Európa a határait feszegeti: fokozódik a menekültválság

A tél közeledtével újabb tömegek áramolhatnak Ukrajnából az európai országokba.

2022. 11. 10. 17:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Korábbi repülőterén állít fel ideiglenes menekültközpontot Berlin, hogy felkészüljön az Ukrajnából érkező újabb tömegekre. Mivel Oroszország jelenleg az ukrajnai energiahálózatot támadja, a lakosok fűtés és áram nélkül maradhatnak a téli hónapokra. Az európai országok ugyanakkor már így is a befogadási kapacitásuk határát súrolják. 

A német főváros a Tegel reptér két terminálját már korábban megnyitotta az ukrajnai menekülteknek, jelenleg pedig fűtőberendezésekkel ellátott sátrakat állít fel a légikikötő egykori fel- és leszállópályáján. 

Mivel Vlagyimir Putyin orosz elnök a víz- és az áramellátáshoz szükséges infrastruktúrát célozta meg Ukrajnában, és a hőmérséklet is mínuszokba fordul, a menekültek száma bármikor az egekbe szökhet. Fel kell készülnünk

– jelentette ki Katja Kipping szociális ügyekért felelős államtitkár. Hozzátette: az ország legtöbb menekültszállása már így is megtelt. Az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) adatai szerint Németországban már több mint egymillió ukrajnai menekült folyamodott ideiglenes védelemért. Az országba ráadásul továbbra is özönlenek a bevándorlók a Közel-Keletről, főleg Szíriából és Afganisztánból. 

Mindeközben Ausztria is alternatív megoldásokhoz folyamodik, hogy újabb menekülteket fogadhasson be. 

Mivel a menekültközpontok zsúfolásig tele vannak, Bécs a Hotel de France nevű szállodáját is arra alakította ki, hogy 350 menekültet szállásolhasson el benne. A szövetségi kormány továbbá nemrég negyven sátrat is felállított, ami azonban nem nyerte el mindenkinek a tetszését. A kritikusok szerint a lépés a 2015-ös menekültválság emlékeit idézi. – A sátrak embertelenségről tanúskodnak a menekültekkel szemben, különösen a tél közeledtével – panaszolta Aigner Ferdinand osztrák konzervatív politikus. 

Tudatosan ugyanabba a katasztrófába vezetik az országunkat, mint 2015-ben

– vetette a kormány szemére Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke.

Gerhard Karner belügyminiszter szerdán késő este tanácskozott is a menekültválság ügyében a kilenc tartomány vezetőjével, ám az osztrák sajtó beszámolója szerint semmiféle előrelépésre nem jutottak. Az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa azt kifogásolta, hogy a tartományok nem tartják magukat a rájuk kiszabott menekültkvótákhoz. Az országban az ENSZ adatai alapján Ukrajnából több mint 85 ezren kerestek menedéket.

Az MTI beszámolója szerint az Európai Unió Menekültügyi Ügynökségének (EUAA) jelentéséből kiderült, a háború elől elmenekültek jelentős számban regisztráltak ideiglenes védelemre a blokk területén, ami hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz.

November 6-ig csaknem 4,7 millió ukrajnai állampolgár kért ideiglenes védelmet az Európai Unióban a háború február 24-i kezdete óta. 

A legtöbb, körülbelül másfél millió menekült Lengyelországban keresett ideiglenes védelmet. A háborús országgal szomszédos államok, Szlovákia, Románia és hazánk szintén ukránok tízezreit fogadta be. – A menekültek száma súlyosan megterheli az egészségügyi és az oktatási rendszert, de különösen a megfelelő szállást biztosító kapacitásunkat – jelentette ki Vit Rakusan cseh belügyminiszter. Csehországba eddig közel félmillióan érkeztek Ukrajnából.

Borítókép: Menekültek ételért állnak sorban az egykori berlini Tegel repülőtéren kialakított étkezdében 2022. november 9-én (Fotó: MTI/AP/Markus Schreiber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.