Lapozó: Vádat emel Spanyolország ellen az Európai Tanács

Törökország nem ad ki svédországi bűnözőket · Az ukránok szerint kilencszáz tonna gabonát loptak el Luhanszk régióban az oroszok · Franciaország újabb százmillió euró kölcsönt ad Ukrajnának · Vádat emel Spanyolország ellen az Európai Tanács

MAGYAR NEMZET
2022. 11. 30. 14:00
null
event-portrait-studio-freelance-photographer-budapest-rendezvény-esemény-portré-stúdió-fotós-fotózás Fotó: vegeldaniel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törökország nem ad ki svédországi bűnözőket

A skandináv ország NATO-ratifikációja elsősorban Törökországtól függ, utóbbi ugyanis követeli Svédországtól, hogy adja ki azokat a személyeket, akiket a törökök terrorizmussal vádolnak. Az SVT svéd köztévé híradójának forrásai szerint azonban a svéd igazságszolgáltatásban nagy a frusztráció amiatt, hogy Törökország nem lép fel elég erőteljesen az országban bujkáló svédországi bűnözők ellen. 

Egyes források szerint Törökországban mintegy tíz svédországi, súlyos bűncselekményeket elkövető bűnöző bujkál, többek között a „Kurd Róka” néven ismert, kábítószerszer-kereskedelmi hálózatot működtető személy. A bűnöző egy uppsalai lakos, aki kurd hátterű, és északkelet-iraki gyökerekkel rendelkezik. Tavaly tavasszal egyszer letartóztatták a törökországi Marmaris üdülőhelyen, miután egy padon találtak egy táskát, amely dollárbankjegyekkel volt tele. 

Amikor alaposabban ellenőrizték a táska tulajdonosát, a török ​​rendőrség felfedezte, hogy új néven iraki személyazonosító okmánya van, de valójában Svédországból származik, és az Interpol is keresi. Ennek ellenére a török hatóságok elengedték. A bűnözőt a köztévé elérte telefonon, aki azt mondta, miután befektető lett az országban, török állampolgárrá vált. 

Ezek után pedig nem kívánja elhagyni az országot és bíróság elé állni Svédországban. Törökországnak – melyet svédországi bűnözői körökben gengszterparadicsomnak neveznek – nincsen kiadatási megállapodása Svédországgal. Timur Soykan török ​​bűnügyi riporter szerint Törökország gyenge gazdasága magyarázatot ad arra, miért fogadja be az ismert bűnözőket. – A kormány pénzigénye olyan országgá teszi Törökországot, amelyet a nemzetközi bűnszervezetek kihasználnak, és ahol feketepénzzel könnyen lehet mozogni, illetve nagyon könnyű pénzt keresni. Ráadásul állampolgárságot is kapnak – mondta el a riporter.

Forrás: SVT

Az ukránok szerint kilencszáz tonna gabonát loptak el Luhanszk régióban az oroszok

Az orosz megszállók Luhanszk régióban kirabolták a Sztarobili KFT raktárait, és mintegy kilencszáz tonna gabonát vittek el – tette közzé az ukrán Nemzeti Ellenállás Központja.

„Az oroszok több mint hatszáz tonna búzát és 275 tonna napraforgót loptak el” – áll a jelentésben. A híradások szerint az oroszok a 2021-es betakarításból tulajdonítottak el. 

Az orosz megszállók, miután nem ismerik el az ukrán fennhatóságot, minden gazdátlan épületet elhagyott ingatlanként jelöltek meg, és azokat hivatalosan a Luhanszki Népköztársaság agráralapítványnak adták át. 

A hírportál emlékeztet: augusztus végén arról számolt be az ukrán sajtó, hogy az oroszok kétszázezer tonna gabonát exportáltak illegálisan az új termésből a luhanszki régióból. A gabonát vasúton szállították.

