Lapozó: Szabotázsakció okozta az Északi Áramlat gázvezetékek robbanását

Madrid vezetősége megegyezett a sztrájkoló egészségügyi dolgozókkal · Belgium betiltja a homoszexuálisok átnevelését célzó terápiákat · Csak az alacsony jövedelmű háztartások kapnak üzemanyagár-támogatást Franciaországban · Szabotázsakció okozta az Északi Áramlat gázvezetékek robbanását.

Magyar Nemzet
2022. 11. 18. 14:13
null
Balti-tenger, 2022. szeptember 29. A svéd parti õrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csõvezetékbõl a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án. Négy nap alatt ez a negyedik hely, ahol megsérült az orosz gázt szállító Északi Áramlat 1 és 2 gázvezeték. A négy lyukból kettõ Svédország, kettõ pedig Dánia kizárólagos gazdasági övezetében van. Svéd szeizmológusok 26-án két robbanást észleltek a vezetékpár nyomvonalán. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti õrség Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Madrid vezetősége megegyezett a sztrájkoló egészségügyi dolgozókkal

Madrid autonóm közösség vezetői és az alapellátáson kívül dolgozó sürgősségi orvosok sztrájkbizottsága csütörtökön csaknem hétórás tanácskozás után megállapodott a november 7-én kezdődött sztrájk leállításáról. 

A megbeszélés végén az orvosok szakszervezetének főtitkára, Ángela Hernández azt mondta, hogy alapvetően elégedettek a megállapodással, melynek köszönhetően nyolcvan helyett csak 49 helyszínen fogják újraaktiválni a 24 órás, kórházon kívüli központok szolgáltatásait. 

A végleges egyezmény szerint ezeken a pontokon orvosi, nővéri és portaszolgálat is lesz majd. Ezen túlmenően a minisztérium és a szakszervezet megállapodott abban is, hogy értékelőbizottságot hoznak létre az egyes központok gondozási tevékenységének és a személyzet létszámának elemzésére. 

A tanács kezdetben kéthetente ülésezik majd, azután pedig ahogy a szükség megkívánja. A kormány által eredetileg tervezett orvosi szolgáltatási pont (összesen 31) többi tagja egyelőre nem fog üzemelni, mert nincs ehhez elegendő szakember. 

A csütörtöki egyezség nem érinti az alapellátásban dolgozó orvosok jövő héten kezdődő sztrájkját, amelyet szintén határozatlan időre hirdettek meg. A dolgozók egyebek mellett munkakörülményeik javítását és az egészségügyi dolgozói létszám bővítését követelik. 

A madridi orvosok helyzete miatt múlt hétvégén több százezer ember vonult utcára, hogy követelje az új egészségügyi modell bevezetésének lefújását, valamint az elnök, Isabel Díaz Ayuso lemondását. 

Forrás: elmundo-es

 

Belgium betiltja a homoszexuálisok átnevelését célzó terápiákat

Sarah Schlitz, a nemek közötti egyenlőségért, az esélyegyenlőségért és a sokszínűségért felelős belga államtitkár csütörtökön közleményben jelentette be, hogy a Minisztertanács október végén elfogadta azt a törvénytervezetet, amely Belgiumban is betiltaná az LMBTQ-embereket célzó konverziós, más néven reparatív vagy átnevelő terápiákat. 

A konverziós terápiák az LMBTQ-emberek szexuális irányultságának megváltoztatását – a heteroszexualitás kialakítását – célzó eljárások. Az átnevelés során gyakran használt módszer a pszichoterápia, az elektrosokk, sőt az ördögűzés és a korrekciós nemi erőszak is. 

