Lapozó: Luxusutakat szerveznek a tunéziai embercsempészek a jómódú migránsoknak

Aszályriadó Barcelonában · Brüsszel célzottabb válságellenes intézkedéseket kér Spanyolországtól · Veszteséges lehet a Black Friday Belgiumban · Luxusutakat szerveznek a tunéziai embercsempészek a jómódú migránsoknak.

Magyar Nemzet
2022. 11. 23. 15:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aszályriadó Barcelonában

A csapadék hiánya miatt Barcelona kénytelen korlátozásokat bevezetni a lakosság vízhasználatára. Az intézkedés már hónapok óta a regionális kormány asztalán várakozott. 

Mivel a rendkívül forró és száraz nyár után az ősz is csapadékmentes az ország több régiójában, Katalóniában is kénytelenek voltak foglalkozni a kérdéssel. 

Kedden a mintegy ötmillió embert, köztük a Barcelonában és annak környékén lakókat ellátó medencét is hozzá kellett adni a vízkorlátozással sújtott területekhez, így már majdnem a teljes katalán lakosságot érinti a szigorítás. 

A regionális kormány szóvivője, Patricia Plaja közölte, hogy a helyi tározók kapacitásuk 33 százalékán állnak, ezért kellett Barcelona megyére is kiterjeszteni az aszályriadót, melyre 2008 óta nem volt példa. 

A döntés vízkorlátozásokat von maga után a mezőgazdasági, állattenyésztési, ipari és rekreációs területeken, így például tilos a medencék feltöltése, bizonyos helyeken a szökőkutak működtetése és az öntözés is. 

A szabályok ugyanakkor nem érintik a háztartásokat, de azoktól is tudatos vízhasználatot kérnek. Teresa Jordà regionális klímavédelmi tanácsadó úgy fogalmazott: aggasztó a helyzet, de a háztartási víz garantált, több mint egy évre van tartalék az ilyen jellegű fogyasztásra. 

Forrás: Lanacion.com.ar

 

Brüsszel célzottabb válságellenes intézkedéseket kér Spanyolországtól

Brüsszel felszólítja Spanyolországot, hogy célzottabb válságellenes intézkedéseket vezessen be a legkiszolgáltatottabb réteg számára. 

Az Európai Bizottság kedden jóváhagyta Pedro Sánchez kormányának jövő évi költségvetését, de arra figyelmeztette a szocialistákat, hogy a segélyeket elsősorban a legsérülékenyebb háztartásoknak biztosítsák, hogy meg lehessen fékezni az energiaválság miatt bekövetkezett vásárlóerő-visszaesést. 

Az uniós ajánlások előtt közzétett statisztika szerint Spanyolország adja az egyik legkevesebb szociális segélyt az unióban. A kormány a GDP 1,3 százalékát fekteti be a család és a gyermekek védelmébe, ami egy ponttal kevesebb, mint az Európai Unió átlaga. 

Brüsszel felhívta a figyelmet arra is, hogy Spanyolország költségvetési fenntarthatóságának kockázatai közép- és hosszú távon továbbra is fennállnak, részben a népesség elöregedésével járó költségek miatt. 

Az EU rámutatott továbbá arra is, hogy a munkanélküliségi ráta ugyan már a válság előtti szint alatt van (jelenleg több mint 2,9 millióan vannak állás nélkül), de még mindig magas, és várhatóan jövőre is változatlan marad. 

Ebben a részben Brüsszel azt kérte a kormánytól, hogy különös figyelmet szenteljen a fiataloknak és a tartós munkanélküliséggel küzdőknek. 

Az Európai Bizottság kiemelte, hogy bár jóváhagyja a költségvetést, a szocialisták növekedési előrejelzései sokkal optimistábbak, mint a közösségi végrehajtó testület által becsültek, amelyet több mint egy ponttal meghaladnak. 

A spanyolok a gazdaság 2,1 százalékos GDP-arányos bővülését vetítik előre, szemben a brüsszeli egyszázalékos jóslattal. 

