Lapozó: Párizs a Champs-Élysées karácsonyi kivilágításán is spórol

Újabb részletek derültek ki a finn–orosz határkerítés megépítéséről · Sztrájkolnak a madridi házi- és gyermekorvosok · A NATO-főtitkár szerint Svédországnak szigorítania kell a terrortörvényen · Párizs a Champs-Élysées karácsonyi kivilágításán is spórol.

Munkatársunktól
2022. 11. 21. 15:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb részletek derültek ki a finn–orosz határkerítés megépítéséről

A finn határőrség tájékoztatása szerint az orosz határra tervezett kerítés összesen kétszáz kilométert fed majd le a több mint 1300 kilométer hosszú keleti határból. A határzár nem egységes szakaszból áll majd, hanem a határőrség által célterületnek minősített részeken építik majd meg: a határátkelőhelyek környékén, vasúti létesítmények és vágányok mellett, valamint ott, ahol a határ könnyen megközelíthető. A kerítés három méter magas lesz, és körülbelül félméteres, Y alakú hengeres akadályokból is áll majd. A védelmet sötétben is működő kamerák, világítás és hangszórók is támogatni fogják. A létesítményt – ahol a körülmények engedik – a határtól 7,5 méterre helyezik majd el. A tavasz folyamán három kilométer hosszú tesztkerítés épül majd Pelkolán, illetve a Határ- és Tengerészeti Járőriskolában is felállítanak egy rövidebb szakaszt. A tényleges határkerítés kezdetben hetven kilométer hosszú lesz, és főként a határátkelők környékére építik majd meg. A leghosszabb szakaszokat Finnország délkeleti részén építik, ugyanis ott a legnagyobb a határforgalom. Az elképzelések szerint 2025-re, de legkésőbb 2026-ra a teljes kerítés kész lesz. A határőrség 380 millió euróra becsüli a projekt összköltségét. Jari Tolppanen, a határőrség dandártábornoka óriási beruházásnak minősítette a határkerítés megépítését egy sajtótájékoztatón, ugyanakkor hozzátette, hogy szükség van rá. – A megváltozott biztonságpolitikai helyzetben fontos, hogy Finnországnak független és hatékony határőrsége legyen – mondta a dandártábornok. Hozzátette, hogy szerinte Finnország felelősséggel tartozik a többi uniós országnak is azzal, hogy annak külső határát megvédje. Tolppanen elmondása szerint a határőrségnek továbbra is kötelessége lesz a menedékkérelmek befogadása, ugyanakkor hozzátette, a kormány dönthet úgy, hogy nemzetközi védelem iránti kérelmet csak meghatározott helyekre lehessen kérni. 

Forrás: HBL

Sztrájkolnak a madridi házi- és gyermekorvosok

Az Amyts, a madridi régió orvosait képviselő szakszervezet azért hívta össze a házi- és gyermekorvosok megmozdulását, mert véleménye szerint a fővárosi régió fordítja a legkevesebb forrást az alapellátásba Spanyolországban, ráadásul folyton megszegi a már aláírt megállapodásokat és rendkívül rosszul bánik a régió szakembereivel. Hétfőn mintegy 4200 háziorvos és hétszáz gyermekorvos kezdte meg a munkabeszüntetést, mely Madrid 430 egészségügyi központját érinti. A szakemberek tiltakoznak egyebek mellett a létszámhiány miatt kialakult állandó túlórázás, a túlterheltség miatt, valamint azért is, mert kevés időt tudnak szánni egy-egy beteg ellátására. Az Amyts által szervezett sztrájk három nappal azután kezdődött el, hogy ugyanaz az orvosszakszervezet, amely ezt a mozgósítást is támogatta, megállapodott a regionális kormánnyal a november 7-én kezdődött kórházon kívüli sürgősségi központok újbóli megnyitásáról. Az alapellátásban dolgozók hétfői sztrájkja előtt egy demonstrációt is összehívtak Madrid belvárosában, az alapellátási menedzsment épülete elé, hogy követeljék az összeomlás szélén álló rendszer megsegítését, a spanyol orvosok külföldre távozásának megállítását, és egyben ünnepeljék a határozatlan idejű munkabeszüntetés kezdetét. 

Forrás: lasexta.com

A NATO-főtitkár szerint Svédországnak szigorítania kell a terrortörvényen

Törökország egyelőre gátolja a skandináv országok NATO-csatlakozását, de a védelmi szervezet főtitkára szerint teljesen normális, hogy a belépéshez időre és tárgyalásokra van szükség. Jens Stoltenberg a svéd köztévé adásában azt mondta, eddig szokatlanul gyorsan zajlott a folyamat. Svédország és Finnország ugyanis májusban kérték felvételüket, majd júniusban már meg is kapták a szervezet hivatalos meghívóját. Ezt követően 28 tagállam hónapokon belül ratifikálta a tagfelvételi jegyzőkönyvet. Ugyanakkor Stoltenberg a műsorban arról beszélt, hogy Svédországnak és Finnországnak szigorítania kell a terrortörvényt, és fokoznia az együttműködést a NATO-val. A főtitkár szerint a svédeknek együtt kell működniük Törökországgal is, és szigorítaniuk kell védelmi intézkedéseit a terrorizmussal és terror jellegű szervezetekkel kapcsolatban, például a kurd PKK-val szembeni küzdelem érdekében. – Ez fontos Törökországnak, mivel ez az a NATO-ország, amely leginkább ki van téve a terrortámadásoknak – tette hozzá Stoltenberg. 

Forrás: SVT

Párizs a Champs-Élysées karácsonyi kivilágításán is spórol

Vasárnap este ünnepélyesen felkapcsolták Párizs legismertebb sugárútjának karácsonyi díszkivilágítását, amelyet idén már érintenek a francia kormány energiaügyi józanság néven meghirdetett korlátozásai. Marc-Antoine Jamet, a Champs-Élysées kivilágításáért felelős bizottság képviselője elmondta, hogy a testület három intézkedést léptetett életbe, hogy csökkentse a sugárút ünnepi fényárjának energiafelhasználását. Így a párizsiak és a turisták idén egy héttel rövidebb ideig, november 20-tól január 2-ig csodálhatják meg az ünnepi fényeket minden nap 17 óra és 23 óra 45 között. A szabály alól kivétel karácsony napja és szilveszter, amikor – a korábbi szokásoknak megfelelően – csaknem három órával hosszabb ideig hagyják égni az arany és pezsgő színű izzósorokat. Összességében egy héttel, illetve naponta 2 óra 45 perccel rövidül le a sugárút karácsonyi díszkivilágításának időszaka. A munkacsoport a négyszáz fára felhelyezett fényfüzérek minden égőjét led izzókra cserélte ki, így Jamet állítása szerint a Champs-Élysées év végi fényjátékának energiafelhasználása egy ötven négyzetméteres, kétszemélyes családi otthon áramfogyasztásával lesz egyenlő, valamint hozzájárul a kivilágítás áramszámlájának 44 százalékos csökkentéséhez is. 

Forrás: bfmtv.com, bfmtv.com

Borítókép: Champs-Elysées (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.