időjárás 3°C Marcella 2023. január 31.
logo

Megszüntették a Robert Fico ellen indított eljárást

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.29. 18:57

A büntető törvénykönyv előírásainak többrendbeli megsértésére és alapvető hiányosságokra hivatkozva megszüntette a szlovák legfelsőbb ügyészség a Robert Fico volt kormányfő és három társa ellen idén tavasszal bűnszövetkezet létrehozása vádjával és más vádakkal indított eljárást – közölte kedden a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség a legfelsőbb ügyészség bejelentésére hivatkozva.

Fico és belügyminisztere, Robert Kalinák, illetve Tibor Gaspar volt országos rendőrfőkapitány és egy negyedik személy ellen idén áprilisban indított eljárást a szlovák rendőrség különleges egysége, a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) bűnszövetkezet létrehozásának, hivatali jogkörrel való visszaélésnek és adótitok megsértésének a gyanújával. Fico az eljárást rögtön annak megindítását követően az ellenzék ellehetetlenítését célzó politikai bosszúnak minősítette, rámutatva: ez az eset már a negyedik, amelyben a NAKA politikai céllal eljárást indított ellene.

Az eljárás megszüntetésének oka a büntető törvénykönyv és a büntetőjogi rendtartás rendelkezéseinek többrendbeli megsértése – közölte kedden Maros Zilinka legfőbb ügyész.

 

Alapvető dolgok hiányoztak, például a vádpontokban szereplő tettek elkövetésének ideje és helye

 

– mutatott rá a döntés okaira Jozef Kandera, az ügyben illetékes ügyész, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte.

Robert Fico a legfelsőbb ügyészség döntésére reagálva azt mondta: tiszteletben tartja azt. Robert Kalinák korábbi belügyminiszter reakciójában megismételte, hogy szerinte az eljárás politikai megrendelésre történt, majd azt mondta: a legfelsőbb ügyészség nem dönthetett másképp, hiszen az eljárás a kezdetektől fogva megszűnésre volt ítélve.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.