Forrás: ua.korrespondent.net

Franciaország újabb százmillió euró kölcsönt ad Ukrajnának 

Franciaország százmillió euró kölcsönt ad a háborúban álló Ukrajna megsegítésére, jelentette be kedden a francia gazdasági és pénzügyminisztérium. Az újabb hitel kiegészíti a márciusban nyújtott, háromszázmillió eurós kölcsönt. 

„A pénzügyi segítség kulcsszerepet játszik Ukrajna gazdasági stabilitásának és a közszolgáltatások folyamatosságának a fenntartásában” – fogalmazott a pénzügyminisztérium a hivatalos közleményében. 

Az ukrán honvédelmi miniszter, Olekszij Reznyikov ugyancsak kedden jelentette be a Twitteren, hogy megérkeztek Franciaországból az LRU rakéta-sorozatvetők, amelyek az amerikai Himars rendszer francia megfelelői. 

Az ukrán miniszter azt nem közölte, hogy pontosan hány darab LRU érkezett meg Ukrajnába, de a francia honvédelmi miniszter, Sébastien Lecornu néhány nappal ezelőtt a Journal du Dimanche lapnak adott interjújában összesen két LRU rakéta-sorozatvető átadását jelentette be. A francia védelmi minisztérium honlapján olvasható információ szerint az LRU hatótávolsága hetven kilométer, találati pontossága pedig egy méteren belüli. 

Az elmúlt hónapokban Ukrajna többféle rakétakilövőt használt – köztük a rendkívül pontos amerikai Himars rendszereket – az orosz hadsereg utánpótlási vonalainak elvágására. 

A francia védelmi miniszter a Journal du Dimanche-nak adott interjújában azt is közölte, hogy az LRU rakéta-sorozatvetőkön kívül Franciaország két Crotale kis hatótávolságú föld–levegő rakétarendszert is átad Kijevnek, amely az orosz kamikazedrónok elleni védekezésben nyújt hatékony segítséget Ukrajnának. 

Ezenkívül Párizs mérlegeli Kijev legutóbbi kérését katonai radarok átadására is, amelyek ugyancsak létfontosságú eszközök az orosz csapások előrejelzéséhez. Az Európai Unió 15 ezer ukrán katona kiképzésére tett ígéretet Kijevnek, amelyből kétezer fő kiképzését szintén Franciaország vállalja át.

Forrás: europe1.fr , twitter.com

Vádat emel Spanyolország ellen az Európai Tanács

Az Európai Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatovics kedden bírálta Spanyolországot, amiért a dél-európai ország a melillai kerítés június 24-i ostrománál 470 afrikai állampolgárt azonnali hatállyal visszautasított Marokkó területére. 

Mijatovics szerint a kormány ezzel az összes létező emberi jogi eljárást megszegte. Ezen túlmenően úgy véli, hogy ami aznap a spanyol autonóm város határán történt, azt mutatja, hogy sürgősen javítani kell az Európai Tanács tagállamaira vonatkozó felelősségvállalási és szolidaritási intézkedéseken.

Hangsúlyozta, hogy bár minden államnak joga van ellenőrizni és megvédeni a határait, illetve ennek érdekében együttműködni más országokkal, ennek az eljárásnak az összes nemzetközi emberi jogi normával összhangban kell történnie. A biztos személyesen látogatott el Melillába, majd közölte, hogy különösen problémásnak tartja a helyi menedékkérési lehetőségeket. 

Úgy véli, hogy legális úton egyetlen bevándorlónak sincs esélye átkelni a határon és védelmet kérni, így nincs más választásuk, mint úszással vagy a kerítésen való átmászással próbálkozni, amelyekkel kockára teszik az életüket. Emiatt azt kérte a spanyoloktól, hogy ezt a problémát átfogó módon kezeljék, hogy a védelemre szoruló személyek törvényes és biztonságos eszközökkel juthassanak be Melillába.

Forrás: 20minutos.es

Borítókép: Dunja Mijatovics, az Európai Tanács emberi jogi biztosa (Forrás: Flickr)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.