Varga Judit: Magyarország mindent megtett az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében

A folyamat példája lehet az előremutató párbeszédnek, de a politikai érdekek alá is áshatják.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 18. 12:17
VARGA Judit
Budapest, 2022. szeptember 26. Varga Judit igazságügyi miniszter expozéját tartja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország mindent megtett azért, hogy az Európai Bizottsággal való megállapodás érdekében a korábban kialkudott, az uniós pénzek lehívását lehetővé tevő tizenhét vállalást határidőre teljesítse – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter Brüsszelben pénteken.

Az európai uniós tagországok általános ügyekért felelős minisztereinek brüsszeli ülését megelőzően magyar újságíróknak nyilatkozva Varga Judit hangsúlyozta: Magyarország intenzív tárgyalási folyamatban, mélyreható munkában van az Európai Bizottsággal, konstruktív és szakmai párbeszéd zajlik Brüsszel és Budapest között.

Kiemelte, a magyar Országgyűlés szeptember óta a megegyezésen dolgozik, és további tervek vannak az asztalán. Magyarország szombaton hivatalos levélben tájékoztatja a brüsszeli testületet az elvégzett munkáról – tájékoztatott az igazságügyi miniszter.

A Magyarországgal szemben indított jogállamisági kondicionalitási eljárással kapcsolatban azt mondta, a folyamat „próbaper" jellegét öltheti, hiszen – szavai szerint – példája lehet az előremutató párbeszédnek, szimbóluma az egységnek és megerősítése a szolidaritásnak. Figyelmeztetett: az eljárás ugyanakkor könnyen túszává válhat a különböző politikai napirendeknek. Ezt – mint mondta – meg kell előzni, ugyanis alá tudja ásni az Európai Unió egységét egy olyan időszakban, amikor Európa soha nem látott kihívásokkal áll szemben.

Kijelentette: Magyarország a tárgyalási folyamatot a bizalomépítés teszteljárásának tekinti, ugyanis felelősséget vállalva, emberi és pénzügyi erőforrást nem sajnálva jár el.

 Magyarország elvárja, hogy partnerei szintén felelős európai hozzáállást tanúsítsanak azért, hogy végre azokkal a feladatokkal lehessen foglalkozni, amelyek igazán fontosak – húzta alá.

Hangsúlyozta: Magyarország minden olyan vállalást és javaslatot megfontolt, amelyek hozzá tudnak járulni az uniós pénzek felhasználásának hatékonyságához. A magyar intézkedések modellértékűek Európában, példaként szolgálhatnak más tagállamok számára – tette hozzá az igazságügyi miniszter.

 

Borítókép: Varga Judit igazságügyi miniszter az expozéját tartja az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében szükséges, az európai uniós költségvetési források felhasználásának ellenőrzéséről szóló törvényjavaslatok parlamenti vitájában az Országgyűlés őszi ülésszakának nyitónapján, 2022. szeptember 26-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.