Recesszióban a brit gazdaság

Benyújtotta az új brit költségvetési tervezetet Jeremy Hunt pénzügyminiszter. A politikus kijelentette, hogy az ország recesszióban van. A költségvetés nagyon jelentős megszorításokat és adóemelést tartalmaz, mely milliókat érint. Eközben a lakosságot továbbra is sújtja a lakhatási krízis, valamint a negyvenegy éve nem látott mértékű árnövekedés. Előrejelzések szerint az energiaárak emelkedése folytatódik.

2022. 11. 17. 16:12
Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a parlamentbe indul a londoni Downing Streetrõl 2022. november 17-én.
London, 2022. november 17. Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a parlamentbe indul a londoni Downing Streetrõl 2022. november 17-én. Hunt ismerteti a képviselõk elõtt a három héttel korábban megalakult brit kormány tervét a romló gazdasági folyamatok visszafordítására. Az elõzõ hónapban az infláció az utóbbi negyven év legmagasabb szintjére emelkedett, és ez a gazdaság visszaesésével párosul. MTI/EPA/Andy Rain Fotó: Andy Rain
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jeremy Hunt egy hónappal ezelőtt közölte, hogy nem fogja az eredetileg megállapított október 31-i időpontban benyújtani a költségvetést, mivel szeretne minél tisztábban látni a döntéshozatal előtt. Ennek érdekében felkereste a brit kormány mellett működő Felelős Költségvetés Hivatalát (Office for Budget Responsibility, OBR). Ez az a szerv, ami megpróbál minél pontosabb előrejelzést adni a költségvetést érintő változtatások várható hatásairól. Hunt ragaszkodott ahhoz, hogy az OBR értékelését is bevárja.

„Ez volt a legfontosabb dolog, amit már régóta szorgalmaztunk, és elégedettek vagyunk, hogy ma megismerhetjük [a költségvetés mellett az OBR-elemzést is]” – mondta a Times Radio állomásnak a költségvetés beterjesztésének reggelén Harriett Baldwin, a brit parlament alsóháza által kijelölt költségvetési bizottság elnöke. Érdekesség, hogy Kwasi Kwarteng, Liz Truss pénzügyminisztere a végül pénzpiaci káoszt okozó, saját „mini-költségvetése” beterjesztése előtt nem utasította az OBR-t elemzés elkészítésére.

Hunt aztán csütörtök reggel a brit parlament alsóházával is közölte az OBR legfontosabb megállapítását: a brit gazdasági növekedés negatív, az ország recesszióban van.

Leszögezte ugyanakkor, hogy a most benyújtott költségvetés célja „a gazdaság újjáépítése”.

Az OBR borús jelentésének másik fontos megállapítása, hogy az Egyesült Királyságban élők életszínvonala a recesszió miatt számításaik szerint hét százalékkal csökken majd, ami az elmúlt nyolc év életszínvonal-növekedését „semmissé teszi”.

A költségvetés egyébként 54 milliárd angol font (körülbelül 25 471 milliárd forint) értékre rúgó adóemelésről és kormányzati megszorításról rendelkezik. Helybenhagyja ugyanakkor a védelmi kiadások szintjét – a NATO-előírásoknak megfelelően ez az éves GDP két százaléka –, 2023 áprilisában a nyugdíjak az inflációval fognak nőni, amit Hunt az állami nyugdíjként kapott legnagyobb készpénznövekménynek nevezett. Jelentős befektetések történnek majd kormányzati részről az energiahatékonyság növelésére, ami mai árakkal számolva éves szinten minden háztartásnak 450 font megtakarítást eredményez majd. Jeremy Hunt megerősítette továbbá, hogy folytatják a Sizewell C nukleáris reaktor építését.

Rachel Reeves munkáspárti politikus, egyben az ellenzék árnyék-pénzügyminisztere szerint a jelenlegi kormány

belekényszerítette gazdaságunkat egy olyan végzetes hurokba, ahol az alacsony növekedés adóemelést, kevesebb befektetést és nyomott béreket eredményez, a közszolgáltatások tönkretételével – ami megint csak árt a gazdasági növekedésnek.

 

Borítókép: Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a parlamentbe indul a londoni Downing Streetről 2022. november 17-én (Forrás: MTI/EPA/Andy Rain)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.