időjárás 1°C Dorottya , Dóra 2023. február 6.
logo

Lelepleződhet a Biden család, a korrupciós ügyeiket vizsgálnák

Wittich Zoltán
2022.11.29. 19:10
Lelepleződhet a Biden család, a korrupciós ügyeiket vizsgálnák

Az amerikaiak majd kétharmada egyetért azzal, hogy az új kongresszusnak vizsgálnia kell az elnök családjának korrupciós ügyeit. A republikánusok a „nagyfőnököt”, Joe Biden elnököt tennék a vizsgálatok célpontjává, s amennyiben a vádak igaznak bizonyulnak, a 2024-es elnökválasztáson is tarolhatnak.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak 62 százaléka egyetért a Republikánus Párt azon tervével, hogy a januárban felálló új törvényhozás vizsgálja ki Joe Biden amerikai elnök fiának, Hunter Bidennek a kétes külföldi ügyeit. Sőt a válaszadók 61 százaléka vélekedett úgy, hogy az Egyesült Államok elnöke is tudott fia gyanús ukrán és kínai üzleteiről – és profitálhatott is azokból.

Az elnök (és korábbi alelnök) fiának, Hunter Bidennek tengerentúli üzleteit és feltehetően illegálisan végzett tanácsadói tevékenységét még 2018-ban kezdte el vizsgálni a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI). A vádak szerint Joe Biden fia arra használhatta fel apja akkori alelnöki pozícióját, hogy gazdagabbá tegye a családot.

A zsarolással, pénzmosással és korrupcióval tarkított ügy 2020 őszén – az elnökválasztás hajrájában – kapott újabb lendületet, amikor több ezer e-mail és üzenet került nyilvánosságra Hunter Biden laptopjáról. 

Mára az amerikai igazságügyi minisztérium is elismeri, hogy a korrupciós ügyekkel kapcsolatos nyomozás alapját a laptopon található adatok adják, sőt ezek Joe Biden elnök érintettségére is rámutatnak. Nem véletlen, hogy 2020-ban az amerikai liberális sajtó és közösségi média orosz dezinformációs kampánynak minősítette az erről szóló híreket, így be sem számolt róla, míg aki így tett, azt letiltották.

Ez nem arról a szegény bolondról szól, akit elkaptak, hanem a nagyfőnökről

– mondta a múlt héten Ted Cruz republikánus texasi szenátor, aki Biden elnököt a keresztapának nevezte az ügyben. – Biden a nagyfőnök, aki visszaél a hatalmával, hogy segítse családja bűnözői tevékenységét. Ezért ez egy olyan korrupciós ügy, amely érdekli a közvéleményt – tette hozzá.

A texasi szenátor a laptopról előkerült „tíz százalék a nagyfőnöknek” üzenetre utalhatott, amelyben azt javasolják, hogy egy Kínával folytatott több millió dolláros üzleti részesedést Hunter Biden birtokoljon az apja nevében.

Éppen ezért fejtegették korábban néhányan azt is, hogy Joe Biden „futárnak” használhatta a fiát az alelnöksége idején.

Noha Biden elnök tagadta a vádakat, azóta kiderült, hogy találkozott fia üzleti partnereivel, sőt 2018-ban maga kérkedett azzal, hogy nyomást gyakorolt az akkori ukrán elnökre és miniszterelnökre, hogy szabaduljanak meg Viktor Sokin főügyésztől, különben egymilliárd dolláros hitelgaranciát tart majd vissza. A főügyészt – aki éppen Hunter Biden üzleti partnerének ügyeit vizsgálta – kirúgták.

Januártól a republikánusok által vezetett képviselőház tehát olyan vizsgálóbizottságot állíthat fel, amely a Biden család korrupciós botrányát vizsgálja. Tanúkat idézhetnek be, és hozzáférést kapnak banki és telekommunikációs adatokhoz is, továbbá a kongresszusi vizsgálat miatt mindezt a széles nyilvánosság is megismerheti. 

„A Joe Biden elleni vizsgálat” – nevezték meg konzervatív képviselők a nyomozás szerintük központi témáját.

A képviselőház republikánus többsége a következő két évét arra használhatja, hogy kiderítse, Joe Biden milyen mélyen érintett fia korrupciós és kétes üzleti ügyeiben. Sikerük esetén nem kérdés, ez dominálná a 2024-es elnökválasztási kampányt, amelynek a demokraták már így is nehézségekkel vágnak majd neki a Biden-adminisztráció gyengeségei miatt.

A Fehér Ház „politikai támadásnak” nevezte a vádakat, és felháborodott, hogy a republikánusok ezzel, és nem pedig „az amerikai nép számára fontos kérdésekkel vannak elfoglalva”. A konzervatívok szerint ugyanakkor ez kevésbé érdekelte a demokratákat, amikor Donald Trump korábbi republikánus elnököt támadták – sikertelenül.

 

Borítókép: Joe Biden jelenlegi amerikai elnök és korábbi alelnök (j) és fia, Hunter Biden (b) egy kampánykörúton Pennsylvania államban 2009. január 20-án. (Forrás: Reuters/Carlos Barria)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.