Washington nem látja annak jelét, hogy Kína le akarja rohanni Tajvant

Joe Biden és Hszi Csin-ping ellenzi bármilyen atomfegyver bevetését Ukrajnában.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 14. 16:58
BIDEN, Joe; HSZI Csin-ping
Bali szigete, 2022. november 14. Hszi Csin-ping kínai (b) és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója a világ 19 legfejlettebb gazdaságú és vezetõ feltörekvõ országát, valamint az Európai Uniót tömörítõ húszas csoport, a G20 csúcstalálkozója elõtt az indonéziai Bali szigetén fekvõ Nusa Dua luxusüdülõhelyen 2022. november 14-én. MTI/EPA/Hszinhua Fotó: Li Hszüe-zsen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai és Hszi Csin-ping kínai elnök egyetértett hétfőn abban, hogy ellenzik bármilyen atomfegyver bevetését Ukrajnában – közölte a Fehér Ház.

 

Peking nem hajlandó elítélni Ukrajna Oroszország által történt lerohanását.

 

A két elnök az indonéziai Bali szigetén folytatott háromórás megbeszélést a húsz legfejlettebb ipari ország (G20) csúcstalálkozója előtt. A két államfőnek ez volt az első személyes találkozója, amióta Biden közel két éve hivatalba lépett.

A találkozó után tartott sajtótájékoztatón Joe Biden kijelentette: közölte Hszi Csin-pinggel, hogy az Egyesült Államok erősíteni fogja ázsiai biztonsági pozícióját, ha Peking nem képes megfékezni az észak-koreai fegyverfejlesztési programokat. Kijelentette:

ha Peking nem képes megfékezni Észak-Koreát, az Egyesült Államok jobban fogja védelmeznie a térségbeli szövetségeseit.

A Fehér Ház közleménye szerint Joe Biden óva intette Kínát attól, hogy katonai erőt vessen be Tajvan ellen.

 

Biden közölte: nem lát olyan kísérletet, hogy Kína a közeljövőben le kívánná rohanni Tajvant.

 

Biden közölte: biztosítani kívánta kínai kollégáját arról, hogy az Egyesült Államok Tajvan-politikája nem változott. A feszültségek enyhítésére kijelentette: „Nem hiszem hogy azonnali kísérlet történne Kína részéről Tajvan lerohanására”.

A találkozó előtt Hszi leszögezte, hogy a két ország közötti kapcsolatok nem érték el a globális várakozásokat.
– Tajvan kérdésének megoldása a kínaiakra tartozik, ez Kína belügye – mondta az állami média szerint Hszi. Hozzátette:

 

Bárki, aki el akarja szakítani Tajvant Kínától, megsérti a kínai nemzet alapvető érdekeit.

 

A felek megállapodtak a gyakoribb kommunikációt lehetővé tévő mechanizmus kialakításáról. Megegyeztek arról is, hogy Antony Blinken amerikai külügyminiszter rövidesen Kínába látogat. „Úgy vélem, megértettük egymást” – mondta Biden újságírók előtt. A tárgyalások előtt a két vezető mosolygott és melegen kezet rázott nemzeti színű zászlójuk előtt a Bali szigeti szállodában. „Nagyszerű, hogy találkoztunk” – jelentette ki Biden Hszinek és átkarolta.

A Fehér Ház szerint a találkozón Biden mindazonáltal számos nehéz kérdést is felvetett, így „a Tajvan elleni kényszerítő és egyre agresszívabb lépéseket, Pekingnek a piacot nem tisztelő gazdasági praktikáit, a Hszicsiang-Ujgur tartományban, Tibetben és Hongkongban tett lépéseit, valamint az emberi jogok helyzetét szélesebb értelemben véve”.

Meglátásom szerint a két nemzet vezetőjeként osztozunk a felelősségben, hogy megmutassuk: Kína és az Egyesült Államok meg tudja oldani a vitás kérdéseit, képes megakadályozni, hogy versengés konfliktusba torkolljon, és megtalálja a módját, hogy közösen munkálkodjon a kölcsönös együttműködést igénylő sürgős globális kérdéseken

– szögezte le Biden újságírók előtt.

Biden és Hszi ötször beszélt telefonon egymással Biden 2021 januári beiktatása óta, és személyesen akkor találkoztak legutóbb, amikor Biden az Obama-kormányzat idején alelnök volt.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai és Joe Biden amerikai elnök kétoldalú találkozója az indonéziai Bali szigetén fekvő Nusa Dua luxusüdülőhelyen 2022. november 14-én. (Fotó: MTI/EPA/Hszinhua)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.