A román érsek mindenkit megnyugtatott: nem ördögtől való a bankkártya

Romániában tartja magát a hiedelem, hogy a bankkártya a sátán eszköze.

Magyar Nemzet
2022. 12. 25. 14:31
Teodosie konstancai ortodox érsek. Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bűnt jelent-e bankkártyát használni? – érdeklődött egy hívő Teodosie konstancai ortodox érseknél az Adevarul román napilap beszámolója szerint. A rádiós beszélgetésben a nő elárulta, hogy eddig papír élelmiszer-utalványokat kapott a munkahelyén, legutóbb viszont már a számlájára utalták az összeget, de idegenkedik felvenni a pénzt.

Aggályai mögött az a Romániában elterjedt babona áll, hogy a bankkártyák valójában a sátán eszközei.

Ezt többek között arra alapozzák, hogy a románul a kártya „card”, ami visszafelé olvasva „drac”, ami pedig ördögöt jelent. Illetve úgy hiszik, a bankkártyák a sátán jeleit, köztük a fenevad számát, a 666-ot hordozzák.

Teodosie konstancai érsek igyekezett megnyugtatni a hívőt, hogy tisztában van azzal, hogy néhány hívő szerint a tisztátalan rejtőzik a bankkáryában, de használhatja azt nyugodtan, nem a számok a fontosak. 

– Mint már sokszor elmondtam, a Szentírásban, a Jelenések könyvében is le van írva a 666-os szám – magyarázta. Hozzátette, a gonosz nem a számban, hanem a jelképben van, ez nem egy ránk nyomott pecsét, nem ültetnek belénk csipet. A számok, a vonalkódok vagy egyéb jelek egy utalványon vagy az élelmiszerek címkéjén önmagukban nem káros dolgok – mondta.

A statisztikák szerint egyébként tavaly 19,2 millió bankkártya volt használatban, ami lakosságarányosan az egyik legrosszabb arány Európában. Ennek egyik oka, hogy még mindig jobban bíznak a készpénzes fizetésben – bár ezt a trendet megfordította a koronavírus-járvány.

A beszélgetés során arról is kérdezték, hogy problémát jelent-e, ha kislányok fülébe fülbevalót tesznek. Erről viszont úgy vélekedett, hogy inkább tanácsolná.

Teodosie fontosnak tartja a kapcsolattartást a hívőkkel, ezért korábban saját Facebook- és TikTok-oldalt is indított. A konstancai érsek csatornáján kérdésekre válaszol és jó tanácsokat ad, nagy sikert aratott például a videója, amin a házasságról értekezett.

A vallási vezető legutóbb viszont azzal került a hírekbe, hogy a sofőrje 235 kilométer per órával repesztett az autópályán. Állítólag az érsek maga utasította sofőrjét, hogy „lépjen oda”, mert késésben voltak, és mindenképpen oda akart érni a misére.

 

Borítókép: Teodosie konstancai érsek (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.