időjárás -1°C Ingrid , Ágota 2023. február 5.
logo

Megosztottság helyett egységre szólított fel a kínai elnök

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.15. 10:27 2022.11.15. 10:38
Megosztottság helyett egységre szólított fel a kínai elnök

Egységre és együttműködésre buzdította a nemzetközi közösséget Hszi Csin-ping kínai elnök a G20-csúcstalálkozón az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Duában kedden. 

A kihívásokkal szemben a béke, a fejlődés és a mindenki számára gyümölcsöző együttműködés előmozdítására van szükség

– mondta Hszi a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport ülésén.

– Minden országnak le kell cserélnie a megosztottságot az egységre, a konfrontációt az együttműködésre és a kizárást a befogadásra – szögezte le a világ vezetői, többek között Joe Biden amerikai és Emmanuel Macron francia elnök előtt.

A kínai államfő szerint a G20-nak példát kellene mutatnia ebben a világ számára, és ennek érdekében ismertetett egy három pontból álló javaslatot.

A bali csúcstalálkozó témája – a Kilábalás együtt, megerősödve – azt jelzi, hogy a G20-ak elkötelezetten támogatják a fejlődő országok növekedését, és el akarják kerülni a kiegyensúlyozatlanság kialakulását a válságból való globális kilábalás során – húzta alá Hszi.

A kínai elnök egyúttal felsorolt néhány globális problémát – a koronavírus-világjárványt, a sebezhető világgazdaságot, a geopolitikai feszültségeket, illetve az élelmiszer- és energiaválságot –, amelyek a fejlődés kerékkötői lehetnek.

Megjegyezte: határozottan ellenezni kell az élelem és az energia politikai eszközként vagy fegyverként való felhasználását. Egyúttal az egyoldalú szankciók és korlátozások felfüggesztése mellett foglalt állást.

Hszi aláhúzta: 

A tömbösödés nem válasz a problémákra, és senkinek sem szabad a másik kárára kereskedelmi politikát folytatnia, magas kerítéssel körbezárt kiskertet építenie, vagy elitklubokat létrehoznia

Peking a múltban többször vádolta azzal az Egyesült Államokat, hogy szövetségi rendszer kiépítésére törekszik.

A kínai vezető egyúttal jelezte: támogatja, hogy az Afrikai Uniót is felvegyék a G20-ba.

Hszi elmondta: a modernizáció felé haladó Kína újabb lehetőségeket kínálhat a világnak, lendületet adhat a nemzetközi együttműködésnek, és hozzájárulhat az emberiség fejlődéséhez.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozójának ülésén az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én (Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Bay Ismoyo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.