Állami tulajdonba vennék a szélessávú internetes hálózatot Rómában

Felgyorsítanák a gazdaság digitalizációját Adolfo Urso ipari miniszter szerint.

Forrás: MTI2022. 11. 14. 15:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hálózatnak állami ellenőrzés alatt kell állnia

– jelentette ki Urso egy római üzleti konferencián, és „hibának” nevezte a korábbi olasz telefonmonopólium 1997-es privatizációját.

Giorgia Meloni miniszterelnök kormánya vizsgálja annak a lehetőségét is, hogyan lehetne a TIM vezetékes interneteshálózatát annak kisebb riválisa, az Open Fiber hálózatával egyesíteni egyetlen országos szélessávú hálózat létrehozása érdekében.

Az egyik ilyen lehetőség az úgynevezett „Minerva” projekt lenne, amelynek keretében az Open Fibert ellenőrző Cassa Depositi e Prestiti (CDP) állami befektetési bank vételi ajánlatot tenne a TIM-re. A múlt héten Giancarlo Giorgetti gazdasági miniszter óvatosságra intett a Minerva tervvel kapcsolatban, mondván, hogy ezt a kormánynak alaposan meg kell vitatnia.

A másik lehetőség – amit a TIM vezérigazgatója, Pietro Labriola is szorgalmaz – az internetes hálózati üzletág kiszervezése külön üzletággá, majd összeolvasztása az Open Fiberrel a CDP közreműködésével.

„A kormány stratégiája egy államilag ellenőrzött hálózat létrehozása”, és „egyhangúlag” fog dönteni arról, hogyan lehet ezt a célt elérni – közölte Urso a római konferencia alkalmával.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.