Lapozó: Egyre több belga diák kényszerül munkavállalásra

Egyre súlyosabb gond a mélyszegénység Olaszországban. A svéd kormány újraindítana két atomreaktort, pedig a létesítményvezető szerint ez lehetetlen. Felülvizsgálja a spanyol kormány a szexuális szabadság garantálását célzó előírásokat. Egyre több belga diáknak kell munkát vállalnia, hogy támogassa szüleit.

Munkatársainktól
2022. 11. 17. 17:54
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre súlyosabb gond a mélyszegénység Olaszországban

Egyre több család kerül nehéz anyagi helyzetbe és egyre több kiskorú él mélyszegénységben Olaszországban. A „Save The Children” nevű szervezet a serdülőkorú fiatalok testi és pszichés állapotáról készített tanulmánya megdöbbentő eredményeket mutatott ki: másfél millió gyermek él ma Itáliában mélyszegénységben. Ez a kiskorúak 14,2 százalékát teszi ki. A tanulmány szerint a súlyos anyagi egyenlőtlenségek a gyermekek egészségére is negatív hatással vannak. Az alapvető élelmiszerhiány minden huszadik gyermeket érint, sokak számára kizárólag az iskolai étkezés jelenti a napi meleg és tápláló ételhez jutás lehetőségét. A helyzetet az is nehezíti, hogy a pandémia éveiben az olasz kormány a nemzeti összetermék csupán 6,4 százalékát fordította az egészségügy fejlesztésére, így a családok egyre több orvosi vizsgálatot kénytelenek saját zsebükből kifizetni. A nehéz anyagi helyzetben lévő családok egészségügyi kiadása havi 50 euró körül mozog. A tanulmány arra is rámutat, hogy drámaian megemelkedett a kiskorúak körében a pszichés zavarok előfordulása a pandémia időszakában. A 2020 és 2021 közötti időszakban kilenc tartományban 39,5 százalékkal emelkedett meg a pszichés gondokkal küzdő kiskorúak száma.

Forrás: Agi.it

A svéd kormány újraindítana két atomreaktort, a létesítményvezető szerint ez lehetetlen

Az energiaellátás biztonságának növelése érdekében a svéd kormánypártok, illetve a koalícióval szövetséges Svéd Demokraták az atomenergia bővítésén dolgoznak. A pártok közötti megállapodás értelmében a pártok megvizsgálják annak a lehetőségét, hogy a néhány éve, az előző kormányzat alatt leállított Ringhals 1 és 2 reaktorokat újraindítsák. A létesítmény vezérigazgatója nem tartja reálisnak a reaktorok életre keltését. Björn Linde ezt a svéd közmédiának azzal indokolta, hogy tavaly tavasszal a nukleáris fűtőanyagot kiszállították a reaktorokból, most a turbinás létesítményből bontanak ki alkatrészeket, 2023 végére pedig a nagyobb leszerelést tervezik. Véleménye szerint teljesen lehetetlen az újraindítás. Az SVT csatorna kereste az energiaügyi minisztert, aki nem kommentálta a vezérigazgató vélekedését.

Forrás: SVT

Felülvizsgálja a spanyol kormány a szexuális szabadság garantálását célzó előírásokat

A szexuális szabadságot hirdető úgynevezett „csak az igen jelent igent” nevű új törvény alig néhány hete lépett hatályba, de már öt szexuális bántalmazót engedtek ki miatta a börtönből, 11-nek pedig enyhítették az ítéletét a szélsőbaloldal pontatlan és átgondolatlan szövegezése miatt. Az Irene Montero vezette egyenlőségi tárca által kidolgozott törvény eredeti célja az volt, hogy garantálja a szexuális szabadságot, valamint nagyobb védelmet nyújtson az erőszaktevők áldozatainak. A bántalmazás és testi sértés bűncselekményének egységesítésével ugyan kiszélesítették a büntetések körét, de ezzel együtt alacsonyabb minimumokat állapítottak meg. A törvény szerint a szexuális aktus a másik fél beleegyezése nélkül testi sértésnek minősül, amelynek minimális büntetési tétele négy év, szemben a büntető törvénykönyvben szereplő hattal. A bírók az új előírások alapján megkezdett felülvizsgálatok nyomán kezdték el enyhíteni a korábban kiszabott büntetéseket és várhatóan a következő napokban további agresszorokat részesítenek kedvezményekben. Az öt szabadon engedett férfi közül ketten Madridban, ketten a Baleár-szigeteken, egy fő pedig Galíciában távozhatott szabadon. A bűnelkövetők között vannak olyanok is, akik 14 év alatti kiskorúakat zaklattak szexuálisan. A kormány részéről bejelentették, hogy megkezdik a törvény felülvizsgálatát. María Jesús Montero szocialista főtitkárhelyettes szerint alaposan és figyelmesen át kell nézni a jogi szöveget, a mondatokat, mert a koalíciós partnerük célja nem az volt, hogy a gyermekbántalmazásért kiszabott büntetéseket enyhítsék.

Forrás: Vozpopuli.com, Elpais.com

Egyre több belga diák kényszerül munkavállalásra

A francia anyanyelvű belga diákok szövetsége (FFF) tüntetést hirdetett meg csütörtökre a belga fővárosba, hogy felhívják a figyelmet a felsőoktatásban tanulók válságos helyzetére, amelyet az energiakrízis és a szankciós infláció idézett elő.

A belga RTL beszámolója szerint egyre több belga diáknak kell munkát vállalnia, vagy hosszabb munkaidőben dolgoznia ahhoz, hogy ki tudja fizetni az albérlet, a fűtés, az étkezés és a közlekedés megnövekedett költségeit. Sokuk számára a munkavállalás azonban már nemcsak a saját megélhetésük miatt vált elkerülhetetlenné, hanem azért, mert a gazdasági válságban saját szüleiket is támogatniuk kell. Egy 22 éves diák arról számolt be, hogy fel kellett adnia független életét és külön albérletét. Hazaköltözött a szüleihez, és munkát vállalt.

A Forum Jobs diákmunkacég vezetője, Cécile Janssens szerint a mai diákok már nem azért keresik a pénzt, hogy a költőpénzüket maguknak finanszírozzák, hanem azért, hogy kitermeljék azokat a költségeket, amelyeket a megváltozott körülmények miatt a szülők már nem tudnak helyettük kifizetni. Tipikusan ilyen például az albérlet díja, vagy annak egy része. Tehát már nem maguknak keresik a pénzt, hanem a szüleiknek.

Forrás: Rtl.be

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.