Albin 2024. március 1.
logo

Pokoli körülmények közt dolgoznak a milánói rendőrök

Jánosi Dalma (Róma)
2022.11.28. 20:48
Pokoli körülmények közt dolgoznak a milánói rendőrök

Mindennapos látvány, hogy százasával állnak sorba az illegális migránsok a milánói bevándorlási hivatal épülete előtt, hogy beadják kérelmüket. A hosszas, akár többnapos várakozás rendszeresen felkorbácsolja az indulatokat, annak dacára, hogy a helyszínre vezényelt rendfenntartó erők megpróbálják koordinálni a kaotikus állapotokat. Sőt időnként maguk is áldozattá válnak. 

 

Az Il Giornale jobboldali napilap megfogalmazása szerint a rendőrség munkatársainak pokoli körülmények között kell dolgozniuk. 

 

Több olasz televíziós csatorna is rögzítette, hogy a bevándorlási hivatal környékét önkényesen elfoglalták a bevándorlók. A nyári hónapokban hálózsákban éjszakáztak a közeli parkban, a téli hideg beálltával pedig sátortáborrá alakították a környéket. A kerület lezüllése nem új keletű, évek óta közismert a hatóságok előtt, mégsem történt érdemi lépés a közrend helyreállítására. Sajtóforrások szerint a feszült hangulat a hétvégén tettlegességig fajult: a rendőrök ellen „fellázadtak” a menedékkérők. 

 

A feldühödött bevándorlók lökdösődni kezdtek, majd megrugdosták, leköpdösték a rendőröket. A hétvégi erőszakos összecsapás során egy kés is előkerült, egy személy pedig eszméletét vesztette, amikor a tülekedő tömeg megtaposta.  

 

A szakszervezeti elnök tájékoztatása szerint bár a milánói bevándorlási hivatal a legfelszereltebb, így sincs elég munkatársa a temérdek menedékkérelem regisztrálásához. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy Milánó városvezetése semmit nem tesz a helyzet rendezésére. Felháborodással számolt be arról is, hogy a sorban mobiltelefonnal a kezükben várakoznak, hogy rögzítsék a rendőrök és a hivatali munkatársak esetleges túlkapásait. A rendőrök sem bírják már a testi épségüket kockáztató körülményeket és a folyamatos provokációt. 

A milánói eset is kitűnően szemlélteti, hogy az ellenőrzés nélküli bevándorlás egyre komolyabb teher egész Olaszországnak. A Giorgia Meloni vezette jobboldali kormány már elkezdte az ország területére illegálisan érkezők feltartóztatását, lezárta a civil szervezetek hajói előtt az olasz kikötőket.

Borítókép: llegális bevándorlók a migránsok Európába szállítására szakosodott SOS Mediterranee nemzetközi nem kormányzati szervezet által mûködtetett, most Franciaország felé tartó Ocean Viking norvég teherhajó fedélzetén, a Földközi-tengeren 2022. november 10-én, miután a francia belügyminiszter bejelentette, hogy kiköthetnek a dél-franciaországi Toulon haditengerészeti támaszpontján. Elõzõleg az olasz hatóságok nem engedélyezték a hajó kikötését Szicíliában. (Fotó: MTI/AP/Vincenzo Circosta)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.