Emmanuel Macron keményen kritizálta Iránt

A francia elnök nem zár ki semmilyen lehetőséget, ami Teherán szankcionálását illeti.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 14. 14:35
MACRON, Emmanuel
Brüsszel, 2022. október 20. Emmanuel Macron francia államfõ nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU-tagállamok vezetõinek kétnapos tanácskozása elõtt Brüsszelben 2022. október 20-án. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős diplomáciai választ sürgetett Iránnal szemben Emmanuel Macron francia államfő az országos, kormányellenes tüntetésekkel szembeni „példátlan megtorlása” miatt.

Támogatom az erős diplomáciai választ és a szankciókat a rezsim azon személyiségei ellen, akiknek felelősségük van ennek a forradalomnak a megtorlásában

– mondta a köztársasági elnök a France Inter francia közrádióban hétfőn sugárzott interjúban. A felvétel pénteken készült az elnöki hivatalban, ahol Emmanuel Macron négy ellenzéki iráni aktivistát fogadott.

 

Nem zárunk ki semmilyen lehetőséget

 

– tette hozzá az elnök, emlékeztetve arra, hogy az iráni vezetéssel szemben már több szankciót is elfogadott az Európai Unió.

 

Az uniós tagállamok külügyminiszterei hétfőn egyeztetnek Brüsszelben esetleges újabb szankciókról Iránnal szemben.

 

Az Európai Unió október 17-én vezetett be szankciókat mások mellett az iráni erkölcsrendészet tagjai ellen, mert felelősnek tartják őket Mahsza Amini haláláért: a fiatal nőt szeptemberben letartóztatták az öltözködési szabályok megsértése címén, és az őrizetben meghalt. Az uniós szankciók 11 tisztségviselőt, köztük Irán információs és távközlési miniszterét is érintik, őket a nő halálát követő tüntetések elfojtásával vádolja az EU.

Emmanuel Macron jelezte: a következő hetekben ismét egyeztet Ebrahim Raiszi iráni elnökkel, akivel szeptember végén találkozott először az ENSZ Közgyűlésén New Yorkban.

 

A diplomácia azt jelenti, hogy olyan emberekkel is beszélünk, akikkel nem értünk egyet, és megpróbálunk hasznosan fellépni

 

– mondta Emmanuel Macron, akit iráni ellenzékiek bíráltak, amiért találkozott Ebrahim Raiszival.

A francia elnök úgy ítélte meg, hogy az iráni belpolitikai helyzet miatt nagyon törékeny az iráni nukleáris megállapodás újraindításának esélye. Miután nem történtek meg a várt új előrelépések, új keretet kell létrehozni – vélte Macron.

A térség vitás kérdéseit illetően a francia elnök reméli, hogy az év végégig sikerül megrendezni egy konferenciát Bagdadban valamennyi szomszédos ország és Irán részvételével, az első 2021 augusztusban Irakban rendezett találkozó után.

Emmanuel Macron Franciaország csodálatát, tiszteletét és támogatását fejezete ki pénteken annak a négy iráni ellenzékinek, akiket hivatalában fogadott, miután „a szabadság egyetemességért harcolnak, amiben mindannyian hiszünk” – mondta az államfő. Irán vasárnap élesen bírálta a találkozót, és elítélte Franciaországot.
 

Borítókép:  Emmanuel Macron francia államfő nyilatkozik a sajtó munkatársainak az EU-tagállamok vezetőinek kétnapos tanácskozása előtt Brüsszelben 2022. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.