Hamarosan életbe léphet Amerikában az azonos neműek házasságát támogató törvény

Az amerikai képviselőház csütörtökön végszavazáson is megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvényt, amelyet azért kezdeményezett a Demokrata Párt, mert attól tartottak, hogy az alkotmánybíróság szerepét betöltő amerikai legfelsőbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést.

MAGYAR NEMZET
Forrás: MTI2022. 12. 09. 7:56
PELOSI, Nancy; SCHUMER, Chuck
Washington, 2022. december 9. Nancy Pelosi, a képviselõház demokrata párti elnöke mutatja a kézjegyével ellátott Tisztelet a házasságnak elnevezésû törvényt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetõje (b) jelenlétében az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 8-án, miután a képviselõház megerõsítette az azonos nemûek házasságának védelmérõl szóló törvényt. A lépést a Demokrata Párt képviselõi kezdeményezték, mert attól tartottak, hogy a legfelsõbb bíróság eltörölheti az ilyen házasságokat országszerte legalizáló 2015-ös döntést. MTI/AP/Andrew Harnik Fotó: Andrew Harnik
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 A Tisztelet a házasságnak elnevezésű törvény (Respect For Marriage Act) alapján az Egyesült Államok tagállamainak azokat a házasságokat kell elismerniük, amelyeket törvényesen kötöttek egy másik tagállamban. 

A jogszabály szövege nemcsak az azonos neműek közötti, hanem az eltérő bőrszínűek és nemzetiségűek között kötött házasságok védelméről is szól.

A jogszabályt a Demokrata Párt képviselői szerették volna mielőbb elfogadtatni, mert attól tartottak, hogy a legfelsőbb bíróság, amely júniusban megvonta a terhesség-megszakításhoz fűződő szövetségi szintű jogot, megváltoztatja az azonos neműek házasságának országos szintű elismerését biztosító 2015-ös határozatát. 

Amennyiben a bírói testület megvonja ezt a szövetségi jogot, akkor az egyes szövetségi államok szabadon dönthetnek arról, hogy mely házasságformákat ismerik el törvényesnek saját területükön.

Joe Biden amerikai elnök közleményben üdvözölte a kétpárti támogatással elfogadott jogszabályt. Az elnök korábban azt ígérte, hogy a jóváhagyás után aláírásával azonnal hatályba lépteti a jogszabályt.

Az alsóházi szavazáson 258-an támogatták, 169-en ellenezték a törvényt, negyven republikánus képviselő is igennel szavazott a demokraták előterjesztésére. A szenátus múlt héten több hónap egyeztetést követően fogadta el a törvényt, akkor az ötven republikánus szenátor közül 12-en voksoltak igennel.

Borítókép: Nancy Pelosi, a képviselőház demokrata párti elnöke mutatja a kézjegyével ellátott „Tisztelet a házasságnak” elnevezésű törvényt Chuck Schumer, a szenátus demokrata frakciójának vezetője (b) jelenlétében az amerikai törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2022. december 8-án, miután a képviselőház megerősítette az azonos neműek házasságának védelméről szóló törvény (Fotó: MTI/AP/Andrew Harnik)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.