A gabonafolyosó kiterjesztéséről tárgyalt Erdogan és Putyin

A török elnök szerint fokozatosan más áruk is exportálhatók a kereskedelmi folyosókon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 11. 15:35
ERDOGAN, Recep Tayyip
Isztambul, 2022. november 17. A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötõbe. November 17-én Ukrajna és Oroszország 120 nappal meghosszabbította az ukrán gabona fekete-tengeri exportjáról szóló megállapodást, amely a napokban járt volna le. Recep Tayyip Erdogan török elnök szerint az utóbbi négy hónapban több mint 11 millió tonna gabonát exportáltak az ukrán kikötõkbõl. MTI/EPA/Erdem Sahin Fotó: Erdem Sahin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Recep Tayyip Erdogan török elnök az ukrán gabona exportját biztosító kereskedelmi folyosó más árukkal való kibővítéséről beszélt telefonon Vlagyimir Putyin orosz elnökkel − közölte vasárnap a török elnöki hivatal kommunikációs igazgatósága. 

A közlemény szerint Erdogan a beszélgetés során azt mondta: a gabonafolyosó részeként  hozzáláthatnak ahhoz a munkához, amely más élelmiszerek, majd fokozatosan más áruk exportját tenné lehetővé.

A két vezető emellett energiaügyi kérdésekről, a kétoldalú kapcsolatokról, valamint regionális ügyekről, köztük a terrorizmus elleni harcról is egyeztetett. Utóbbival kapcsolatban Erdogan a 2019 októberében Szocsiban aláírt török–orosz tűzszüneti megállapodás fontosságára emlékeztette orosz hivatali kollégáját, amelynek értelmében a török–szíriai határ szíriai oldalát harminc kilométeres sávban meg kell tisztítani az Ankara által terroristának tekintett észak-szíriai kurd milíciáktól. A török államfő hangsúlyozta, hogy országa továbbra is célpontja a kurd fegyveresek terrortámadásainak.

Törökország november 20-án légicsapás-sorozatot indított az északkelet-szíriai kurd hadállások ellen. Később Erdogan többször hangoztatta, hogy Ankara a megfelelő pillanatban újabb szárazföldi hadműveletet indíthat a régióban. A fenyegető offenzíva tükrében Oroszország csapatokat küldött Tell-Rifát város térségébe, amelyet kurd erők ellenőriznek.

Borítókép: A 2022. november 2-i képen az ukrán gabonát szállító Zante teherhajó érkezik az isztambuli teherkikötőbe (Fotó: MTI/EPA/Erdem Sahin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.