Az eljárásokat egyházi és orvosi környezetben vagy különféle szekták rituáléi során hajtják végre a rokonok vagy az átnevelésben jártas „szakemberek”, és gyakran súlyos következményekkel járnak. Bár Belgiumot rendszeresen az LMBTQ-jogok fellegvárának tekintik, a mai napig alkalmazzák a reparatív módszereket az országban, számolt be róla az áldozatokat is megszólaltató civil szervezet, a Centre Permanent pour la Citoyenneté et la Participation. Az új törvény a konverziós eljárást végrehajtó személyt egy hónaptól két évig terjedő börtönbüntetésre és száz–háromszáz euró pénzbírságra ítélheti. 

A tervezet szerint súlyosbító körülménynek tekintheti a bíróság, ha a terápiát az áldozattal bizalmi kapcsolatban lévő vagy hierarchiában felette álló személy hajtotta végre. A kiskorúak vagy más módon kiszolgáltatott személyek sérelmére elkövetett átnevelés szintén súlyosbító körülmény lesz. 

Forrás: rtbf.be, brusselstimes.com

 

Csak az alacsony jövedelmű háztartások kapnak üzemanyagár-támogatást Franciaországban

Elisabeth Borne francia miniszterelnök a Les Echos gazdasági hírportálnak adott interjújában jelentette be, hogy 2023. január elsejétől lép majd életbe a francia kormány által már júliusban megszellőztetett új üzemanyagár-támogatás. 

A dolgozói üzemanyag-kedvezményből azonban csak azok a franciák részesülhetnek majd, akik az öt legalacsonyabb jövedelmi kategória valamelyikébe tartoznak, s akik a munkájukkal összefüggésben kénytelenek napi szinten autózni. 

A kedvezményezettek köre az előzetes adatok szerint a franciaországi háztartások fele. A háztartások januárban, közvetlenül a bankszámlájukra kapják majd meg az összeget. A júliusban bejelentett tervek szerint egy autós, aki naponta több mint harminc kilométert autózik, akár háromszáz euró támogatásra is számíthat, függően a jövedelmétől és háztartásának összetételétől. 

Franciaországban az üzemanyag ára november közepén azért ugrott meg ismét jelentősen, mert ekkor a szeptemberben bevezetett literenkénti harminc eurócentes állami támogatás tíz eurócentre mérséklődött, valamint a TotalEnergies is húsz eurócentről tíz centre csökkentette saját töltőállomásain a vállalati kedvezményt. 

A franciaországi benzinkutak mindegyikén a tíz eurócentes állami támogatás – a jelenlegi tervek szerint – csak december 31-ig marad érvényben. 

Forrás: francetvinfo.fr, bfmtv.com, lesechos.fr

 

Szabotázsakció okozta az Északi Áramlat gázvezetékek robbanását

A szeptemberben megsérült Északi Áramlat 1 és 2 gázvezetékeknél történt helyszíni vizsgálatok és a lefoglalt idegen tárgyak elemzése nyomán pénteken arról tájékoztatott a svéd ügyészség, hogy a robbanások szabotázs következményei.

„A vizsgálatok során robbanóanyagok nyomait fedezték fel a helyszínen talált tárgyakon” – írta Mats Ljungqvist kamarai ügyész a sajtóközleményében. Az ügyészség szerint az elemzési munka alapján nagy biztonsággal kijelenthető, hogy szándékosan robbantották fel a gázvezetékeket. 

A hatóságok egyelőre senkit sem gyanúsítottak meg, a nyomozás további fázisában derülhet ki, gyanúsítható-e valaki a bűncselekmény elkövetésével. A közlemény szerint az együttműködés kiváló a svéd és más országok hatóságok között, de további részleteket nem kívántak a nyilvánosság elé tárni. 

„Az előzetes vizsgálattal kapcsolatos további munka és az együttműködések szempontjából fontos, hogy békében és csendben dolgozhassunk” – tette hozzá Mats Ljungqvist. 

Forrás: SVT

Borítókép: A svéd parti őrség felvételén földgáz bugyog fel az Északi Áramlat 2 csővezetékből a Balti-tengeren, svéd felségvizeken 2022. szeptember 28-án (Fotó: MTI/EPA/TT Hírügynökség/Svéd parti őrség)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.