Az utolsó pillanatig tartottak, de sikerrel jártak Netanjahu kormányalakítási tárgyalásai

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt az utolsó pillanatban bejelentette Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 22. 8:23
NETANJAHU, Benjámin
Jeruzsálem, 2022. november 14. Benjámin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetõje beszél a Bibi Életem története címû életrajzi könyvét népszerûsítõ eseményen Jeruzsálemben 2022. november 14-én. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerda éjfélkor járt le a kormányalakításra kapott, majd tíz nappal meghosszabbított idő, melynek lejárta előtt 12 perccel a  miniszterelnök-jelölt felhívta telefonon Hercog elnököt, és közölte vele, hogy a jövő héten megalakítja az új izraeli kormányt.

Noha Benjamin Netanjahu szerda estig még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, de az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket.

Az ultraortodox askenáziak pártjával és a szélsőségesen jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párttal még nem sikerült aláírni a koalíciós szerződést, noha az utóbbi napokban maratoni megbeszéléseket folytattak velük.

A keleti vallásosok Sasz pártjával sem jutottak el a paktum megszövegezéséhez és kézjegyükkel ellátásához, de velük a ynet értesülése szerint már nincsenek vitás kérdések, és a Vallásos Cionizmus párttal megszületett az egyezmény.

A következő napokban, miután lezárják az utolsó kérdéses pontokat a koalíciós partnerekkel, már elsősorban a Likud párton belül fogják elosztani a kormányzati pozíciókat, köztük a különösen fontos házelnöki tisztet, a védelmi, a külügyi és a közlekedési tárcát.

Az izraeli törvények szerint a sikeres koalíciós tárgyalásokról az államelnöknek tett bejelentéstől számított egy héten belül fel kell esketni az új kormányt, de ezt a hétnapos időhatárt valójában csak az izraeli parlamenthez, a kneszethez eljuttatott hivatalos értesítéstől számítják.

A kneszet azonban legközelebb csak jövő héten fog már összeülni, és ezért akár további két hétig is eltarthat az átmeneti időszak, elhúzódhat az új kabinet beiktatása.

A jobboldali Likud párt vezetőjének a tervek szerint legkésőbb január 2-ig kell felesketnie következő kormányát, és 24 órával az eskütétel előtt kell benyújtania a koalíciós megállapodásokat a kneszetnek.

Borítókép: Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.