Katonák csaptak össze India és Kína közös határán

Indiai és kínai határőrök csaptak össze pénteken az északkelet-indiai Arunácsal Prades állam Tavang körzetében – jelentette az ANI indiai multimédiás hírügynökség hétfőn.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 12. 12. 18:34
null
Gagangeer, 2020. szeptember 1. Indiai katonai jármûvek az indiai-kínai határ mentén fekvõ Ladak régióba vezetõ úton, a Szrinagartól 81 kilométerre fekvõ Gagangeerban 2020. szeptember 1-jén. Sajtóhírek szerint a Pangong nevû tó keleti partjánál továbbra is feszült a helyzet India és Kína között a határ közelében, ahol korábban legalább húsz indiai katona halt meg a két ország határõrei között kirobbant összetûzésben. Ladakban Kína 90 ezer négyzetkilométer indiai területet követel magának. MTI/EPA Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az összecsapás során mindkét oldalon néhány katona könnyebben megsebesült.

Az ANI rendelkezésére álló adatok szerint kínai katonák beléptek a két országot elválasztó ellenőrző sávba, de az indiai erők „keményen és határozottan” megállították őket. Rövid összecsapás után mindkét fél visszavonult a körzetből.

Indiai és kínai katonák legutóbb 2020 májusában csaptak össze közelharcban a kínai ellenőrzés alatt álló Tibeti-fennsíkkal határos Ladak járásbeli Galván-völgyben. Akkor húsz indiai katona halt meg, és kínai oldalon is voltak nem számszerűsített veszteségek.

Az összecsapás után mindkét fél megerősítette katonai jelenlétét a térségben, nehézfegyvereket és egyéb felszerelést vonultatva fel a magasan fekvő sivatagos vidéken. Egy sor katonai és diplomáciai tárgyalás eredményeként tavaly mindkét fél megkezdte fegyveres erői visszavonását az ellenőrző vonalról.

India és Kína között 3800 kilométernyi ki nem jelölt határ húzódik, ami miatt a felek között évtizedeken át feszültség uralkodott. 1959-ben India bejelentette, hogy Kína területet szakított ki Arunácsal Prades államból, aminek következtében mintegy 38 ezer négyzetkilométernyi, Ladak és Akszajcsin körzethez tartozó terület került kínai ellenőrzés alá.

A felek azóta hosszú távú jegyzőkönyvekben állapodtak meg a tűzfegyverek bevetésének elkerüléséről a határt helyettesítő, úgynevezett „aktuális ellenőrző vonal” mentén.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.