Soha nem volt olyan drága a hálaadásnapi vacsora, mint idén

Noha az Egyesült Államok a világ egyik leggazdagabb országa, mégis minden tizedik amerikai éhezik. Miközben az élelmiszersegély-központok küszködnek a rászorulók megsegítésével, a Fehér Ház összeugrasztaná a családokat a hálaadásnapi vacsora fölött.

2022. 11. 24. 20:18
BIDEN, Joe; TRUMAN, Harry S.
Washington, 2022. november 21. Joe Biden amerikai elnök a hálaadás napja alkalmából kegyelemben részesíti a Chocolate nevû pulykát a washingtoni Fehér Házban 2022. november 21-én. Balról Ronald Parker, az Országos Pulykaszövetség elnöke. A fehér házi pulykaünnepséget Harry Truman elnök idején, 1947-ben rendezték meg elõször, de J. F. Kennedy elnök volt az elsõ, aki 1963-ban megkegyelmezett egy pulykának. Az Egyesült Államokban kialakult hagyomány szerint az ünnepi vacsorára pulykát tálalnak hálaadás napján. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nagyon frusztráló azt hallani az elnöktől, hogy nincsen recesszió és infláció sem, amikor nyilvánvalóan van. Minden egyre csak drágább – nyilatkozta az amerikai Fox News hírtelevíziónak egy New York-i lakos, amikor a csatorna a hálaadásnapi ünnepségre készülődők véleményét kérdezte.

Noha a koronavírus-járvány utóhatásaként és az orosz–ukrán háborúra válaszként hozott európai szankciók miatt hazánkban is érezhető az árak emelkedése, az alapvetően zárt amerikai gazdaságban az infláció masszív jelenléte jóval meglepőbb.

Az amerikaiak éppen az egyik legszentebb ünnepüket, a hálaadást tartják, amelyen – a hagyomány szerint – az őszi betakarításért és az esztendő jó eredményeiért adnak hálát Istennek. A hálaadás napja nemzeti ünnep és munkaszüneti nap az Egyesült Államokban, egyúttal a karácsonyi ünnepkör kezdete is.

Az ünnep jellegzetes étele a pulyka, amely azonban most sok család asztaláról hiányozhat, ugyanis egy év alatt mintegy 21 százalékkal nőtt az ára.

Az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szervezete, a gazdálkodók nemzeti szövetségének számítás szerint tíz főre számolva a hálaadás napi vacsora több mint 64 dollárba (26 ezer forintba) került a tavalyi 53-hoz képest. Az amerikaiak egy része Joe Biden demokrata elnök elhibázott gazdaságpolitikáját okolja a magas árakért, a gazdálkodók ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy idén szűkösebb lett a pulykakínálat egy madárinfluenza-hullám miatt.

Az élelmiszerárak emelkedésére még a demokrata politikusok is felhívják a figyelmet:

Amíg a hálaadás néhányaknak pompás vacsorát, addig millióknak csak egy újabb napot jelent éhesen

– fogalmazott Joe Morelle demokrata képviselő egy élelmiszer-segélyezési nonprofit szervezet eseményén.

Noha az Egyesült Államokat a világ egyik leggazdagabb országaként tartják számon, az amerikaiak jelentős része nem így látja. Egyes jelentések szerint mintegy 26 millió – vagyis minden tizedik – amerikai nem jut elegendő élelmiszerhez. Ez harminc százalékkal több, mint tavaly.

A kereslet nagy, a készletek szűkösek, az árak pedig az egekben. Ezért olyan hosszúak a sorok az élelmiszerbankoknál

fogalmazott az USA Today televíziónak a San Antonió-i élelmiszerbank elnöke. A mintegy kétszáz élelmiszerbankot és hatvanezer élelmiszerpontot magában foglaló nonprofit szervezet, a Feeding America augusztusi felmérése megnövekedett keresletről számolt be minden központjában.

Az amerikai élelmiszersegély-központok adományokkal, állami segítséggel és élelmiszermentéssel tudnak millióknak élelmet biztosítani.

Ám most ők is küszködnek, ugyanis a magas megélhetés költségek miatt egyre kevesebb az adomány, illetve a magas infláció miatt most az amerikai mezőgazdasági minisztérium sem tud annyi élelmiszert jótékonysági célból vásárolni – magyarázta az USA Today-nek a nonprofit szervezet operatív igazgatója.

Noha az Ipsos közvélemény-kutató mai napon publikált felmérése szerint az amerikaiak 77 százaléka nem szeretne politikáról beszélgetni a hálaadás ünnepi keretei között, a Fehér Ház és az elnök kabinetfőnöke, Ron Klain ezt másképp látta. Nagy port kavart ugyanis, hogy Klain egy Biden elnök legnagyobb teljesítményei névre keresztelt dokumentumot tett közzé a Twitteren, arra bátorítva mindenkit, hogy ezekkel győzze meg konzervatív családtagjait a Biden-adminisztráció eredményeiről.

Sokat elárul a Biden-elnökségről, hogy még az ünnepek alatt is össze akarja ugrasztani a családtagokat 

– fogalmazott az ügyről Greg Price konzervatív stratéga.

 

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök a hálaadás napja alkalmából kegyelemben részesíti a Chocolate nevű pulykát a washingtoni Fehér Házban 2022. november 21-én. Balról Ronald Parker, az Országos Pulykaszövetség elnöke (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.