időjárás -2°C Adél 2023. január 29.
logo

A német parlament népirtásnak nyilvánította a holodomort

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.01. 09:29
A német parlament népirtásnak nyilvánította a holodomort

Méltatta szerda éjjel a német parlamentet Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, amiért a Bundestag elfogadta azt a határozatot, amely népirtásként ismeri el a holodomort, amikor 1932–33-ban ukránok milliói haltak éhen a sztálini Szovjetunióban. Olaf Scholz német kancellár kormánykoalíciójának három pártja – szociáldemokraták (SPD), a zöldek és a liberálisok (FDP) – szerdán fogadta el az indítványt a szövetségi parlamentben.

Kilencven éve, 1932 novemberében Joszif Sztálin szovjet vezető rendőröket küldött ki, hogy lefoglalják az újonnan kollektivizált ukrán gazdaságok összes gabonáját és állatállományát, beleértve a következő terméshez szükséges vetőmagot is. A következő hónapokban ukránok milliói haltak éhen.

Ez egy döntés az igazért és az igazságért. Nagyon fontos jelzés a világ sok más országa számára, hogy az orosz revansizmusnak nem sikerül átírnia a történelmet

– jelentette ki az ukrán elnök. Románia, Írország és Moldova már korábban népirtásként ismerte el a holodomort.

Ukrajna szombaton azzal vádolta meg a Kremlt, hogy feleleveníti Sztálin „népirtó” taktikáját. Moszkva viszont tagadja, hogy szándékos népirtó politika okozta volna a történelmi katasztrófát, álláspontja szerint oroszok és más népcsoportok is szenvedtek az éhínség miatt. Zelenszkij, aki arra kérte Németországot, hogy adjon több fegyvert az orosz támadás elleni védekezéshez, azt mondta, hogy az ukránok jövő generációi hálásak lesznek Scholznak, ha Berlin beleegyezik az amerikai gyártmányú Patriot rakétavédelmi rendszerek leszállításába. Németország azt ígérte, hogy a kérésről tárgyal a szövetségesekkel.

Borítókép: Dmitro Kuleba ukrán (b) és Wopke Hoekstra holland külügyminiszter lerója kegyeletét az ukrajnai nagy éhínség, a holodomor legalább hárommillió halálos áldozatának kijevi emlékművénél, Kijevben 2022. november 15-én. (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.