időjárás 5°C Marcella 2023. január 31.
logo

Először látogatott Bahreinbe izraeli államfő

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.04. 15:37
Először látogatott Bahreinbe izraeli államfő

Bahreinbe érkezett vasárnap Jichák Hercog. Ő az első izraeli államfő, aki ellátogat az Arab-öböl menti királyságba, ahol Hamad bin Isza al-Halifa uralkodó fogadta.

Az izraeli elnök hivatalának közlése szerint a két vezető a kétoldalú kapcsolatok fontosságáról, illetve kiterjesztéséről egyeztetett. Hercog nagyszerű pillanatként jellemezte látogatását, s úgy fogalmazott, hogy közös történelmet írnak a régióban, „ahol zsidók és muszlimok békében egymás mellett élhetnek”.

Hercogot ipari és kereskedelmi ügyekben illetékes delegáció kíséri útján.

Az izraeli államfő hétfőn az Egyesült Arab Emírségekbe utazik tovább, ahol Mohamed bin Zájid al-Nahajan uralkodó fogadja majd. Az előzetes közlések szerint az ottani megbeszélések főleg az űrkutatási együttműködésre fognak összpontosítani.

Izrael 2020-ban az Egyesült Államok közvetítésével megállapodott hivatalos kapcsolatok létesítéséről több arab állammal, köztük az Egyesült Arab Emírségekkel és Bahreinnel.

 

Borítókép: Benjamin Netanjahu volt miniszterelnököt, a jobboldali Likud vezetőjét (b) kormányalakítással bízza meg Jichák Hercog izraeli elnök a jeruzsálemi elnöki rezidencián 2022. november 13-án (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.