időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Ursula von der Leyen elítélte Moszkvát a földgáz elégetéséért

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.15. 13:21 2022.11.15. 14:13
Ursula von der Leyen elítélte Moszkvát a földgáz elégetéséért

Oroszország jobban érdekelt a földgáz fegyverként való felhasználásában még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy inkább elégeti, mintsem eladja, hogy ezzel vágjon vissza az Ukrajna elleni inváziója miatt rá kirótt nyugat szankciókra – hangsúlyozta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke kedden, a G20-csoport éves csúcstalálkozóján Indonéziában.

Moszkva a szankciókra válaszul csökkentette az Európai Unióba irányuló gázszállításait. 

Az orosz fellépés „hiányt okoz a globális energiapiacokon, és az árak az egekbe szöknek

– mondta a Bizottság elnöke. Hozzátette: az EU ezért támogatja az olajárplafon bevezetését, mivel ez az alacsony és közepes jövedelmű országok számára is előnyös lenne.

Von der Leyen ugyanakkor azt is leszögezte: hogy a helyzetet legjobban a tiszta energiaforrásokra való átállás felgyorsítása oldhatná meg, ugyanis ez nemcsak az energiaválságra, hanem a klímaválságra is választ adna.

Európa a következő öt évben legalább 4 milliárd eurót (1621 milliárd forintot) fektetne a megújuló energiákba, például a hidrogénbe, ami a nagyléptékű magánberuházásokat is ösztönzi – mondta Von der Leyen.

Charles Michel, az EU-tagországok állam- és kormányfői tanácsának elnöke, aki szintén részt vesz a Balin megrendezett csúcstalálkozón, ugyancsak azzal vádolta Moszkvát, hogy fegyverként használja az energiát, aminek negatív gazdasági hatásai nemcsak Európában, hanem világszerte érezhetők.

A G20 a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, amely rendszeresen találkozik, hogy megvitassák a legfontosabb globális kérdéseket. Az idei csúcstalálkozón Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli.

 

Borítókép: Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezető feltörekvő országát, valamint az Európai Uniót tömörítő húszas csoport, a G20 csúcstalálkozóján az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 15-én. (Forrás: MTI/AP/Alex Brandon)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.