időjárás 4°C Aranka 2023. február 8.
logo

Nemzeti tanácsi választásokat tartanak ma Szerbiában

Magyar Nemzet
Forrás: Pannon RTV, MTI
2022.11.13. 09:04 2022.11.13. 14:44
Nemzeti tanácsi választásokat tartanak ma Szerbiában

Összesen 23 nemzeti közösség választja meg országos kisebbségi önkormányzati szervének következő összetételét. A szavazóhelyek 7 és 20 óra között tartanak nyitva. Vladimir Dimitrijevics, a Köztársasági Választási Bizottság elnöke azt mondta, amennyiben senki nem él jogorvoslattal, illetve amennyiben a bizottság nem rendeli el a szavazás megismétlését egy-egy szavazóhelyen, az eredményt a szavazóhelyek bezárásától számítva 96 órán belül hirdetik ki. 

Hozzátette, attól számítva, hogy egy-egy nemzeti kisebbségi közösségben befejeződik a nemzeti tanácsi választás folyamata, az illetékes minisztérium húsz napon belül összehívja az adott nemzeti tanács alakuló ülését.

A szerb emberi és kisebbségjogi minisztérium arra hívja fel a figyelmet a mai voksolás kapcsán, hogy a szerbiai nemzeti tanácsi választásokon a 23 nemzeti közösségből 19 közvetlenül, míg négy elektorok által választja meg nemzeti tanácsát.

 Közvetlenül voksolnak a magyarok, az albánok, az askáliak, a bosnyákok, a bolgárok, a bunyevácok, a vlachok, a görögök, az egyiptomiak, a németek, a lengyelek, a romák, a románok, az oroszok, a ruszinok, a szlovákok, a szlovének, az ukránok és a csehek. 

Elektorok útján választ majd a macedón, a horvát, a montenegrói és a goráni nemzeti közösség. A nemzeti tanácsi választások eredménye hatással van az adott közösségre. A nemzeti tanácsok jogai a kultúra, az oktatás és a tájékoztatás, valamint a hivatalos írás- és nyelvhasználat területére terjednek ki. A voksolásra mintegy félmillió polgár jogosult, akik korábban már regisztráltak a külön választói névjegyzékekbe – számolt be róla a szabadkai Pannon RTV.

A vajdasági magyarság is dönt a kisebbségi önkormányzati testülete, a 35 tagú vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT) összetételéről, igaz, csak egyetlen magyar lista indul a megmérettetésen. 

Az MNT a Szerbiában élő magyarok országos kisebbségi önkormányzati szerve. A délvidéki magyarság az MNT-n keresztül valósíthatja meg a kulturális autonómiához való jogát, a testület jogköre a művelődés, a tájékoztatás, a nyelvhasználat és az oktatás területére terjed ki. 

A 7,2 milliós Szerbiában a 2011-es népszámlálási adatok alapján 1,2 millió olyan ember él, aki valamelyik nemzeti kisebbséghez tartozónak vallja magát. 

Közülük 456 199-en szavazhatnak vasárnap, ennyien iratkoztak fel ugyanis valamely külön választói névjegyzékre, ami a voksolás előfeltétele volt. A legnagyobb arányban a magyar kisebbség iratkozott fel a névjegyzékre, a Szerbiában élő 254 ezer magyar közül valamivel több mint 116 ezren – tette hozzá az MTI.

Borítókép: Egy férfi tölti ki szavazólapját Belgrádban 2022. április 3-án (Fotó: MTI/EPA/Andrej Csukics)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.