Lapozó: Kibertámadás érte a svéd honvédség és a társadalombiztosítás rendszerét

Zelenszkij be akarja tiltani az Oroszországhoz köthető vallási szervezeteket • Repülőterek biztonsági zónájába telepítene szélturbinaparkokat a belga miniszter • A francia kormány újra nekifut a nyugdíjreformnak • Kibertámadás érte a svéd honvédséget és a társadalombiztosítás rendszerét.

Magyar Nemzet
2022. 12. 02. 16:09
null
Pápa, 2022. október 18. A svéd légierõ Black Hawk UH-60 típusú helikoptere a helikopter harcászati oktatói kiképzés sajtónyilvános napján a Magyar Honvédség pápai bázisrepülõterén 2022. október 18-án. MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zelenszkij be akarja tiltani az Oroszországhoz köthető vallási szervezeteket

„Az ukrán hatóságok betiltják az Oroszországhoz kötődő vallási szervezetek tevékenységét” – mondta Volodimir Zelenszkij. Csütörtökön ülésezett az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács, a találkozón az ukrán elnök kijelentette: Ukrajnában olyan feltételeket kell teremteni, amelyek között az agresszor országtól függő személyek nem tudják manipulálni az ukránokat.

Ukrajnában az utóbbi időben a hatóságok jelentős nyomást gyakorolnak az Ukrán Ortodox Egyházra (UOE). A nacionalisták és a szakadár „Ukrajnai Pravoszláv Egyház” támogatói templomokat foglalnak el, folyamatosan támadják az UOE papságát és híveit.

Ezenkívül Ukrajna különböző régióiban a helyi hatóságok időről időre határozatot hoznak az UOE tevékenységének betiltására a területükön.

Forrás: Ria.hu

Repülőterek biztonsági zónájába telepítene szélturbinaparkokat a belga miniszter

Pénteken tárgyalja a belga kormány azt a javaslatot, amelyet a szövetségi közlekedési – Belgiumban mobilitásért felelős – miniszter, Georges Gilkinet kezdeményezett, s amely szerint Gilkinet a belgiumi repülőterek közvetlen szomszédságába telepítene szélerőműparkokat. A légikikötők jelzőlámpáinak és radarjainak közelében – azaz a repülőterek no-go zónáiban – azonban technikai és repülésbiztonsági akadályai vannak a szélturbinák telepítésének. A villamosenergiát termelő parkok szokatlan és biztonsági aggályokat felvető helyszínével kapcsolatban Jean-Marie Dedecker jobboldali parlamenti képviselő elmondta, hogy

javaslata szerint a belga kormány hatmillió eurót biztosítana a légiforgalom irányításáért felelős Skeyes vállalatnak, hogy a légiforgalmi irányítási rendszer és a terület átalakításával lehetővé váljon a szélturbinák telepítése.

Hozzáfűzte, célja az, hogy a szélenergiapark a légi biztonság veszélyeztetése nélkül valósulhasson meg.

Forrás: Brusselstimes.com

A francia kormány újra nekifut a nyugdíjreformnak

A Le Parisiennek adott interjújában Elisabeth Borne francia miniszterelnök bejelentette, hogy a francia kormány december 15-én ismerteti a nyugdíjreformra vonatkozó törvénytervezetének tartalmát.

A kormányfő, Olivier Dussopt munkaügyi miniszter és a kérdésben érintett szakszervezetek addig azonban folytatják az egyeztetéseket egyes részletek véglegesítésére. Ilyen részlet például a korábban súlyos konfliktusokat kiváltó nyugdíjkorhatár kérdése. Míg Emmanuel Macron és Borne 62 évről 65-re emelné a nyugdíjkorhatárt – a köztársasági elnöki kampányában megerősített szándék szerint –, az ellenzék és a szakszervezetek által kilátásba helyezett újabb tiltakozáshullámra Macron később úgy reagált, hogy a javasolt szám nincs kőbe vésve, és hajlandó a 64 évet is megfontolni. Borne előzetesen közölte, hogy a korhatáremelés az 1961 második felében és az azután született franciákat érintené, a változtatás 2023-tól szakaszosan lépne életbe, a végső korhatár pedig 2031-től érintené a teljes aktív lakosságot.

A miniszterelnök indoklására, miszerint a kormány a korhatáremeléssel vissza akarja adni az idősebb generációknak a helyet a munkaerőpiacon és a vállalatoknál, az Elabe közvélemény-kutató cég által megkérdezett franciák 75 százaléka úgy reagált, hogy ez az intézkedés nem fogja javítani az idősebb korosztályok foglalkoztatottságát. A nyugdíjkorhatár emelését az 50–64 éves korosztály 82 százaléka ellenzi. Az aktív franciák 42 százaléka szerint az idősebb munkavállalók foglalkoztatását más intézkedésekkel kellene inspirálni, például a vállalatok támogatásával, a járulékok csökkentésével vagy az idős munkavállalókat elbocsátó cégek szankcionálásával.

Emmanuel Macron csaknem három évet várt a nyugdíjreform-tervezet leporolásával, amely 2019 decemberében nagyszabású, erőszakba torkolló sárgamellényes tüntetéssorozatot robbantott ki Franciaország-szerte. A koronavírus-járvány miatt a reform kérdését 2020 tavaszán Párizs ugyan félretette, de a járvány lecsengésével a kérdést ismét napirendre tűzte. A hír kiszivárgásakor a franciaországi szakszervezetek azonnal készenléti riadót fújtak, és így várják a véglegesített reform részleteinek az ismertetését.

Források: Bfmtv.com, Bfmtv.com, Elabe.fr

Kibertámadás érte a svéd honvédséget és a társadalombiztosítás rendszerét

Túlterheléses támadás érte csütörtökön a svéd fegyveres erők honlapját. A Honvédség tájékoztatása szerint a weboldal tíz percig nem működött. Peder Ohlsson dandártábornok, a svéd fegyveres erők kommunikációs igazgatója szerint az incidens nem érintette a svéd fegyveres erők harcképességeit, mindössze a haderő honlapja vált elérhetetlenné. A katonaság sajtóosztálya nem kommentálta, hogy ki vagy milyen szervezet állhat a támadás mögött.

Kibertámadás érte a társadalombiztosítási alap munkaügyi támogatásokat kifizető oldalát is (A-kassa). Ennek nyomán a hatóságok lekapcsolták a rendszert, így az pénteken teljesen elérhetetlenné vált.

Információt kaptunk egy kiberbiztonsággal kapcsolatos incidensről, amely a társadalombiztosítási alapok rendszerét érintette, különösen a munkanélküliek járadékát kifizető oldalt

– mondta Johan Ahlgren, a svéd társadalombiztosítási alapok kommunikációs vezetője, de arról nem kívánt beszélni, van-e feltételezett elkövető, illetve, hogy mikor indulhat újra a szolgáltatás. A munkaerőpiaci miniszter, Johan Pehrson nagyon komoly helyzetnek nevezte a támadás miatti leállást, és hozzátette, szorosan követik a fejleményeket.

Források: SVT, SVT

Borítókép: A svéd légierő Black Hawk UH–60 típusú helikoptere a helikopterharcászati oktatói kiképzés sajtónyilvános napján a Magyar Honvédség pápai bázisrepülőterén 2022. október 18-án. (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.