Tizenhat évre csökkentenék a választói korhatárt Új-Zélandon

Ehhez a parlamenti képviselők 75 százalékának támogatására lenne szükség, ez úgy tűnik, egyelőre nincs meg.

2022. 11. 21. 11:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az új-zélandi parlament képviselői szavazni fognak a választói korhatár csökkentéséről – jelentette be hétfőn Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök. A kormányfő kijelentését megelőzően az ország legfelsőbb bírósága úgy döntött, a tizenhat és tizenhét évesek szavazásának megtagadása életkoron alapuló diszkriminációnak minősül. 

A fiataloknak joguk van beleszólni azokba a döntésekbe, amelyek hatással vannak rájuk most és a jövőben is

– fogalmazott Golriz Ghahraman, a Zöld Párt szóvivője.

A legfelsőbb bíróság, valamint a baloldali pártok széles körű támogatása ellenére korántsem biztos, hogy meglesz a módosításhoz szükséges szavazatszám. Egy ilyen változtatáshoz a képviselők 75 százalékának támogatása kell, ez pedig egyelőre nincs meg, a két legnagyobb ellenzéki konzervatív párt egyaránt ellenzi a módosítást. – Valahol meg kell húzni a határt, mi elégedettek vagyunk a mostani állapottal – mutatott rá Christopher Luxon, a jobbközép Nemzeti Párt vezetője. 

Az elmúlt években számos országban felmerült a választói korhatár csökkentésének gondolata, legutóbb éppen az Egyesült Államokban, a félidős választások apropóján. 

A korhatár lejjebb vitele mellett kampányolók azzal érvelnek, hogy a módosítás hozzájárulna a választásokon való részvételi arányok javításához, emellett a fiatalokra ugyanúgy hatással vannak a politikai döntések, mint idősebb társaikra, így joguk van beleszólni a döntéshozók megválasztásába. Az ellenzők szerint a tizennyolc év alattiak még nem elég érettek ahhoz, hogy politikával foglalkozzanak, emellett egyes statisztikák szerint a 18–29 éves korosztály az átlagnál jóval kisebb arányban vesz részt a választásokon. Ezt ugyanakkor megcáfolni látszanak az idei amerikai félidős választások adatai: a felmérések szerint az elmúlt harminc év második legnagyobb részvételi arányát produkálta a már említett korosztály. 

Sokak szerint ez nagyban hozzájárult a demokraták jó szerepléséhez, hiszen a fiatalabb szavazok túlnyomó része a baloldal felé hajlik politikai nézeteit illetően.

Tajvanon éppen a hétvégén fognak népszavazást tartani a választói korhatár csökkentéséről, húsz évről tizennyolcra. Habár az összes nagyobb politikai párt támogatja a módosítást, a magas érvényességi küszöb miatt − a szavazásra jogosultak több mint 50 százalékának részt kell vennie − előreláthatólag nem lesz érvényes a referendum.  

Habár a világ országainak nagy részében tizennyolc év a választói korhatár, vannak olyan államok, amelyek ezt már lejjebb vitték. Ausztria volt az első európai uniós tagállam, amely engedélyezte a tizenhat és tizenhét évesek számára a szavazást, azóta már Málta is követte, valamint egyes országokban – például Németországban vagy Észtországban – a regionális és tartományi választásokon voksolhatnak a tizenhatodik életévüket betöltött állampolgárok is. 

Az osztrák gyakorlat azt mutatja, hogy a fiatalok rendre részt vesznek a választásokon, ha erre lehetőségük van, egyes szakértők szerint pedig – Európa öregedő társadalmát figyelembe véve – az unió összes tagállamának követnie kéne Ausztria példáját.

Skóciában a 2014-es függetlenségi népszavazás erejéig lejjebb vitték a korhatárt tizenhat éves korig, majd ezt követően 2015-ben a törvényhozás kiterjesztette ezt a parlamenti és helyi önkormányzati választásokra egyaránt. 

A dél-amerikai kontinens két legnagyobb államában, Brazíliában és Argentínában is tizenhat éves kortól szavazhatnak a fiatalok. Érdekesség, hogy míg a 16-17 évesek eldönthetik, hogy részt kívánnak-e venni a választásokon, addig efölött – Brazíliában tizennyolc, Argentínában tizenkilenc éves kortól – már kötelező szavazniuk az állampolgároknak. 

Borítókép: egy új-zélandi hölgy adja le szavazatát 2018-ban (Fotó: AP/Andrew Warner)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.