Lapozó: Többórás áramszünetekre számíthatnak a franciák januártól

Teljesíti az egészségügyi dolgozók követeléseit a madridi kormány · Belgium korlátozza az Unión kívüli befektetőket a stratégiai szektorokban · Rekordszámú cég dőlt be Svédországban · A közlekedési lámpákat is lekapcsolják a mesterséges áramszünet idejére Franciaországban.

Magyar Nemzet
2022. 12. 01. 15:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljesíti az egészségügyi dolgozók követeléseit a madridi kormány

Isabel Díaz Ayuso elnök közölte, megemeli a fizetéseket és idén mintegy kétezer fővel növeli az egészségügyi dolgozók létszámát annak érdekében, hogy lezárja az általános egészségügyi rendszerben tapasztalható krízis miatt indított sztrájkot. A regionális gyermek- és háziorvosok múlt hétfőn kezdtek határozatlan idejű munkabeszüntetést, és mivel a tárgyalások elakadtak köztük és a kormány között annak befejezéséről, Ayuso úgy döntött, hogy megteszi a szükséges lépéseket a krízis megszüntetésére. A kétezer dolgozó, akik eddig csak alkalmi foglalkoztatásban voltak a régióban, ideiglenes szerződést és fizetésemelést is kapnak, ezzel beemelik őket az egészségügyi rendszerbe fix dolgozóként. A madridi közösség ezer álláshelyet szán a háziorvosok (609) és a gyermekorvosok (355) számára. Ezzel a madridi alapellátásban dolgozók létszáma decemberben tízezer főre nő. Ayuso azonban hozzátette, céljuk az, hogy a következő két évben legkevesebb 23 ezer új ideiglenes munkaerő legyen az egészségügybe integrálva. Kulcsfontosságú intézkedésként jelentette be azt is, hogy többet fizetnek majd azoknak az orvosoknak, akik a tervezettnél több beteget látnak el, és három évre szóló szerződéssel igyekeznek megtartani a család- és gyermekgyógyászat területén még képzés alatt álló szakembereket, akik 2023 májusában végeznek. 

Forrás: elmundo.es

Belgium korlátozza az unión kívüli befektetőket a stratégiai szektorokban

Pierre-Yves Dermagne szövetségi gazdasági miniszter bejelentette, hogy Belgium megerősíti az Európán kívüli befektetők belgiumi beruházásainak felügyeletét. A belga kormány meg akarja akadályozni, hogy az unión kívülről érkező befektetők olyan létfontosságú és stratégiai területek tulajdonosaivá és/vagy irányítóivá váljanak, mint a technológia, az élelmiszer- és energiabiztonság, az érzékeny adatokhoz való hozzáférés és azok ellenőrzése, valamint a médiaszabadság és sokszínűség. A belga kormány ezért a külföldi befektetéseket alaposan átvilágító bizottságot hoz létre, amely minden olyan külföldi befektetést megvizsgál majd, amely a megjelölt stratégiai szektorokban 25 százaléknál nagyobb részesedést vásárolna. A honvédelmi és energetikai szektorban az átvilágítási küszöb alacsonyabb lesz, a vizsgálódás már 10 százalékos részesedésnél életbe lép. Az ország szövetségi és regionális hatóságainak képviselőiből felálló átvilágító bizottság 2023 júliusától kezdi meg a munkát.

Forrás: lalibre.be

Rekordszámú cég dőlt be Svédországban

Zsinórban negyedik hónapja egyre több vállalat jelent csődöt Svédországban. Novemberben összesen 774 cégnél kellett lehúzni végleg a rolót, ami a második legmagasabb szint az elmúlt negyed évszázadban, mióta erről nyilvántartást vezetnek. A tavaly novemberi hónaphoz képest ez 35 százalékos növekedést jelent. Azzal, hogy a kormány szerdán bejelentette, elmarad a cégek áramár-támogatása, a következő hónapokban várhatóan tovább fog emelkedni ez az arány. A cégek adóhivatallal szembeni, milliárdos adósságából is ugyanerre a tendenciára lehet következtetni. A Dagens Industri gazdasági lap szerint a legsebezhetőbb vállalkozások a webes kereskedők, az autószervizek, az élelmiszerboltok, az építőipari cégek és az éttermek. Nagy számban mentek csődbe sportlétesítmények, illetve takarítócégek is a statisztikák szerint. Ezzel párhuzamosan csökken a cégalapítások száma. Novemberben körülbelül ötezer új vállalkozást jegyeztek be, ami nagyjából 20 százalékos csökkenést jelent az előző év azonos hónapjához képest.

Forrás: Dagens Industri

Többórás áramszünetekre számíthatnak a franciák januártól

Elisabeth Borne francia kormányfő miniszterelnöki körlevélben értesíti a franciaországi prefektúrákat a januártól várható mesterséges, ütemezett áramkimaradások idején alkalmazandó protokollról. Az energia-vészhelyzetben követendő eljárás rendjét egy miniszterekből álló munkacsoport alakította ki és felügyeli majd a téli időszakban, amikor zord időjárás esetén a mesterséges áramkimaradások csúcsidőszakokban, területi rotációban sújtják majd az ország egészét. A háztartások, az intézmények és a francia ipar délelőtt 8 és 13 óra között, este 18 és 20 óra között számíthat az áramszolgáltatás elvágására, esetenként legfeljebb kétórás periódusban. Az áramkimaradások érinthetik majd a franciaországi közvilágítást és az oktatási intézményeket, amelyekben az áramszünet óráiban nem lesz tanítás. A vonatközlekedés villamosenergia-ellátása mentesül az intézkedés alól, azonban a közlekedést irányító lámpák nem. Ezért az áramkimaradás idején az adott térségben a vonatoknak mégiscsak le kell majd állniuk. Másik kritikus pont lesz a távközlési tornyok és antennák áramellátása, ugyanis ezeket is érintheti a körzetben életbe léptetett áramkimaradás. Ez pedig kihat a területen élők vezetékes és mobiltelefon-, illetve internetszolgáltatására is. Ezekben a régiókban a 112-es segélyhívót kell majd tárcsázni, amely minden esetben elérhető marad. A kritikus időszakokat és a várható áramszüneteket az országos energiafogyasztást felügyelő Ecowatt is fogja jelezni, majd figyelmeztetést küld a szolgáltatásra regisztrált felhasználóknak.

Forrás: bfmtv.com, europe1.fr

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.