Sztrájk bénítja meg a teljes osztrák vasúti hálózatot

A béremelésért küzdő dolgozók figyelmeztető sztrájkja miatt a MÁV-csoport vonatai sem lépik át a határt.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2022. 11. 28. 10:54
null
Bécs, 2022. november 28. Vonatok vesztegelnek a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof) 2022. november 28-án, amikor a vasúti dolgozók egynapos figyelmeztetõ sztrájkja miatt leállt a közlekedés a teljes osztrák vasúti hálózaton. A munkabeszüntetés Ausztria valamennyi nemzetközi vasúti összeköttetését is érinti. MTI/EPA/Christian Bruna Fotó: Christian Bruna
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vasúti dolgozók egynapos figyelmeztető sztrájkja miatt leállt a közlekedés hétfőn a teljes osztrák vasúti hálózaton. A munkabeszüntetés Ausztria valamennyi nemzetközi vasúti összeköttetését is érinti.

A vasutasok béremelési követelésük alátámasztására tartanak figyelmeztető sztrájkot.

Ausztriában 11 százalékra emelkedett az infláció, a vasúti szakszervezetek 12 százalékos béremelést követelnek, míg a munkaadók képviselői 8,4 százalékra tettek javaslatot a vasárnap tartott egyeztetéseken. Megegyezés hiányában tárgyalásokat új időpont nélkül felfüggesztették.

Az osztrák állami vasúttársaság, az ÖBB naponta mintegy 8 ezer személy- és tehervonatot közlekedtet Ausztriában belföldön. A vasúti személyforgalom naponta mintegy egymillió utast szállít.

A Deutsche Bahn, a német vasúttársaság bejelentette, hogy keddig szünetelnek az Ausztriába tartó és onnan érkező járatai.

A Mávinform közleményében úgy fogalmazott:

a MÁV-Start magyar–osztrák viszonylatú és azon túlmenően közlekedő nemzetközi vonatai az eredeti menetrendjük szerint, de csak Hegyeshalom, illetve Szentgotthárd határállomásokig közlekednek és onnan indulnak vissza Budapestre.

A Hegyeshalom állomáson át közlekedő bécsi elővárosi vonatok osztrák területen nem közlekednek, az EuRegio vonatok ezért csak Győr és Hegyeshalom között járnak. 

A Hegyeshalomból induló bécsi elővárosi vonatok is a teljes útvonalukon kimaradnak a menetrendből.

A Mávinform azt javasolja az Ausztria felé, illetve az onnan utazóknak, hogy tájékozódjanak az ÖBB és a MÁV utastájékoztatási felületein, illetve ügyfélszolgálatainál.

 

Borítókép: Vonatok vesztegelnek a bécsi Nyugati pályaudvaron (Westbahnhof) 2022. november 28-án, amikor a vasúti dolgozók egynapos figyelmeztető sztrájkja miatt leállt a közlekedés a teljes osztrák vasúti hálózaton. A munkabeszüntetés Ausztria valamennyi nemzetközi vasúti összeköttetését is érinti. (Forrás: MTI/EPA/Christian Bruna)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.