Lapozó: Alig lesz szálláshely a francia síparadicsomokban az új energiatörvény miatt

Hatalmas francia hadihajó jelzi a NATO támogatását a svéd fővárosnál · Alig lesz szálláshely a francia síparadicsomokban · Az üzemanyagbónusz eltörlését kérik a benzinkutak a spanyol kormánytól · Továbbra is zajlik az LMBTQ-érzékenyítés az olasz iskolákban.

Magyar Nemzet
2022. 11. 29. 14:05
null
Chatel, 2020. december 1. A Portes du Soleil síüdülõövezet bezárt síliftje a franciaországi Chatelben 2020. december 1-jén. A koronavírus-járvány miatt a franciaországi sípályák várhatóan januárig kénytelenek zárva tartani. MTI/EPA/Keystone Fotó: Jean-Christophe Bott
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas francia hadihajó jelzi a NATO támogatását a svéd fővárosnál

Kedden Bukarestben találkoznak a NATO, illetve a két tagjelölt ország, Svédország és Finnország külügyminiszterei. Feltehetően ez utóbbi tárcavezetői tárgyalnak majd török kollégájukkal a ratifikálási folyamat felgyorsításáról, mivel Ankara továbbra sem támogatja a skandináv, és elsősorban a svéd bővítést. Közben a NATO ebben az évben már megduplázta a Balti-tengeren jelenlévő hadihajóinak számát, ami fontos jelzés arra, hogy a védelmi szervezet számol Svédország és Finnország csatlakozásával – hangzott el a svéd közrádióban. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban ígértet is tett, miszerint a skandináv jelentkezési folyamat alatt támogatást és NATO-jelenlétet kapnak az országok, amit Franciaország is megerősített. Ennek megnyilvánulása lehet az, hogy jelenleg a Stockholmi-öbölben tartózkodik egy 150 méter hosszú francia fregatt, miután hetekig gyakorlatozott a környező vizeken többek között svéd Gripen vadászgépekkel. A hadihajó elsődleges feladata a légtér védelme, azon különféle légvédelmi technikák is megtalálhatóak, amelyek több tíz kilométeres távolságból képesek repülőket és robotokat megsemmisíteni. Antony Branchereau hajóparancsnok szerint a hajó és a repülőgépek együtt növelhetik a térség biztonságát. Mivel a svéd NATO-csatlakozás folyamata már előrehaladott állapotban van, a francia hajó radarképei megoszthatóak a svéd vadászgépekkel, így hatékonyan tudják biztosítani a légtér védelmét.

Forrás: Sveriges Radio

Az üzemanyagbónusz eltörlését kérik a benzinkutak a spanyol kormánytól

A magánszemélyek és a cégek tavasz óta literenként 20 cent kedvezményt kapnak a benzinből és a gázolajból, ugyanis ezzel az intézkedéssel kompenzálta a spanyol kormány az egekbe emelkedő üzemanyagárakat. A bónuszt azonban csak az év végéig hirdették meg, a töltőállomásokat pedig most az aggasztja, hogy még nem tudják, milyen előírásokkal kell számolniuk 2023-ban. Azt kérik a kormánytól, hogy ne hosszabbítsa meg a kedvezményt, helyette inkább csökkentse az adókat és biztosítson lehetőséget a párbeszédre, hogy a kutak képviselői elmondhassák álláspontjukat és javaslataikat az ország vezetőinek. Céljuk, hogy ne fordulhasson elő újra az, ami tavasszal, amikor egyik napról a másikra készen kellett állniuk arra, hogy biztosítani lehessen a kedvezményt a sofőröknek. Teresa Ribera energiaügyi miniszter egyelőre csak azt válaszolta, hogy a 20 centes bónusz sürgősségi intézkedés volt, hogy mérsékeljék a családok és kisvállalkozók terheit. Most azt vizsgálják, hogyan lehetne ezt progresszívebbé tenni, hogy a kedvezmény valóban a rászorulókat segítse, ne pedig azokat, akik eleve nagy jövedelemre tesznek szert.

