időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Volodimir Zelenszkij: Oroszországnak ki kell vonulnia a megszállt területekről

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.11.25. 13:00 2022.11.25. 13:04
Volodimir Zelenszkij: Oroszországnak ki kell vonulnia a megszállt területekről

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint az ukrajnai konfliktus tartós megoldásához elengedhetetlen, hogy Oroszország kivonuljon az általa megszállt összes ukrán területről. A Financial Timesnak nyilatkozva hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ha van lehetőség a Krím békés, nem fegyveres visszaszerzésére, akkor ő ezt a megoldást pártolná.

Zelenszkij a londoni üzleti napilap pénteki kiadásában megjelent interjúban kijelentette: az ukrán infrastruktúra lerombolását célzó új orosz stratégia sem gyengíti Ukrajna eltökéltségét az összes megszállt területének felszabadítására.

 Minden területet vissza kell szereznünk, és ha nincs diplomácia, akkor ennek módja a csatatér

 – fogalmazott az ukrán államfő.

Hozzátette: ha Ukrajna nem kapja vissza összes megszállt területét, akkor a háború egyszerűen befagy, és csak idő kérdése, hogy mikor tör ki újra. A Financial Times felidézte, hogy 

Oroszország szerdán hetven rakétát lőtt ki ukrajnai infrastrukturális célpontokra. Emiatt Ukrajna nyolcvan százalékában megszűnt az áram- és a vízszolgáltatás, és egy időre mind a 15 ukrán atomreaktort le kellett kapcsolni a hálózatról az áramszolgáltatás instabillá válása miatt.

Zelenszkij, aki a Financial Times beszámolója szerint a szintén vízszolgáltatás nélkül maradt kijevi elnöki irodában fogadta a lap újságíróit, kijelentette: az e héten végrehajtott támadások elképzelhetetlenek lennének a modern világban, hiszen talán nyolcvan-kilencven éve nem fordult elő olyasmi az európai kontinensen, hogy egy ország teljes sötétségbe boruljon.

Hozzátette ugyanakkor, hogy az állam remekül szembeszállt a problémákkal, az energiaipari dolgozók, a rendkívüli helyzetek minisztériuma, az aknamentesítők, mindenki az áramszolgáltatás helyreállításán dolgozott, továbbá azon, hogy legalább egy kis víz legyen.

Csütörtökre megkezdődött a reaktorok visszakapcsolása a hálózatra, és Kijev egyes kerületeiben már ismét van vízszolgáltatás

 – áll a Financial Times írásában.

Az Oroszország által 2014-ben megszállt Krímmel kapcsolatban a lap felidézte: Kijev egyes nyugati partnerei attól tartanak, hogy ha Ukrajna kísérletet tesz e terület visszaszerzésére, akkor az a háború veszélyes eszkalációjához, akár nukleáris fegyverek bevetéséhez is vezethet.

Zelenszkij erre utalva kijelentette: megérti, hogy mindenki zavarodott a helyzet miatt és azzal kapcsolatban, hogy mi történik a Krímmel. Az ukrán elnök hozzátette: ha valaki olyan megoldást kínál, amely lehetővé teszi a Krím megszállásának megszüntetését nem katonai eszközökkel, akkor ő ezt a megoldást pártolná.

Borítókép: Ukrán katonák egy BM–21 Grad típusú rakéta-sorozatvetővel lőnek orosz állásokat a frontvonalon, a Donyecki területen levő Bahmut közelében 2022. november 24-én (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.