B csoport - Anglia a vb-n állna fel a Magyarországtól kapott pofonból

A legutóbbi két nagy torna alapján Angliát a jövő vasárnap rajtoló világbajnokság legnagyobb esélyesei között kellene emlegetnünk. Gareth Southgate válogatottja a 2018-as világbajnokságon elődöntőig jutott, majd a tavaly megrendezett Európa-bajnokság döntőjét csak tizenegyesekkel veszítette el Olaszország ellen. Idén a Nemzetek Ligájában viszont egymás után kapta a pofonokat az angol csapat, a legsúlyosabbat éppen a magyar válogatottól. A katari foci-vb politikailag legfeszültebb csoportjából ennek ellenére is kötelező a továbbjutás Anglia számára.

2022. 11. 12. 7:40
Sallai Roland
Wolverhampton 20220614 Labdarúgás Nemzetek Ligája Magyarország-Anglia Fotó Nemzeti Sport Árvai Károly Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az angol futball-válogatott közelmúltjából nekünk, magyaroknak szinte biztosan ugyanaz a találkozó jut eszünkbe: a júniusi, wolverhamptoni Nemzetek Ligája-meccs, amelyen Magyarország 4-0-s zakót mért Angliára.

A találkozó hatására az angol szurkolók Gareth Southgate szövetségi kapitány távozását követelték, a nemzeti csapatot 2016 óta irányító szakember azonban maradhatott posztján. Kétségtelen, Southgate tett a bizalomért, eddigi két nagy tornáján egyaránt a végjátékig vezette Angliát: a 2018-as vb-negyedik helyet kifejezetten rutintalan csapattal érte el, és arra a menetelésre építve tavaly Eb-ezüstöt szerzett a válogatottal.

A nyomás viszont mindenképpen megnőtt Southgate-en, ugyanis a katari vb-n immár azt kell bizonyítania, hogy a kieséssel végződött NL-vesszőfutás csupán kisiklás volt, és a legfontosabb színtéren továbbra is képes a legjobbak közé elvezetni Angliát.

A csütörtökön kihirdetett keret a négy évvel ezelőtti alapcsapatra épül, talán túlságosan is: a szövetségi kapitány a legélesebb kritikákat Harry Maguire csapatba jelöléséért kapta az angol sajtótól és szurkolóktól. Utóbbiak hosszú hónapok óta kifütyülik a védőt, aki immár a Manchester Unitednál sem számít biztos kezdőnek, Southgate mégis számít rá az AC Milan oszlopával, Fikayo Tomorival ellentétben.

Harry Maguire Italy v England Nations League
Maguire kerettagságát sokan nem érti (Fotó: UEFA.com)

A legutóbbi vb gólkirálya , is az angolokat erősíti, ennek ellenére a támadójátékkal súlyos problémák voltak, az NL-ben az utolsó, tét nélküli meccset leszámítva egyetlen gólt szerzett Anglia, azt is büntetőből.

A Tottenham támadója lesz a csapatkapitány Katarban, s másik kilenc európai válogatott – többek között a csoportrivális Wales – vezéréhez hasonlóan szivárványos karszalagot fog viselni, ez az apró LMBTQ-tüntetés pedig aligha nyeri el a rendező ország tetszését. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) álláspontja kevésbé kiszámítható, de a torna előtt a Gianni Infantino vezette szervezet is arra szólított fel, hogy a futball kerüljön előtérbe a világbajnokságon. Southgate szerint ez optimista elvárás a FIFA részéről, bár biztosak vagyunk benne, hogy az angol szövetségi kapitány is szívesebben venné, ha saját országának újságírói sokkal nagyobb arányban kérdeznék a futballról, mint a társadalmi problémákról.

Nem mintha a B csoport nem lenne már önmagában politikailag túlfűtött. Az angolszász hármassal, az angol, amerikai, walesi trióval szemben Irán jelenti az ellenpólust, amely többek között az ukrajnai háborúról is másképp gondolkodik, s különösen az Egyesült Államokkal évtizedek óta rossz a viszonya.

1998-ban a futball-vb üde színfoltot jelentett a két ország kapcsolatában, a franciaországi csoportmeccs előtt az irániak fehér rózsát adtak az amerikaiaknak a békülés jeleként. Most futballszempontból is feszültebb lehet a két csapat találkozója, amely az utolsó fordulóban könnyen ki-ki meccs lehet a továbbjutásért.

A B csoport résztvevőinek világbajnoki múltja

Anglia: 16. részvétel, legjobb szereplés: aranyérem (1966)
Irán: 6. részvétel, legjobb szereplés: csoportharmadik (1998, 2018)
Egyesült Államok: 11. részvétel, legjobb szereplés: elődöntő (1930)
Wales: 2. részvétel, legjobb szereplés: negyeddöntő (1958)

A papírforma ugyanis az angol válogatott minden idei kudarca ellenére azt sugallja, hogy a másik három csapat a második helyért küzdhet egymás ellen. Wales 1958 után másodszor szerepelhet vb-n, esélyei nagyban múlhatnak azon, hogy az Los Angelesszel Gazdag Dánielék ellen MLS-bajnoki címet nyert Gareth Bale milyen formában lesz Katarban. Wales az angolokhoz hasonlóan kiesett idén az NL A-divíziójából.

Az Egyesült Államoké lesz várhatóan az egész világbajnokság legfiatalabb átlagéletkorú kerete a 2018-as, szégyenteljes lemaradás után. A csapat tagja a huszonkét éves Timothy Weah is, akinek apja, George Weah ugyan 1995-ben Aranylabdát nyert, de vb-n soha nem járt Libériával, ma pedig az afrikai ország elnöke.

Irán még sosem jutott tovább a csoportkörből, pedig négy éve a Portugália elleni meccs hosszabbításában Mehdi Tareminek ziccere volt ehhez és Cristiano Ronaldóék kiejtéséhez. A Porto támadója az együttes legnagyobb sztárja, a szeptemberi ausztriai edzőtáborban viszont csúnyán összekapott csatártársával, Szardar Azmunnal (Bayer Leverkusen), amiért utóbbi nyíltan az iráni tüntetők mellett foglalt állást. Azaz Iránnak még házon belül is politikai feszültségekkel kell megküzdenie a világbajnokság előtt.

Labdarúgó-világbajnokság, B csoport

1. forduló
Anglia–Irán (november 21., 14.00)
Egyesült Államok–Wales (november 21., 20.00)

2. forduló
Wales–Irán (november 25., 11.00)
Anglia–Egyesült Államok (november 25., 20.00)

3. forduló
Wales–Anglia (november 29., 20.00)
Irán–Egyesült Államok (november 29., 20.00)

Borítókép: Júniusban Sallai Rolandot nem tudták tartani az angolok, a támadóval küzdő Kalvin Phillips sérülése ellenére bekerült az angol keretbe, a jobbra látható Reece James viszont lemarad a tornáról (Fotó: Nemzeti Sport/Árvai Károly)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.