Az angolok erről a megoldásról hallani sem akarnak

Az A csoportban három, a B jelű négyesben mind a négy csapat a továbbjutás kiharcolásáért lép pályára kedden a katari futball-vb-n. A hollandok és az angolok érezheti leginkább biztonságban magukat, de Anglia szövetségi kapitánya, Gareth Southgate biztosan nem a cseresort küldi fel a pályára Wales ellen. Összecsap az iráni és az amerikai válogatott.

2022. 11. 29. 5:45
Harry Kane Anglia
ar-Rajján, 2022. november 21. Harry Kane angol csapatkapitány (j) tapsol a katari labdarúgó-világbajnokság elsõ fordulójában, a B csoportban játszott Anglia-Irán mérkõzés végén az ar-rajjáni Halifa Stadionban 2022. november 21-én. Az angol válogatott 6-2-re gyõzött. MTI/EPA/Neil Hall Fotó: MTI/EPA/Neil Hall
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma elkezdődik a csoportkör utolsó fordulója a katari világbajnokságon. A B csoportban mind a négy válogatott a továbbjutás esélyével lép pályára. Az angolok Irán 6-2-es kiütése után az Egyesült Államok ellen gól nélküli döntetlent játszottak, s a lesajnált kis testvér, Wales ellen még egy szoros – maximum háromgólos – vereség is belefér Gareth Southgate tanítványainak. A szövetségi kapitány nem is csinált nagy ügyet az amerikaiak elleni döntetlenből és a szurkolóktól kapott füttykoncertből. 

Gareth Southgate az angolok szövetségi kapitánya
Gareth Southgate számára csak az angolok továbbjutása lényeges (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

– Kevés olyan csapat van, amely kilenc ponttal zárja a csoportkört – szögezte le Southgate. A walesi válogatottban még az angol negyedosztályból is szerepel labdarúgó, így ha a kapitány jól is fogadná a továbbjutást érő vereséget vagy döntetlent, az önérzetes angol drukkerek aligha.

Southgate rengeteg kritikát kap csapata összeállítása miatt, a Wales elleni találkozó előtt pedig leszögezte, hogy a győzelem a cél, ezért nem fogja ingyen osztogatni a csereembereknek a válogatottságot, nekik az a dolguk, hogy eddzenek.

Gareth Bale játszik az angolok ellen?

Southgate kollégája, Rob Page viszont kilátásba helyezte, hogy legnagyobb sztárjai, Gareth Bale és Aaron Ramsey nem feltétlenül lesznek a kezdőcsapat tagjai.

– Olyan tizenegyet jelölök majd ki, amely felveszi a versenyt Angliával. Ha Bale és Ramsey nem kezd, akkor a padról beszállva is hatással lehetnek az eredményre – fogalmazott a walesi szövetségi kapitány, aki sajnálkozott, hogy eddig nem tudták azt a színvonalat megütni, amire szükség lenne a világbajnokságon.

Wales és Anglia kapcsolata ma már nem rossz, előbbiek már túlléptek Edward királyon és az ő fakó lován, Gareth Bale és Harry Kane például egységben álltak volna ki az LMBTQ-közösség mellett, amíg a FIFA nem helyezett büntetést kilátásba.

Sokkal nagyobb a politikai feszültség a csoport másik mérkőzése, Irán és az Egyesült Államok találkozója előtt. A már eleve terhelt légkörön tovább rontott az amerikaiak korábbi szövetségi kapitánya, Jürgen Klinsmann, aki televíziós szakértőként kritizálta azt, ahogy az irániak nyomás alá helyezték a játékvezetőt a Wales elleni mérkőzésükön.

Irán szövetségi kapitánya, Carlos Queiroz válaszul felszólította a korábbi német gólvágót, hogy mondjon le a FIFA-ban betöltött pozíciójáról. Klinsmann a nemzetközi szövetség tudományos szakmai csoportjának tagja. 

Az A csoportban a házigazda Katar már legfeljebb búcsúajándékot adhat szurkolóinak Hollandia ellen, a kiesése biztos. A hollandoknak a továbbjutás bebiztosításához egy pont is elég lenne, a csoportelsőséget illetően viszont nincs a saját kezükben a sorsuk.

Ha Ecuador nagyobb különbséggel veri Szenegált, mint a hollandok Katart, akkor a dél-amerikaiak végeznek a csoport élén – a két válogatott között két forduló után a kevesebb sárga lap rangsorol, Hollandia javára. Éppen ez a mutató okozta négy éve Szenegál vesztét Japánnal szemben, az afrikai válogatottnak kedden bizonnyal nyernie kell, hogy az egyenes kieséses szakaszba lépjen.

Világbajnokság, csoportkör, 3. forduló, keddi program

A csoport
Hollandia–Katar 16.00
Ecuador–Szenegál 16.00

B csoport
Wales–Anglia 20.00
Irán–Egyesült Államok 20.00

A harmadik csoportkörben a párhuzamosan zajló mérkőzéseket az M4 Sport, illetve a Duna World közvetíti.

Itt talál meg mindent, amit a katari vb-ről tudni érdemes: https://magyarnemzet.hu/futball-vb-2022

Borítókép: és társai csak az első meccs után kaptak tapsot szurkolóiktól (Fotó: MTI/EPA/Neil Hall)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.