időjárás 3°C Balázs 2023. február 3.
logo

Válaszintézkedésekkel fenyegette meg az USA-t Észak-Korea

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.01. 12:25
Válaszintézkedésekkel fenyegette meg az USA-t Észak-Korea

Észak-Korea a térségben végrehajtott amerikai–dél-koreai közös hadgyakorlatok leállítását követelte – közölte hétfőn a KCNA hírügynökség a kommunista ország külügyminisztériumának állásfoglalására hivatkozva. A KCNA szerint olyan provokációkról van szó, amelyek erőteljesebb válaszintézkedésekhez vezethetnek a phenjani vezetés részéről.

 

A Koreai-félszigeten és térségében kialakult helyzet ismételten egy komoly konfrontációs szakaszba érkezett (…) az Egyesült Államok és Dél-Korea szüntelen és meggondolatlan katonai lépései miatt

 

– áll a közleményben. – Észak-Korea kész meghozni minden szükséges intézkedést, hogy megvédje szuverenitását, lakossága biztonságát és területi épségét a külső katonai fenyegetésektől – közölte a phenjani külügyminisztérium. – Ha az Egyesült Államok továbbra is ragaszkodik a súlyos katonai provokációkhoz, Észak-Korea fontolóra fogja venni az erőteljesebb válaszintézkedéseket – hangsúlyozta a minisztérium.

Amennyiben az Egyesült Államok nem kíván a biztonsági érdekeinek nem megfelelő komoly fejleményeket, azonnal le kell állnia a haszontalan és hatástalan hadgyakorlatokkal. Ellenkező esetben teljességgel őt fogja terhelni a felelősség a következményekért

– tette hozzá a tárca.

Az Egyesült Államok és Dél-Korea hétfőn indított újabb nagyszabású közös hadgyakorlatot harci repülőgépek százaival gyakorolva célpontok elleni támadásokat. Az amerikai légierő közlése szerint a Vigilant Storm fedőnevű manőver keretében péntekig mintegy 240 harci repülőgép fog végrehajtani 1600 gyakorló bevetést.

Szöul és Washington is többször figyelmeztetett az elmúlt hetekben, hogy Észak-Korea minden valószínűség szerint arra készül, hogy végrehajtsa hetedik kísérleti atomrobbantását. Phenjan legutóbb öt évvel ezelőtt robbantott atombombát, ami már a hatodik ilyen teszt volt. Az amerikai és dél-koreai vezetés ezért az elrettentés stratégiáját követi a nagyszabású hadgyakorlatokkal, ami viszont egyes tisztségviselők szerint csak a feszültség súlyosbodásához fog vezetni.

 

Borítókép: észak-koreai rakétakilövésről szóló híradást néznek emberek a szöuli főpályaudvaron 2022. október 28-án (Fotó: MTI/EPA/Dzson Hon Kjun)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.