időjárás -2°C Aranka 2023. február 8.
logo

Hamarosan életbe léphet Amerikában az azonos neműek házasságát támogató törvény

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI
2022.12.09. 07:56 2022.12.09. 09:39
Hamarosan életbe léphet Amerikában az azonos neműek házasságát támogató törvény

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.

 A Tisztelet a házasságnak elnevezésű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak azokat a házasságokat kell elismerniük, amelyeket törvényesen kötöttek egy másik tagállamban. 

A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a Demokrata Párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a legfelsőbb bíróság, amely júniusban megvonta a terhesség-megszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát. 

Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

Joe Biden amerikai elnök közleményben üdvözölte a kétpárti támogatással elfogadott jogszabályt. Az elnök korábban azt ígérte, hogy a jóváhagyás után aláírásával azonnal hatályba lépteti a jogszabályt.

Az alsóházi szavazáson 258-an támogatták, 169-en ellenezték a törvényt, negyven republikánus képviselő is igennel szavazott a demokraták előterjesztésére. A szenátus múlt héten több hónap egyeztetést követően fogadta el a törvényt, akkor az ötven republikánus szenátor közül 12-en voksoltak igennel.

Borítókép: Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke mutatja a kézjegyével ellátott „Tisztelet a házasságnak” elnevezésű törvényt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője (b) jelenlétében az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 8-án, miután a képviselőház megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvény (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.