Illegális bevándorlás – Magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozó lesz Belgrádban

Szerdán Belgrádban egyeztet csúcstalálkozón az illegális migráció visszaszorításáról a szerb elnök vendégeként az osztrák kancellár és Orbán Viktor miniszterelnök. Orbán Viktor álláspontja szerint célszerűbb volna délebbre tolni a védelmi vonalat a jelenlegi, magyar−szerb és magyar−horvát országhatártól, az illegálisan tartózkodókat vissza kellene szállítani, valamint az unió területén kívül felállított hot spotokban lehetne benyújtani a menekültkérelmeket.

2022. 11. 15. 18:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán Belgrádban részt vesz Magyarország, Szerbia és Ausztria második háromoldalú csúcstalálkozóján – erősítette meg az MTI-nek Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke kedden.
A szerb sajtó Alekszandar Vucsics elnök hivatalára hivatkozva arról adott hírt, hogy Orbán Viktor, Karl Nehammer osztrák kancellár és a szerb államfő csúcstalálkozója után sajtótájékoztatót is tartanak.
Az első magyar–osztrák–szerb hármas csúcstalálkozó október 3-án zajlott Budapesten, a megbeszélések központi témája az illegális migráció elleni közös küzdelem volt – emlékeztetett Havasi Bertalan.

Budapesten a múlt hónap elején szintén Karl Nehammer osztrák kancellár, Alekszandar Vucsics szerb köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök részvételével zajlott egyeztetés. 

Az első, budapesti csúcstalálkozó eredménye. Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

A csúcstalálkozón Nehammer kancellát elmondta, hogy Ausztria idén már 70 ezer menedékkérelmet fogadott be és 80 ezer Ukrajnából érkezőnek nyújt ideiglenes védelmet, prioritásként kezelve a migrációs politikát és méltányolják, hogy más államok is kiveszik a részüket a határvédelemben. 

Orbán Viktor kifejtette, hogy álláspontja szerint célszerűbb volna délebbre tolni a védelmi vonalat a jelenlegi, magyar−szerb és magyar−horvát országhatártól, az illegálisan tartózkodókat vissza kellene szállítani, valamint az unió területén kívül felállított hot spotokban lehetne benyújtani a menekültkérelmeket.

Vucsics elnök ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy Szerbia nem támogatja területén hot spotok felállítását, egyben aggodalmát fejezte ki, hogy a jelenlegi súlyos energiaválság miatt várható forrásátcsoportosítások következtében az elmúlt tíz évben elért migrációkezelési eredményeket is veszélybe kerülnek. Ugyanakkora szerb vízumpolitika felülvizsgálatát elfogadásra méltó javaslatnak tartotta. 

A felek akkor megállapodtak abban, hogy a részletek tisztázása érdekében egy újabb háromoldalú értekezletet tartanak Belgrádban, amire már október 6-án sor került Gerhard Karner osztrák belügyminiszter, Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter és Aleksandar Vulin szerb belügyminiszter részvételével. A felek megállapodtak abban, hogy közösen erősítik meg a szerb–észak-macedón országhatár védelmét, a szerb belügyminiszter pedig ígéretet tett arra, hogy Szerbia növeli a rendőrségi jelenlétet a határ védelme érdekében.

A szerdai csúcstalálkozón újabb konkrét döntések várhatók az illegális migráció visszaszorítása érdekében.

Borítókép: Az osztrák kancellár (balról), Orbán Viktor és a szerb elnök (Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.