Mélyül a szakadék a republikánus és a demokrata tábor között

Magyarországnak az a fontos, hogy igaz és megbízható partnere legyen az Egyesült Államok - mondta Szánthó Miklós.

Forrás: MTI, facebook.com/alapjogokert2022. 11. 08. 23:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több szempontból is mélyül a szakadék a demokrata és a republikánus politikai tábor között az Egyesült Államokban - jelentette ki Steve Hayward, az UC Berkeley professzora kedden Budapesten, egy angol nyelvű konferencián.

A távirati iroda tudósítása felidézi, hogy ezen a napon tartják a tengerentúli országban a félidős választásokat, amelyek mind a képviselőház, mind a szenátus összetételében jelentősebb változásokat hozhatnak. A Mathias Corvinus Collegium (MCC) a hagyományokat folytatva az amerikai választások eredményeit is szakértők bevonásával elemzi.

A konferencia társszervezője az Alapjogokért Központ volt.

Steve Hayward azt mondta, hogy az amerikai egyetemeken nagyon baloldali a szellemiség.

Az amerikai konzervatív író, politikai kommentátor és politikatudós kiemelte:

 

már nem igaz, hogy a Republikánus Párt a gazdagoké.

 

Eltolódás figyelhető meg iskolázottság szerint is: sok, egyetemet végzett nő már a republikánusokat támogatja - hangsúlyozta.

A professzor azt mondta, hogy fontos lázadni a woke-mozgalom ellen.

Közölte, hogy a képviselőház 435 tagját kétévente újraválasztják, ezért itt nagy lehet a fordulat. A szenátorok, akik 100-an vannak, hat esztendőre kapnak mandátumot.

 

Kétévente a harmadukat választják meg, így itt csupán kisebb cserélődés következhet be

 

- ismertette Steve Hayward.

Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója úgy vélekedett, hogy az elnöki ciklus felénél a szavazók értékelik majd a demokraták és az államfő, Joe Biden munkáját. Az eredmény tükrözni fogja az amerikai emberek véleményét a vezető politikusaikról.

Megjegyezte, akárhogyan is alakulnak a félidős választások, eseménydús amerikai politika várható, amely az egész világra hatással lesz.

Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ főigazgatója azt hangoztatta, hogy

 

sokkal több dolog köti össze az Atlanti-óceán két oldalán élőket, mint amennyi elválasztja őket. Isten, haza, család értékeit Európában és Amerikában egyaránt számos ember osztja

 

- jegyezte meg.

Úgy vélekedett, hogy az amerikai félidős választások tulajdonképpen egy népszavazást jelentenek a Biden-adminisztrációról, amely meglátása szerint elhibázta a gazdaságpolitikát, támogatta a woke-mozgalmat és megnyitotta az Egyesült Államok déli határait.

 

Magyarországnak az a fontos, hogy igaz és megbízható partnere legyen az Egyesült Államok

 

- mondta Szánthó Miklós, aki republikánus többséget kívánt lehetőleg a kongresszus mindkét házában.

Az eseményen panelbeszélgetésen Gladden Pappin, az MCC vendégoktatója arról beszélt, hogy jelenleg nagyon rossz a közbiztonsági helyzet sok amerikai városban. Ezt tetézi az infláció mértéke, valamint a rengeteg dezinformáció - fűzte hozzá.

Steve Hayward arra utalt, hogy

 

a rendőrséget a demokraták gyengítették meg, ezért romlott a közbiztonság.

 

Simon Hankinson, a The Heritage Foundation tudományos főmunkatársa azt mondta, hogy sok amerikai szorul segítségre, az infláció káros hatását mindenki érzi, miközben többszörösen elítélt bűnözők járnak szabadon az utcán.

A panelbeszélgetés résztvevői nem értettek egyet egyértelműen abban, hogy a félidős választások eredménye megváltoztathatja-e Washington külpolitikáját. Simon Hankinson szerint ha több lenne a republikánus kongresszusi képviselő, akkor erősebbé válna a kapcsolat Magyarországgal. Steve Hayward ugyanakkor úgy vélekedett, hogy a félidős választások kevésbé befolyásolják a külpolitikát.

Gladden Pappin azt kívánta, bár ismernék jobban az amerikaiak az európai helyzetet.

Borítókép: facebook/alapjogokert

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.