Forrás: Elconfidencial.com

 

Veszteséges lehet a Black Friday Belgiumban

Az ING bank november elején készített felméréséből az derült ki, hogy a belgiumi fogyasztók a korábbi évekhez képest jóval óvatosabban költekeznek az elszállt energiaárak és a szankciós infláció miatt kialakult gazdasági hangulatban. 

Az elmúlt hat hónapban a belgák negyven százalékának ugyanis több mint a kétszeresére nőtt az energiaszámlája. Az ING felmérése szerint már a megkérdezettek 86 százaléka változtatott az energiafogyasztási szokásain, ellentétben a márciusban mért 77 százalékkal. 

Az energián spóroló lakosok hatvan százaléka különösen a fűtés csökkentésére koncentrál, a belgák negyven százaléka pedig a háztartási elektromos készülékeket – például a mosogatógépet – kapcsolja be ritkábban. 

A megkérdezettek 57 százaléka ezen kívül a vásárlásokhoz, például az élelmiszer-beszerzéshez fűződő korábbi rutinjait is felülírta. Márciusban ugyanez az arány még csak 44 százalék volt. A belgák óvatossága hidegzuhanyként érintheti a kereskedőket az idei Black Friday akciókkal kapcsolatban. 

Míg a világjárvány idején megnőtt az interneten vásárlók száma, most 23 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy az elmúlt időszakban jelentősen csökkentette az online beszerzések számát. 

A felmérést készítő bank szerint a vásárlási szokásban beállt változás azonban nem annak tudható be, hogy a fogyasztók ismét könnyebben juthatnak be az üzletekbe – s az online tér helyett ismét a boltokban realizálódik majd a vásárlás –, hanem annak, hogy a jelenlegi gazdasági pesszimizmus miatt a fogyasztás tudatos és általános csökkentése jellemzi a belga lakosságot. 

A felmérésben részt vevő belgák hatvan százaléka úgy nyilatkozott, hogy a következő fél évben még tovább csökkenti majd a vásárlásokra fordított kiadásait. 

Forrás: Lalibre.be

 

Luxusutakat szerveznek a tunéziai embercsempészek

Hatalmas üzletág az embercsempészet, számolt be egy tunéziai emberkereskedő a Quarta Repubblica olasz televízió műsorában. Körülbelül ezer és háromezer euró közötti összegbe kerül a Földközi-tengeren való átkelés. 

A Tunéziából induló jobbmódúak háromezer eurót fizetnek az embercsempészeknek, akik cserébe biztonságosabb tengeri átkelést ígérnek, mint a Líbiából induló olcsóbb tarifás utazásokért. A harmincéves tunéziai férfi beszámolójából kiderült, már három éve irányítja a bűnszervezetet. 

A migránsok két lehetőség közül választhatnak utazásukhoz. Az első az alapszolgáltatás, mely során az emberkereskedők a nemzetközi vizekig kísérik a hajót, onnantól viszont az utasoknak maguknak kell megoldaniuk partaszállásukat. 

A másik a teljes körű szolgáltatás, amely során viszont az emberkereskedő egészen Lampedusa szigetéig kíséri az utasokat. A csempészek a tunéziai parti őrség munkatársainak megvesztegetésével biztonságosabban dolgoznak, de Olaszországban is megvannak a lefizetett kapcsolataik. 

A Tunéziából induló „luxusutasoknak” valójában nincs szükségük a civil hajók életmentő beavatkozására, biztonságban érkeznek Itáliába. Igen eltérő a helyzet a Líbiából indulók esetében, akik akár ezer euróért is hajóba szállhatnak, de a túlzsúfoltság miatt komoly kockázatot jelent a többórás tengeri utazás. 

A fizetésképtelen, szegény rétegeknek pedig esélyük sincs arra, hogy elindulhassanak Európa irányába a Földközi-tengeren keresztül. 

Forrás: Ilgiornale.it

Borítókép: Lampedusa (Fotó: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.