Börtönbüntetésre ítéltek egy dortmundi nőt, aki csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez

Három év börtönre ítélte terrorizmus vádjával a düsseldorfi tartományi bíróság csütörtökön azt a 25 éves dortmundi nőt, aki még fiatalkorúként csatlakozott az Iszlám Állam dzsihadista szervezethez.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 08. 19:24
null
Brüsszel, 2022. december 5. Védenceikkel beszélnek ügyvédek a 2016-os brüsszeli terrortámadások vádlottjainak büntetõperén Brüsszelben 2022. december 5-én. Az eljárás során kilenc vádlott áll majd a bírák elé, akiket terrorizmussal, emberöléssel, ezek kísérletével és szervezett terrorista tevékenységében való részvétellel vádolnak. Meghallgatásuk leghamarabb december 19-én kezdõdik, és a tervek szerint január 13-ig tart. A per január 16-tõl iszlamista és dzsihadista szakértõk, pszichiáterek, szemtanúk, valamint az elhunytak hozzátartozóinak meghallgatásával folytatódik. MTI/AP pool/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel az elkövetés idején a vádlott még nem volt nagykorú, a fiatalkorúakra kiszabható büntetést állapítottak meg számára. Az ítélet még nem jogerős. A per a nyilvánosság kizárásával zajlott.

A vádlott – aki német állampolgár – a perben elhangzottak szerint 2013 óta a radikális szalafizmus híve volt. A vádhatóság szerint 2014-ben elhagyta Németországot, hogy Szíriában az Iszlám Államhoz csatlakozhasson. Míg férje a dzsihadisták oldalán harcolt, a fiatal nő pénzt kapott a szélsőségesektől a háztartásvezetésre és a gyermekek nevelésére.

Mindemellett az interneten keresztül a szélsőségesek iránt érdeklődő németországi nőknek adott tippeket, hogyan tudnak Szíriába utazni. 2019 elején került a terroristák ellen harcoló kurd alakulatok fogságába, s csak idén március 31-én térhetett vissza Németországba, ahol őrizetbe vették.

Vádbeszédében a német szövetségi főügyész négy év börtön kiszabását kérte a bíróságtól, míg a védelem a vádlott felmentését, esetleg felfüggesztett börtönbüntetés megállapítását.

Borítókép: illusztráció (Fotó: MTI/AP pool/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.