Forrás: 20minutos.es

Továbbra is zajlik az LMBTQ-érzékenyítés az olasz iskolákban

Hiába bukott meg a homotranszfóbiát büntető Zan törvény – amely kötelezővé tette volna az LMBTQ-propagandát az iskolákban –, a gendertartalmak továbbra is erőteljesen szivárognak be az olasz oktatási intézményekbe. Az Il Gironale lap arról számolt be, hogy egy toscanai középiskolában úgynevezett „gendertáncot” tanítanak testnevelés órán. Ez azt jelenti, hogy a fiúkat lányoknak, a lányokat fiúknak öltöztetik. Mindezt az egyenlőség és az elfogadás jegyében teszik. Az LMBTQ-tánc eredetileg heti kétórás fakultatív foglalkozásnak indult, azonban később a tornatanár kötelezővé tette és kiemelte, a részvétel az év végi jegybe is beleszámít. Számos olasz család felháborodással vette tudomásul, hogy ismét semmibe veszik a szülők nevelési szabadságát. Az Olasz Testvérek képviselői elfogadhatatlannak nevezték az iskolákban zajló LMBTQ-propagandát, és az oktatási miniszterhez fordultak az eset kivizsgálásáért.

Forrás: www.ilgiornale.it

Alig lesz szálláshely a francia síparadicsomokban

Olivier Klein lakásügyi miniszter októberben jelentette be, hogy a francia kormány a turisztikai célú bérlakások piacára is kiterjesztené azt az augusztus óta hatályos törvényt, amely 2023-tól lépcsőzetesen tiltja meg az energiapazarló ingatlanok bérbeadását. Az intézkedés hatalmas érvágás lehet a franciaországi síparadicsomokban üzemeltetett szállások tulajdonosai és a síelők számára is, ugyanis ezekben a síközpontokban találhatók legnagyobb arányban az energiafaló ingatlanok Franciaországban. Azok felújítása – a rövid határidő és az érintett ingatlanok nagy száma miatt – pedig csaknem lehetetlen vállalkozás. Az energetikai felújítások franciaországi szakértője, a Heero hetven francia síközpont szállásainak energetikai minősítését vizsgálta. A cég megállapította, hogy míg Franciaország teljes területén átlagosan az ingatlanok 16,9 százalékát tartják számon energetika szempontból elavultként, ugyanez az arány a síközpontok köré épült városokban átlagosan 50 százalék. A síelők körében népszerű régiók és szálláshelyek között azonban hatalmas eltérések mutatkoznak. Míg a Jura-hegységben lévő Bellefontaine síparadicsomban csak 15 százalék az energiapazarló szállások aránya, a Déli-Alpokban lévő Isola 2000 központ szálláshelyeinek már 90 százaléka tekinthető energiafalónak. A Vogézek és a Francia-középhegység térségében átlagosan 50 százalék körül mozog az energetikai szempontból 2023–2028 között kiadhatatlanná váló ingatlanok aránya. A jelenségről beszámoló BFMTV ezért arra szólítja fel a téli sportot kedvelő franciákat, hogy igyekezzenek mielőbb kiélvezni a franciaországi síelési lehetőségeket, mert 2023 és 2028 között az energetikai tanúsítványuk miatt kiadhatatlanná vált szállások lassan eltűnnek az ingatlanpiacról, legalábbis addig, amíg a tulajdonosaik nem végzik el a szükséges energetikai átalakítást. Az érintett ingatlanok nagy száma – és az átalakításhoz szükséges időráfordítás – miatt 2028-ig akár az ingatlanok fele is eltűnhet a bérleti piacról.

Forrás: bfmtv.com

Borítókép: a Portes du Soleil sí-üdülőövezet síliftje a franciaországi Chatelben 2020. december 1-jén (Fotó: MTI/EPA/Keystone)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.