a fűtőtesteket. A hivatalos fűtési szezon november 21-én kezdődik, amikor már 10 órán keresztül működhetnek a fűtőtestek, reggel 5 óra és este 11 között.

Felelősségteljes fogyasztásra szólította fel az önálló fűtéssel rendelkező háztartásokat a főváros polgármestere, Roberto Gualtieri. 

Az előrejelzés szerint akár 7 fokig is zuhanhat a hőmérséklet, mely korábban indokolttá tette a fűtőtestek működésbe helyezését. Az olasz ökológiai átmenetért felelős miniszter hat különböző zónára osztotta fel az ország területét az éghajlati viszonyoknak megfelelően, hogy – az energiatakarékosságra ügyelve – különböző időpontokban kezdődhessen el a fűtési szezon Olaszországban.

Forrás: rainews.it, ilmessaggero.it

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.