Lapozó: Súlyosbodik a gyógyszerhiány Franciaországban

Az ukrán csapatok egy nap alatt 65-ször lőtték a Donyecki Népköztársaság területét. A belga gyámhivatal már nem végez kormeghatározást a migránsoknál. Súlyosbodik a gyógyszerhiány Franciaországban.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 11. 22. 17:14
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukránok egy nap alatt hatvanötször lőtték a Donyecki Népköztársaság területét

Az ukrán hadsereg egy nap alatt 65 alkalommal lőtte a Donyecki Népköztársaság területét, és 328 egységnyi különböző lőszert lőtt ki – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyeket Ellenőrző és Koordinációs Közös Központ (Joint Center on Control and Coordination) irodája. Hozzátették, hogy az ellenség 155 és 152 milliméteres tüzérségi eszközöket használt. Összesen tizenegy település területét lőtték az ukrán fegyveres erők. Ezek Zajcevo, Ozerjanovka, Horlovka, Novoszelovka, Pantelejmonovka, Sirokaja Balka, Mihajlovka, Mineraljnoje, Jasinovataja, Makejevka és Jelnovka.

Forrás: Ria.ru

 

A belga gyámhivatal már nem végez kormeghatározást a migránsoknál

A belgiumi közszolgáltatások hivatala (FPS) alá tartozó gyámszolgálat arról értesítette a menekültek regisztrálásáért és ellátásáért felelős kormányzati szervet, a Fedasilt, hogy elutasítja annak kérelmét, és nem végzi el az illegális migránsokon az életkor meghatározását célzó csontvizsgálatokat. Az indoklás szerint a migránsok fogainak, kulcscsontjának és csuklójának megröntgenezése ugyanis nagy megterhelésnek tenné ki a magukat kiskorúnak mondó migránsok törékeny egészségét. A gyámhivatal állítása szerint ugyanis a migránsok fizikai állapota nagyon leromlott, mert az érintettek Belgiumba érkezésük után nem részesültek a Fedasil megfelelő ellátásában, és sok esetben a szabad ég alatt kellett aludniuk. A gyámhivatal ezért október 26-a óta visszautasítja a vizsgálatokat, hogy a röntgensugárzás ne terhelje meg a legyengült migránsok szervezetét.

A Fedasil korábban azért fordult életkor-meghatározás céljából a gyámszolgálathoz, mert a menekültügyi hivatal már hosszú hónapok óta nem tudja elszállásolni az érkezőket. A Fedasilnek ugyanakkor kötelessége lenne minden fiatal- és kiskorú migránsnak szállást és ellátást biztosítani. Ezért a hivatal csak azokkal a migránsokkal kapcsolatban vezetne be szigorítást, akiknél már ránézésre is felmerül az alapos a gyanú, hogy felnőttkorú külföldiekről van szó. A bizonyítottan nagykorú migránsoktól ugyanis a Fedasil törvényesen vonhatná meg az ellátás jogát, felszabadítva a kapacitást a valóban kiskorú migránsok számára. A gyámhivatal azzal a feltétellel hajlandó visszatérni a csontvizsgálatok kérdésére, ha a menekültügyi hivatal előbb egészségügyi ellátásban részesíti és roborálja a migránsokat.

Forrás: BRusselstimes.com

Súlyosbodik a gyógyszerhiány Franciaországban

Bár a franciaországi gyógyszerhiány nem új keletű probléma, most egyre nagyobb figyelmet kap, mivel már a széles körben használt készítményeket is érinti. Különösen aggasztóvá vált a paracetamoltartalmú gyógyszerek, valamint az amoxicillin elérhetetlensége. A paracetamol hiánya miatt a francia gyógyszerügynökség már nyáron arra kérte a gyógyszerészeket, hogy két dobozban maximálják az egyszerre megvásárolható készítmények számát. A szélesedő és mélyülő gyógyszerhiány azonban már számos antibiotikumot is érint. A súlyosbodó helyzet hátterében a gyógyszergyártás globalizációja és annak negatív következményei állnak: az ellátási láncokban bekövetkezett fennakadás, a nyersanyagokhoz való hozzáférés nehézségei, az aktuális geopolitikai helyzet, az infláció, a gyártók energiaszámlájának drasztikus növekedése.

A gyógyszerválságot a francia hatóságok rövid távon azzal próbálják kezelni, hogy korlátozzák a gyógyszertárakban elérhető mennyiségeket, valamint belátásra, rugalmasságra – azaz különböző módokon való alkalmazkodásra – szólítják fel az orvosokat és a betegeket. Hosszú távon a francia kormány pedig a gyógyszergyártás hazatelepítésére szólította fel a francia gyártókat, az ötlettel pedig – eltérő mértékben – az iparág és az elemzők is egyetértenek. A francia kormány már pénzügyileg ösztönző intézkedéseket is életbe léptetett annak érdekében, hogy legalább az alapvető gyógyszereket ismét Franciaországban állítsák elő. A nemzeti gyógyszerpolitika átláthatóságát felügyelő, a politikai baloldalhoz közel álló szervezet azonban még ennél is tovább menne a megfelelő gyógyszerellátás garantálása érdekében: a gyártás tömeges repatriálását, sőt a gyógyszergyártás állami kézbe vételét követeli.

A francia gyógyszergyártók bár nyitottnak mutatkoznak, emlékeztetnek a szigorú európai szabályozásra és arra, hogy a francia közegészségügyi rendszer által megszabott, a gyártók szerint alacsony gyógyszerárak nem hatnak ösztönzőleg a hazai termelésre.

Forrás: Ouest-france.fr

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.