Lapozó: Jövőre tizenöt százalékkal emelkednek a francia háztartások gáz- és villanyszámlái

Történelmi rekordot döntött a franciaországi fogvatartottak száma · Több mint 25 ezer ember tüntetett vasárnap a spanyol kormány ellen · Az ukrán minisztertanács betiltotta a tűzifa exportját · Jövőre tizenöt százalékkal emelkednek a francia háztartások gáz- és villanyszámlái.

Magyar Nemzet
2022. 11. 28. 14:50
null
20220721 budapest rezsi illusztracio havran zoltan magyar nmezet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Történelmi rekordot döntött a franciaországi fogvatartottak száma 

A francia igazságügyi minisztérium adatai szerint történelmi csúcsot döntött a franciaországi börtönökben raboskodók száma, amely november elsején elérte a 72 809 főt. A korábbi rekordot 2020 márciusában, azaz közvetlenül a világjárvány kijárási korlátozásai előtt mérték, amikor 72 575 elítélt vagy tárgyalására váró őrizetes ült a rácsok mögött valahol Franciaországban. A járványügyi korlátozások alatt az új bűnelkövetők és a rabok száma is csökkent, így 2021 októberében már „csak” 69 812 fogvatartottról gondoskodtak a büntetés-végrehajtási intézetekben. A nagy létszámnövekedés és zsúfoltság miatt jelenleg 15 469 rabot a rendes férőhely feletti létszámban tartanak nyilván, közülük 2225 főnek csak a börtön padlójára helyezett matracokon jut hely.

A raboskodók több mint egynegyede – 26,9 százalékuk – a tárgyalására vagy az ítélethirdetésre váró őrizetes. 

A túlzsúfoltság éppen ezekben a fogdákban a legmagasabb: a tárgyalásra váró vagy az enyhe büntetésüket töltő rabok létszámtöbblete ezekben az intézetekben meghaladja a 42 százalékot is.

Forrás: bfmtv.com

Több mint 25 ezer ember tüntetett vasárnap a spanyol kormány ellen

A Vox által összehívott demonstráción a tömeg hangosan skandálva követelte Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök és a szélsőbaloldallal alkotott kormánykoalíció azonnali távozását. A tömeg elsősorban az állami intézmények és a nemzeti egység lerombolása ellen emelte fel a hangját. Santiago Abascal pártvezető beszédében a demokráciát megsemmisítő, gátlástalan vezetőnek nevezte a kormányfőt, aki véleménye szerint könyörtelen az állampolgárokkal, de kegyes a bűnözőkkel és a lázítókkal. Utóbbi kapcsán tiltakoztak az egyenlőségi minisztériumot vezető Irene Montero ellen is, akinek pontatlan és jogharmonizáció nélkül bevezetett „csak az igen jelent igent” nevű törvénye miatt az elmúlt két hétben tucatnyi szexuális erőszakoló büntetését csökkentették, többeket pedig szabadlábra helyeztek.

Van egy őrült miniszterünk, aki a politika és a média jóváhagyásával vezet be új törvényt, hogy végül az erőszaktevőket kivezesse az utcára

– mondta Abascal. Hozzátette, hogy mindezek után Montero áldozatként tünteti fel magát. A tömeg spanyol zászlókat és a Vox lobogóját lengette, miközben a „hazaáruló kormány” és a „Sánchez illetve Montero takarodj” szlogent skandálta. A felbőszült emberek előtt Abascal azt is kijelentette, hogy a baloldal megsemmisítette az ország alapvető fontosságú pilléreit, amelyek segítségével egy nemzet képes talpon maradni, eközben megszüntette a szuverenitást, a jólétet, a biztonságot és a szilárd, független intézményeket is. A pártvezér szerint Spanyolországnak mielőbb arra van szüksége, amit pártja képvisel: a hazafiasságra és a megújuló, nemzeti büszkeségre. Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, kijelentette, hogy végérvényesen szembeszállnak a kormánnyal. Szombaton hasonlóan nagyszabású tüntetés volt Madridban, amelyet a legfőbb nemzetbiztonsági erők, a csendőrség és a nemzeti rendőrség szakszervezetei hívtak össze. Mintegy húszezren követelték munkakörülményeik javítását és a belügyminiszter lemondását.

Forrás: 20minutos.es, libertaddigital.com , twitter.com ,twitter.com

Az ukrán minisztertanács betiltotta a tűzifa exportját

Ukrajna kormánya betiltotta a tűzifa exportját november 25-én, pénteken, hogy a télre elegendő mennyiségű fahasáb álljon rendelkezésre az országban – jelentette be Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a miniszteri kabinet ülésén.

A kormány a mai napon fontos döntést hozott a tüzelőfa exportjának betiltásáról. Ez az intézkedés elősegíti a tűzifa felhalmozódását az országban. Erre azért van szükség, mert sok településen –különösen a front közelében – már csak fával tudnak fűteni

– mondta a miniszterelnök.

Forrás: ua.korrespondent.net

Jövőre tizenöt százalékkal emelkednek a francia háztartások gáz- és villanyszámlái 

A francia kormány 2022-ben vezetett be energiaár-támogatásokat, amelyek mértékét azóta már csökkentette is, így 2023 januárjától és februárjától 15 százalékkal emelkednek majd a háztartások energiaszámlái. Gabriel Attal közpénzekért felelős miniszter a BFMTV stúdiójában került össztűz alá azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy a francia kormány miért nem mentesítette legalább a legkisebb jövedelmű családokat a támogatások csökkentése alól, valamint milyen intézkedésekkel ellensúlyozza majd Párizs azt az inflációcunamit, amelyre Michel-Edouard Leclerc, az egyik legnagyobb francia hipermarketlánc tulajdonosa figyelmeztetett még november elején. A miniszter szerint jogi, technikai és alkotmányos okokból is igen bonyolult lenne a villany- és gázszámlákat a jövedelem szintjének megfelelően indexálni. A francia alkotmány ugyanis rögzíti a törvény előtti egyenlőség elvét, miszerint egyetlen egyén vagy csoport sem részesülhet törvény által garantált kiváltságokból. Attal tájékoztatása szerint a francia kormány azonban most mérlegeli annak a lehetőségét, hogy meghatározza azt a gáz- és áramfogyasztási plafont, amely fölött magasabb tarifát kell majd a nagyfogyasztóknak fizetniük. A legalacsonyabb jövedelmű háztartásokat a kormány pedig rendkívüli energiacsekkel segíti, amelynek értéke – a család szociális helyzetétől függően – 100-200 euró között mozog majd. A támogatásra jogosult 12 millió család még idén kézhez kapja a csekket, ami 1,8 milliárd eurójába kerül majd az államkasszának.

Forrás: bfmtv.com

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.