időjárás 4°C Aida , Karolina 2023. február 2.
logo

Bayer Zsolt szerint ismét bizonyosságot nyert, hogy milyen az amerikai demokrácia állapota + videó

Forrás: Bayer Zsolt videóblogja
2022.11.14. 14:08 2022.11.15. 07:16
Bayer Zsolt szerint ismét bizonyosságot nyert, hogy milyen az amerikai demokrácia állapota + videó

Az amerikai választási rendszerről fejtette ki a véleményét Bayer Zsolt. A vlogban többek között szó esett arról, hogyan nyerhet halott politikus az Egyesült Államokban, meddig kell számolni a szavazatokat, hogy a demokraták nyerjenek, és mi van írva Johnny bácsi sírjára.

A világ legfejlettebb, leghatalmasabb, legcsodálatosabb, legszabadabb és legdemokratikusabb országáról beszélünk, amely az utóbbi évtizedekben sok egyéb mellett mást sem csinált, mint demokráciát exportált a világ különböző helyeire. Hol Irakba, hol Szíriába, hol Afganisztánba, mindenhova exportált egy kis demokráciát. 

És ahol megszületett a demokrácia, ott aztán anarchia, nyomor és káosz maradt a nyomában.” közölte vlogjában Bayer Zsolt.

A publicista felidézett egy Pennsylvania államban történt esetet, ahol az egyik jelölt egy hónappal a választás napja előtt hunyt el, ám ennek ellenére is szavazhattak rá a választók.

Pennsylvania államban az egyik jelölt egy hónappal a választás napja előtt elhunyt. Ellenben a neve rajta maradt a szavazólapokon, és egy hónappal később a pennsylvaniai választók vidáman az urnákhoz járultak, és leadták a szavazatukat egy halottra. Mindezt azzal magyarázták, hogy egy hónap alatt nem volt idő kicserélni a nevet a szavazólapokon.

Hozzátette: 

„Egy kicsit töprengjenek el, és külön megkérem Gyurcsány Ferencet, hogy ő is töprengjen el rajta, mi történne Magyarországon egy ilyen eset után, egy ilyen esetet követően.”

Bayer Zsolt: Dobrev, a rezsimentő

A Dobrev-féle árnyékkormány úgy indít Rezsimentő Alapot, hogy az emberektől kér pénzt arra, hogy majd megmentsenek egy nehéz sorsú családot.

Bayer Zsolt szerint az is érdekes kérdéseket vet fel, hogy az Egyesült Államokban vajon miért nem elég két hét arra, hogy megszámlálják a szavazatokat. Kiemelte, hogy míg az Egyesült Államokban nagyjából 340 milló ember él, addig Indiában egymilliárd négyszázmillió, úgyhogy a kettő között van több mint egymilliárdos különbség.

„Ehhez képest Indiában, amely mondjuk infrastrukturálisan is rosszabb helyzetben van, mint az Egyesült Államok, nagyjából 5-6 nap alatt, de legfeljebb egy hét alatt össze tudnak számolni minden szavazatot. Az Egyesült Államokban két hét sem elegendő rá.”

Végezetül egy amerikai médiaszemélyiség Facebook-bejegyzésére is felhívta a figyelmet.

Most elkönyveltük, hogy győztek a republikánusok, de legyünk óvatosak, mert lehet, hogy addig fogják számlálni a szavazatokat, míg végül majd megint a demokraták győznek.

Borítókép: jegyzékbe vett szavazatokat dobozol be egy választási munkatárs az arizonai Phoenixben az amerikai félidős kongresszusi választások másnapján, 2022. november 9-én (Fotó: MTI/AP/Matt York)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.