Bajorországban egyre több erőszakról számolnak be a bölcsődékben és óvodákban

A bajorországi felügyeleti hatóságok rendkívül sok esetben jelentettek lelki vagy fizikai erőszakot a gyerekkel szemben, de még ennél is gyakoribb, hogy a nevelők nem vigyáznak megfelelően a gyerekekre. A szakmai szövetségek országos problémát látnak a munkaerőhiány és a szakmaiság hiánya miatt.

Magyar Nemzet
Forrás: V4NA nemzetközi hírügynökség2022. 12. 22. 14:14
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tabutéma az óvodákban és a bölcsődékben az erőszak összes formája, ma azonban komoly aktualitása van ennek a kérdésnek. Ahogy az egy felmérésből kiderült, Bajorországban például rendkívüli módon megszaporodtak az erőszakos esetek ezekben az intézményekben.

Egyre több ugyanis a gyermekekkel szembeni lelki és fizikai erőszakról szóló jelentés. December elejéig a bajorországi bölcsődei felügyelők 232 ilyen gyanús esetet számoltak össze, ami mintegy százzal több mint tavaly. 

A felügyeleti kötelezettség megsértése kiemelkedik, több mint kétszeresére nőtt, de a lelki erőszakról és a fizikai erőszakról szóló bejelentések is jelentősen növekedtek.

Ezek a számok ráadásul csak részleges reprezentációt jelentenek: a megkérdezett biztosok közül tíz felügyelő azt állítja, hogy nem számolja a jelentéseket. A megkérdezett hatóságok mindegyike a súlyos munkaerőhiányról számolt be, és nagy számban ezt tekintik a bölcsődékben elkövetett erőszak kockázati tényezőjének. Vagyis például annyira túlterheltek a nevelők a létszámhiány miatt, hogy a fáradtság okozta felgyülemlett feszültséget könnyebben vezethetik le a gyerekeken.

Lisa Pfeiffer, a bajorországi bölcsődei szakembereket összefogó szövetség képviselője nem lepődik meg azon, hogy a gyanús esetek száma megnőtt. A felügyeleti kötelezettség megsértését különösen a a létszámhiánynak tulajdonítja.

Ezt minden nap tapasztaljuk a gyakorlatban. Ez a kollégák állandó túlterheltségének és az egyre több betegszabadságnak is köszönhető, ami viszont még több stresszt okoz a személyzet többi tagja számára

– jelentette ki Pfeiffer. Claudia Theobald, a Rajna-vidék–Pfalz tartományi bölcsődei szakemberek szövetségének elnöke szerint ez nem bajorországi, hanem országos probléma. A helyzet egyre drámaibbá válik, hiszen hasonló visszajelzéseket kapnak a németországi bölcsődei szakemberek valamennyi szövetségétől. Theobald szerint a lelki és fizikai erőszakos esetek számának növekedésének más okai is vannak.

Ez a szakmaiság csökkenését tükrözi: a bölcsődékben egyre kevesebb a szakember és egyre több az asszisztens. Kevesebb szakmaisággal gyorsan túlterhelődik az ember

– mondta a német sajtónak a szakember. Ez az értékelés egybeesik a bajor közszolgálati műsorszolgáltató riporterei által megkérdezett 61 bölcsődei dolgozó nyilatkozatával. A megkérdezettek közül mindössze ketten nem tapasztaltak saját bevallásuk szerint még bölcsődés vagy óvodás gyermekek elleni érzelmi vagy fizikai erőszakot.

Az eredeti cikk Fokozódó erőszakról számolnak be a bölcsődékben és óvodákban címmel olvasható a V4NA nemzetközi hírügynökség oldalán.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.