időjárás 28°C Vencel 2023. szeptember 28.
logo

Az utolsó pillanatig tartottak, de sikerrel jártak Netanjahu kormányalakítási tárgyalásai

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.22. 08:23 2022.12.22. 09:27
Az utolsó pillanatig tartottak, de sikerrel jártak Netanjahu kormányalakítási tárgyalásai

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök-jelölt az utolsó pillanatban bejelentette Jichák Hercog államelnöknek, hogy képes megalakítani új kormányát – jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet szerdán.

Szerda éjfélkor járt le a kormányalakításra kapott, majd tíz nappal meghosszabbított idő, melynek lejárta előtt 12 perccel a  miniszterelnök-jelölt felhívta telefonon Hercog elnököt, és közölte vele, hogy a jövő héten megalakítja az új izraeli kormányt.

Noha Benjamin Netanjahu szerda estig még nem készült el a leendő koalíciós partnereivel megkötött megállapodásokkal, de az elnök értesítéséhez nem kellett bemutatni az egyezményeket.

Az ultraortodox askenáziak pártjával és a szélsőségesen jobboldali Zsidó Erő (Ocma Jehudit) párttal még nem sikerült aláírni a koalíciós szerződést, noha az utóbbi napokban maratoni megbeszéléseket folytattak velük.

A keleti vallásosok Sasz pártjával sem jutottak el a paktum megszövegezéséhez és kézjegyükkel ellátásához, de velük a ynet értesülése szerint már nincsenek vitás kérdések, és a Vallásos Cionizmus párttal megszületett az egyezmény.

A következő napokban, miután lezárják az utolsó kérdéses pontokat a koalíciós partnerekkel, már elsősorban a Likud párton belül fogják elosztani a kormányzati pozíciókat, köztük a különösen fontos házelnöki tisztet, a védelmi, a külügyi és a közlekedési tárcát.

Az izraeli törvények szerint a sikeres koalíciós tárgyalásokról az államelnöknek tett bejelentéstől számított egy héten belül fel kell esketni az új kormányt, de ezt a hétnapos időhatárt valójában csak az izraeli parlamenthez, a kneszethez eljuttatott hivatalos értesítéstől számítják.

A kneszet azonban legközelebb csak jövő héten fog már összeülni, és ezért akár további két hétig is eltarthat az átmeneti időszak, elhúzódhat az új kabinet beiktatása.

A jobboldali Likud párt vezetőjének a tervek szerint legkésőbb január 2-ig kell felesketnie következő kormányát, és 24 órával az eskütétel előtt kell benyújtania a koalíciós megállapodásokat a kneszetnek.

Borítókép: Benjamin Netanjahu kijelölt izraeli miniszterelnök, a jobboldali Likud vezetője (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.