Berlin eltussolná a migrációs hátterű gyilkosságot

Németország egészét sokkolta a hétfői brutális gyilkosság, ami ismét a felszínre hozta a migrációról, az integrációról és a társadalmi befogadóképességről szóló vitát. Míg a vezető politikusok szinte meg sem említik a tettes származását, a jobboldal határozottabb migrációellenes fellépést követel a kormánytól.

2022. 12. 06. 17:42
null
Illerkirchberg, 2022. december 5. Rendõrségi helyszínelõk jelei Illerkirchbergben 2022. december 5-én, miután egy férfi késsel megtámadott két, iskolába tartó lányt a délnyugat-németországi Ulm közelében fekvõ kisvárosban. Az egyik gyermek belehalt sérüléseibe. A gyanúsított egy 27 éves eritreai menedékkérõ. MTI/AP/DPA/Bernd Weissbrod Fotó: Bernd Weissbrod
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német sajtó beszámolója szerint nem hajlandó vallomást tenni a rendőrségnek az a 27 éves eritreai menedékkérő, akit azzal gyanúsítanak, hogy két tizenéves lányt késelt meg az ötezer lakosú baden-württembergi Illerkirchenben. A két lány hétfő reggel az iskolabusz-megállóban állt, amikor a férfi rájuk támadt: egyiküket hasba, a másikukat mellkason szúrta meg. Mindkét lányt kórházba szállították, de a 14 éves, török származású Ecének nem tudták megmenteni az életét. Barátnőjét, a 13 éves Nervát súlyos sérülésekkel kezelik, de nincs életveszélyben.

Maga a támadó is megsérült, a gyilkos eszközzel megvágta magát, ám egyelőre nem tudni, hogy véletlenségből vagy szándékosan. A férfi a támadást követően visszafutott a buszmegálló közelében lévő menekültszállásra, ahol két eritreai társával találtak rá a rendőrök. Mindhármukat őrizetbe vették, de a másik két férfit szabadon engedték. A gyilkosság elkövetésével meggyanúsított férfit is kórházban ápolják, éjjel-nappal rendőri őrizet mellett.

Az elkövető indítékairól és elmeállapotáról egyelőre semmit sem lehet tudni. A bűnüldöző szervekkel korábban nem volt dolga.

Markus Häussler polgármester közölte, hogy az egész települést meghökkentette a gyilkosság. Thomas Strobl, a tartomány belügyminisztere szerint „mélyen megérint bennünket, ha egy ártatatlan gyermek életét ilyen brutális módon kioltják”. – Gyászolom a meggyilkolt gyermeket, s teljes szívemből remélem, hogy a megsebesült lány hamarosan felépül – fejtette ki megrendülését Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter is.

Az ellenzéki bevándorlásellenes AfD és egyes jobboldali sajtóorgánumok szerint azonban mindez kevés, mondván: az ilyen esetek világítanak rá arra, hogy szigorúbb migrációs politikára lenne szükség, a vezető német politikusok azonban az elkövető származásáról sem tesznek említést.

– Mikor néhány héttel ezelőtt ismeretlen okokból leégett egy menekültszállás, Faeser azonnal a helyszínre sietett, és azzal fenyegetőzött, hogy a jogállam teljes erejével le fog csapni a tettesekre. Az illerkirchbergi vérengzés után nem hallottunk ilyet tőle. Éppen ez az a kettős mérce, ami miatt egyre többször felháborodnak a polgárok – reagált a Junge Freiheit jobboldali hetilap. – Miközben védelmet biztosítanak minden ide érkező idegennek, a saját állampolgáraikat egyre gyakrabban cserben hagyják – tette hozzá a véleménycikk szerzője.

Nancy Faeser a napokban mutatta be azt a jogszabálytervezetet, amely szerint az eddigi nyolc év helyett öt év után is honosításért folyamodhatnának a bevándorlók, ám az ellenzéki jobbközép CDU/CSU pártszövetség szerint a túlságosan gyors honosítás miatt elenyészhet a társadalmi beilleszkedésre ösztönző erő, az illegális bevándorlás viszont erősödhet.

A hétfői gyilkossággal kapcsolatban a rendőrség arra kért mindenkit: ne általánosító gyanúval forduljon az idegenek, védelmet keresők vagy menedékkérők felé, és ne is terjesszen vagy támogasson ilyen előítéleteket.

– Nem tudunk semmit a gyanúsított indítékairól – hangsúlyozta ugyancsak Winfried Kretschmann, Baden-Württemberg zöldpárti miniszterelnöke, óva intve mindenkit attól, hogy a kormány menekültpolitikáját kezdje el bírálni. A Südwest Presse regionális napilap pedig úgy írta le a bűntényt, mint ami bármikor bárkivel előfordulhatna.

Alice Weidel, az AfD társelnöke szerint azonban a politikusok dolga az lenne, hogy megvédje az állampolgárait, ezért arra sürgette Nancy Faesert, hogy küldjön haza minden elutasított menedékkérőt, illegális bevándorlót és bűnelkövető migránst.

 

Borítókép: Rendőrségi helyszínelők jelei Illerkirchbergben 2022. december 5-én. (Fotó_ MTI/AP/DPA/Bernd Weissbrod)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.