időjárás -3°C Abigél , Alex 2023. február 9.
logo

Hamarosan teljes védelmet kaphat az azonos neműek házassága Amerikában

Wittich Zoltán
2022.11.30. 15:38 2022.11.30. 16:22
Hamarosan teljes védelmet kaphat az azonos neműek házassága Amerikában

„A szerelem az szerelem. Az amerikaiaknak joguknak kell lenni ahhoz, hogy azzal házasodhassanak össze, akit szeretnek” – írta Twitter-bejegyzésében Joe Biden amerikai elnök, miután a szenátus 61:36 arányban elfogadta az azonos nemű és eltérő etnikumú párok házasságának szövetségi védelméről szóló törvényt.

Alig várom, hogy a képviselőház is elfogadja a törvényt, amelyet büszkén írok majd alá és hirdetek ki

– zárta gondolatát a demokrata politikus. A mérföldkőnek nevezett jogszabályt – amelyhez kétpárti egyetértés kellett – a képviselőház várhatóan a jövőhét elején fogadhatja el, amelyet Biden elnök még karácsony előtt alá is írhat.

Az azonos neműek házasságának szövetségi védelme azután merült fel, hogy az amerikai Legfelsőbb Bíróság a nyáron eltörölte a Roe kontra Wade törvényt, így tagállami hatáskörébe rendelte az abortusz szabályozásának kérdését. Ez a demokratákban „félelmet ébresztett”, mondván, az igazságszolgáltatás majd más liberális törvényeket is felülvizsgálhat és eltörölhet, így ennek elébe mentek.

Ha tehát a jövőben a Legfelsőbb Bíróság visszavonná az azonos neműek házasságához való általános jogot, akkor az olyan államokban, ahol az ilyen típusú házasságok létrejötte legális maradt, a felek a szövetségi kormány kiterjedt védelmét élveznék, így házasságukat – és annak adóügyi kedvezményeit – mindenhol el kell fogadni.

A Gallup Intézet felmérése szerint az amerikaiak 71 százaléka támogatja az azonos nemű párok házasságát. Ez tendenciózusan és pártokon átívelő arányban növekszik az 1996-os 27 százalékhoz képest.

Ez az oka annak, hogy néhány republikánus szenátor is a törvény mellett voksolt, szavazóik ugyanis ebben nem konzervatívak. Más republikánusok azonban a vallásra hivatkozva elutasították a törvényt, szerintük a házasság továbbra is egy férfi és nő kötelékeként képzelhető el. 

A republikánusoknak sikerült tompítaniuk a javaslaton, így a többnejűség általános elfogadása kikerült a törvényből, és noha az államnak igen, de a templomoknak, az egyetemeknek és a vallási szervezeteknek nem kell minden esetben elfogadniuk az azonos neműek házasságát.

Ted Cruz texasi republikánus szenátor módosító javaslatot nyújtott be a törvényhez, amelyet eddig nem fogadtak el, ám megakadályozná, hogy olyan államra kényszerítsék a többnejűséget, rokoni vagy gyermekházasságot, ahol ezek nem elfogadottak. 

Jelenleg húsz államban nincsen alsó korhatára a házasságkötésnek (szülői vagy bírósági beleegyezés mellett), így 2000 és 2018 között csaknem háromszázezer gyermekházasságot jegyeztek fel.

 Mindemellett 19 államban az unokatestvérek között is engedélyezett a frigy.

 

Borítókép: Az amerikai Fehér Ház a szivárvány színű zászló színeiben 2021. június 26-án. (Forrás: Twitter/djogrolyo)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.