Megerősödött az Osztrák Szabadságpárt

A szankció- és migrációellenes politikájából hasznot húzott az Osztrák Szabadságpárt.

2022. 11. 16. 6:04
Borítókép: Herbert Kickl, az FPÖ vezetője 2021. október 8-án. (Fotó: Europress/AFP)
Borítókép: Herbert Kickl, az FPÖ vezetője 2021. október 8-án. (Fotó: Europress/AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyes felmérések szerint már 25-26 százalékos a jobboldali ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) támogatottsága Ausztriában, amivel fej fej mellett áll a szintén ellenzéki szociáldemokratákkal.

Az FPÖ így a 2019-es választások óta tíz százalékponttal növelte népszerűségét, ami elemzők szerint egyrészt a kormánypárti konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) korrupciós botrányai, másrészt a geopolitikai környezet miatt van.

Sebastian Kurz néppárti kancellár tavaly októberben mondott le, miután felmerült a gyanú, hogy a népszerűségét növelő sajtómegjelenéseket és kozmetikázott közvélemény-kutatásokat finanszíroztak közpénzből.

Az ügyészség nyomozást indított ellene megvesztegetés és befolyással üzérkedés gyanújával.

A Néppárton belüli korrupciógyanús ügyek azóta is témát szolgáltatnak a sajtóban és az ezzel foglalkozó parlamenti vizsgálóbizottságban. A 2019-es választásokat 37,5 százalékkal megnyerő ÖVP-nek a támogatottsága mára 21-22 százalékra esett vissza.

Az ÖVP népszerűségvesztésének a haszonélvezője a Szabadságpárt, amely tavaly és tavalyelőtt a járványügyi korlátozások miatt elégedetlenkedő állampolgárokat is sikeresen szólította meg, azóta pedig az Európát sújtó válságok is a malmára hajtották a vizet. A párt már évek óta sürget keményebb fellépést az illegális bevándorlás ellen.

Ausztriában idén már 72 ezer menedékkérelmet nyújtottak be, ez a legmagasabb szám 2015, az európai migrációs válság kezdete óta.

A kormány nehezen birkózik meg az emberáradattal, és sok esetben sátrakban kénytelen elhelyezni a bevándorlókat.

Herbert Kickl, az FPÖ vezetője hétfői sajtótájékoztatóján végzetesnek és felelőtlennek nevezte a néppárti-zöldpárti kormány migrációs politikáját, amelynek árát szerinte Ausztria nem csupán pénzügyileg, hanem társadalmilag is megfizeti. Mint mondta, szinte csak fiatal szíriai és afgán férfiak érkeznek, párhuzamos társadalmak alakulnak ki, emelkedik a nők ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma, polgárháborús állapotok fenyegetik az országot.

Kickl nemrég megdicsérte az új jobboldali olasz kormányt is, amely „végre azt teszi, amit kell”, hajóblokáddal állítja meg a migránsokat, egyben népszavazást sürgetett Ausztriában a migrációról.

Az FPÖ ugyancsak bírálja az Oroszországgal szembeni európai uniós szankciókat.

Herbert Kickl hétfőn közölte: „őrültség”, hogy semleges országként Ausztria gazdasági háborút indít Oroszország ellen, amely az energiaárak elszabadulását eredményezte, az emberek pedig „a túlélésért küzdenek”.

Egy szeptemberben közölt osztrák felmérés szerint a megkérdezettek 52 százaléka válaszolta azt, hogy azonnal véget kell vetni a szankcióknak, míg 35 százaléknyian támogatták a büntetőintézkedések fenntartását.

Egy múlt heti felmérés pedig azt mutatta ki: az osztrákok 41 százaléka szerint a szankciók jobban ártanak az EU-nak, mint Oroszországnak – ezzel ellentétes véleményen 17 százaléknyian voltak.

 

Borítókép: Herbert Kickl, az FPÖ vezetője 2021. október 8-án (Fotó: Europress/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.