Lapozó: Újraindítottak egy francia szénerőművet

Hosszú távú és stabil kormányzást ígér Giorgia Meloni. Elhalasztotta a családvédelmi törvény elfogadását a spanyol kormány. Három nap alatt huszonegyezer illegálisan tartott fegyvert adtak le a franciák. Újraindítottak egy francia szénerőművet.

MUNKATÁRSAINKTÓL
2022. 11. 29. 18:54
Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hosszú távú és stabil kormányzást ígér Giorgia Meloni

Alig egy hónap telt el az új jobboldali olasz kormány megalakulása óta, máris jelentős változások történtek Olaszországban. Giorgia Meloni kormányfő az Il Corriere della Sera napilapnak nyilatkozva számolt be arról, hogyan kívánja az igen összetett, nehéz gazdasági helyzetből kivezetni az országot. Elmondta, a korábbi Draghi-egységkormányhoz képest jelentős könnyebbséget jelent, hogy stabil és összehangolt kormánytöbbség vezeti végre Itáliát. Hozzátette, az elmúlt évtizedet jellemző belpolitikai instabilitásért magas árat fizettek az olaszok. A súlyos gazdasági helyzetben elsősorban a termelő szektorok megmentése, a munkavállalók, valamint a családok támogatása a cél. A határvédelem megerősítését célzó rendelettel kapcsolatban Meloni elmondta, a Földközi-tengeren dolgozó, mentési műveleteket végző civil szervezetek ösztönző erővel hatnak a migrációs folyamatokra. A Frontex jelentései is egyértelműen azt igazolják, az emberkereskedők és a civil szervezetek együttműködése jelentősen megnöveli az Olaszországba érkező illegális bevándorlók számát. „Egy hiteles és komoly kormány nem tűrheti az ehhez fogható törvénysértéseket” – szögezte le Meloni, aki szerint ez a folyamat csupán az emberkereskedők meggazdagodásához vezet, és nem nyújt valódi segítséget a konfliktusok elől menekülő migránsoknak.

Forrás: Corriere.it, Affaritaliani.it

Elhalasztotta a családvédelmi törvény elfogadását a spanyol kormány

A miniszterek tanácsa végül nem fogadja el azt a családvédelmi törvénytervezetet, amelyet a spanyol szélsőbaloldali vezetésű szociális jogok minisztériuma terjesztett elő. A miniszter aggodalmát fejezte ki a szocialisták folyamatos késleltetése miatt. Úgy véli, hogy a családvédelmi törvényre nagy szükség van, mert a spanyol családok csak ezáltal kaphatják meg a nekik szükséges támogatásokat ahhoz, hogy tisztességes feltételek mellett nevelhessék a gyerekeiket. Az új jogszabályok bővítenék a nagycsaládosok körét, támogatást adnának az egyszülős családoknak, évi öt nap fizetett szabadságra mehetnének azok, akik hozzátartozójukat gondozzák és évente nyolc hét szabadságot biztosítanának a szülőknek a gyereknevelésre, míg a gyerekek be nem töltik a nyolcadik életévüket. Utóbbi esetében azonban fizetetlen szabadság járna az igénylőknek. A minisztérium értetlenül áll a halasztás előtt, mivel a törvény már minden szükséges eljáráson átesett, és része a 2023-as költségvetési megállapodásnak is.

Forrás: Rtve.es

Három nap alatt huszonegyezer illegálisan tartott fegyvert adtak le a franciák

A francia lakosság november 25-e és december 2-a között büntetlenül adhatja le vagy regisztrálhatja engedélyre az illegálisan tartott fegyvereit. A beszolgáltatás és a fegyverek engedélyeztetése – utóbbi csak a lőfegyverekre vonatkozik – az ország egész területén, összesen háromszáz fogadóhelyen lehetséges. Az akciót a francia belügyminisztérium hirdette meg azzal a céllal, hogy csökkentse a magánkézben lévő és engedély nélkül tartott fegyverek tömegét. A belügyminisztérium feltételezései szerint öt-hat millióra tehető a háztartásokban fellelhető fegyverek száma. Az akcióhét első három napján a franciák 21 ezer fegyvernek minősülő eszközt és 600 ezer töltényt adtak le a gyűjtőpontokon. A belügyminisztérium szakemberei további 5500 lőfegyvert regisztráltak és engedélyeztek november 25-e és 27-e között. A nagyobb fegyverek, robbanóanyagok, bombák, nagy kaliberű – 20 milliméternél nagyobb – töltények, lövedékek, gránátok, háborús fegyvernek minősülő eszközök esetén a beszolgáltatónak a megyei prefektúrával kell felvennie a kapcsolatot, ugyancsak a büntetlenség garantálása mellett.

Forrás: Bfmtv.com, Twitter.com

Újraindítottak egy francia szénerőművet

Franciaország újraindította a német határ közeli, Saint-Avold településen található Émile Huchet szénerőművet, amely ezentúl ismét hozzájárul a francia háztartások villamosenergia-ellátásához. Az erőművet idén tavasszal, március 31-én állítottak le, azonban a francia kormány azonnal meg is kérdőjelezte saját döntését, és kilátásba helyezte a létesítmény újraindítását, ha – az aktuális geopolitikai helyzetből fakadó energiaválság, valamint a francia atomreaktorpark részleges kényszerpihenője miatt – Franciaország villamosenergia-termelése és -ellátása veszélybe kerülne. Az újranyitást a francia kormány végül június végén jelentette be. Az energetikai átmenetért felelős minisztérium azonban már akkor hangsúlyozta, hogy az újbóli üzembe helyezés kizárólag az energiabiztonság érdekében, elővigyázatosságból meghozott döntés, és átmeneti lesz: az erőmű a villamosenergia-ellátás szempontjából kritikusnak mondható téli hónapokban marad csak aktív. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a francia kormány továbbra is elkötelezett a szénalapú energiatermelés felszámolása mellett. Az Émile Huchet erőmű több mint félmillió tonna szenet használ majd fel 2023 márciusának végéig. Az erőmű teljes kapacitással üzemelve 600 megawattóra energiát is képes előállítani, amely a Grand-Est régió – a Belgiummal, Luxemburggal, Németországgal határos vidék – otthonainak egyharmadát látja majd el árammal. Az Émile Huchet erőmű újbóli üzembe helyezésével már ismét két széntüzelésű erőmű működik Franciaországban, a másik az Atlanti-óceánhoz közeli lévő Cordemais településen található.

Forrás: Cnews.fr

Borítókép: illusztráció (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.