időjárás 4°C Marcella 2023. január 31.
logo

Folytatódik az ellenőrzés a cseh–szlovák határon

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2022.12.07. 14:59 2022.12.07. 15:13
Folytatódik az ellenőrzés a cseh–szlovák határon

Meghosszabbította két héttel a cseh–szlovák határ ellenőrzését szerdán a cseh kormány, hogy megakadályozza a migránsok illegális bejutását az ország területére – jelentette a CT24 közszolgálati hírtelevízió kormányzati forrásokra hivatkozva.

Marian Jurecka kormányfőhelyettes az értesülést újságíróknak a későbbi sajtótájékoztatón megerősítette. A belügyminiszter a szerdai kormánydöntésről egyelőre nem nyilatkozott.
– A cseh–szlovák kapcsolatok nagyon érzékeny problémájáról van szó, ezért választottuk a kompromisszumos megoldást – jelentette ki Jan Lipavsky külügyminiszter.

Másfelől tény, hogy nem kimondottan cseh–szlovák, hanem európai problémáról van szó. A migránsok problémáját európai szinten kell megoldani

– tette hozzá a cseh külügyek irányítója.

A köztelevízió értesülései szerint a cseh kormány állítólag azért döntött az intézkedés rövidebb, csak 14 napos meghosszabbítása mellett, mert nem szeretné tovább feszíteni a húrt a cseh–szlovák kapcsolatokban. 

Vezető szlovák politikusok ugyanis a közelmúltban többször nyíltan bírálták a cseh lépést, amely szerintük ellentétes a kétoldalú megállapodásokkal és a visszaadási szerződéssel. A két miniszterelnök megállapodása szerint a felek szakértői szinten is tárgyalni fognak a problémák megoldásáról.

A szeptember végén bevezetett, és azóta néhányszor meghosszabbított intézkedés december 12-én jár le.

A határellenőrzések meghosszabbítását Vít Rakusan belügyminiszter javasolta a kormánynak. A tárcavezető még kedden a televíziónak azt mondta, hogy az intézkedést 30 nappal szeretné meghosszabbítani. Vít Rakusan korábban azt mondta, hogy a témát a karácsonyi ünnepek alatt Martin Vondrácek országos rendőrfőkapitánnyal is megvitatja.

A schengeni szabályok szerint a határellenőrzések legfeljebb fél évig, azaz március végéig maradhatnak érvényben. „Nem akarunk addig várni, szeretnénk tárgyalni a szlovák féllel a megoldásról, például a közös határőrjáratok bevezetéséről már a szlovák oldalon” – jegyezte meg a televízióban a miniszter. 

Kijelentette, hogy az eddig foganatosított intézkedések sikeresek, és a cseh diplomácia tevékenysége is eredményt hozott, például előrehaladtak a tárgyalások Szerbiával, hogy egyeztesse vízumpolitikáját az Európai Unióval.

A csehek által őrizetbe vett illegális migránsok többsége szíriai állampolgár, akik Szerbián és Magyarországon keresztül érkeznek Szlovákiába, majd Csehországon keresztül próbálkoznak eljutni Németországba – hangzott el a televízióban.

A migráció megfékezése szempontjából a magyar–szerb határ védelme kulcsfontosságú. Csehország kész megduplázni, 40-ről 80-ra emelni az ott szolgáló rendőrei számát

– mondta korábban Petr Fiala cseh kormányfő újságíróknak egy prágai sajtótájékoztatón.

 

Borítókép: Cseh rendőrök ellenőriznek egy kamiont a szlovák határon fekvő Stary Hrozenkovban 2022. szeptember 29-én (Fotó: MTI/EPA/Martin Divisek)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.