Kárpótlásra köteleznék a bankokat a demokraták a rabszolgaság miatt

Demokrata képviselők szerint az amerikai pénzügyi intézeteknek a rabszolgakereskedelem finanszírozása miatt kellene fizetniük a rabszolgák leszármazottainak.

2022. 12. 09. 5:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bankoknak támogatniuk kell az afroamerikai közösségek fejlődését, a soron következő generációk oktatását, valamint kárpótolniuk kell a rabszolgák leszármazottait, amiért az amerikai pénzügyi intézetek finanszírozták és támogatták a rabszolgaságot − jelentették ki a felszólalok az amerikai képviselőház pénzügyi bizottságának a meghallgatásán.

Az Egyesült Államokban rabszolgává tett mintegy negyvenmillió fekete leszármazottai közti egyenlőtlenségek felszámolására legalább 14 ezer milliárd dollárra van szükség

− fogalmazott William Darity, a Duke Egyetem professzora. Hozzátette, a rabszolgaság az egyik fő oka, amiért napjainkban az afroamerikai háztartások bevételeiket tekintve jóval lemaradnak a fehérek mögött. A felszólalók egyöntetűen egyetértettek abban, hogy a bankok és pénzügyi intézetek − melyek Al Green texasi demokrata képviselő szerint a rabszolga-kereskedelemben való aktív részvétellel teremtették meg vagyonukat − felelőssége a mai napig nem évült el, támogatniuk kell a rabszolgasorba taszított emberek leszármazottjait.

Nem megbüntetni akarjuk ezeket az intézményeket, csak azt várjuk el, hogy kezeljék a múltban általuk okozott károkat, a jövőben pedig kötelezzék el magukat az etikus magatartás mellett

− mutatott rá Sarah Federman, a San Diegó-i egyetem munkatársa. Szerinte a jóvátétel részeként a bankoknak legalább három generáción keresztül állniuk kellene a fekete tanulók felsőoktatási költségeit, emellett pedig az afroamerikai közösségek gazdasági fejlődéséhez is hozzá kellene járulniuk.

A pénzügyi intézetektől követelt kárpótlás nem új keletű dolog, a 2020-as Black Lives Matter-tüntetések alkalmával is előszeretettel rongáltak meg banképületeket, bankautomatákat a demonstrálók.

A The New York Times amerikai liberális lap 2020-as véleménycikkében többek közt a feketék által felhalmozott fogyasztói adósságok eltörlését, valamint a fekete ügyfelekre vonatkozó banki díjak felszámolását követelték a bankoktól.

A rabszolgák leszármazottainak kárpótlásának módszertanát tanulmányozó és kidolgozó bizottság felállítására irányuló törvényjavaslatot még 2019-ben nyújtotta be Sheila Jackson Lee texasi demokrata képviselő, azonban azóta kevés előrelépést sikerült elérnie ez ügyben a demokrata többségű képviselőháznak, noha a javaslat támogatottsága valamelyest javult az elmúlt években. A képviselőházi demokraták élén a következő törvényhozásban a Nancy Pelosit váltó Hakeem Jeffries az egyik legfőbb támogatója a tervezetnek, elmondása szerint ez a legkevesebb, melyet a társadalom tehet az évszázadokon keresztül tartó elnyomást követően.

Elkölteni 20 millió dollárt egy bizottságra, ami már előre eldöntötte, hogy olyan emberektől fogja elvenni a pénzt, akiknek semmi köze nem volt a rabszolgasághoz, azért, hogy aztán odaadja olyanoknak, akik soha nem szenvedtek a rabszolgaság borzalmaitól. Ez a demokraták célja

− mutatott rá a törvénytervezettel kapcsolatban Jim Jordan republikánus képviselő tavaly.

Az amerikai társadalom túlnyomó része ellenzi a rabszolgák leszármazottainak a kárpótlását. Az AP-NORC Center for Public Affairs Research közvélemény-kutató intézet által 2019-ben készített felmérés szerint a megkérdezettek mindössze 29 százaléka támogatta a jóvátétel ötletét, a fehérek esetében ez az arány még alacsonyabb, 15 százalék volt. Egy frissebb, 2021-es kutatás is hasonló közvélekedésről árulkodik.

A massachusettes-i egyetem által végzett felmérés szerint az amerikai társadalom közel kétharmada ellenzi, hogy a kormány pénzbeli kárpótlást nyújtson a rabszolgák leszármazottainak, a republikánusok esetében ez az arány 90 százalék volt, míg a demokraták 86 százaléka támogatná a jóvátétel fizetését. 

Borítókép: A Black Lives Matter mozgalom rövidítése egy los angelesi bankautomatán (Fotó: EPA/Shutterstock/Eugene Garcia)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.