A csoport - Katar csapatának szeptember óta csak a világbajnokság számít

November 20-án a Katar–Ecuador mérkőzéssel megkezdődik a 2022-es labdarúgó-világbajnokság. A katari esemény lesz az utolsó vb, amelyen harminckét csapat vesz részt, nyolc csoportra bontva. Ebből a nyolcból először a házigazdák négyesét, az A csoportot mutatjuk be. Az esélyes a múlt és a jelen alapján is Hollandia, de az Oranje nem mehet biztosra az Afrika-bajnok Szenegál, az Ázsia-bajnok Katar és a sötét ló, Ecuador ellen sem.

2022. 11. 11. 6:56
Qatar 2022 World Cup Al Bayt Ecuador
nyitómeccs Fotó: MTI/EPA/Ali Haider
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki a tradicionális párharcokra vágyik, annak nem az A csoport lesz a kedvence az idei futball-világbajnokságon. Ez ugyanis az egyetlen négyes, amelynek egyik párosítása sem fordult még elő a korábbi huszonegy vb-n. A Katar–Ecuador nyitómeccs kiváló alap a fanyalgók számára, ugyanakkor elhallgattathatja őket, ha megnézzük a két válogatott legutóbbi, 2018-as egymás elleni meccsét: akkor az arabok 4-3-ra nyertek.

A házigazda Katar a világbajnokság legismeretlenebb csapatai közé tartozik, ugyanis a mezőny egyetlen újonca, ráadásul a keret valamennyi tagja otthon játszik. Ez viszont egyben lehetőség is volt a katariaknak.

Ugyanis amíg a topligákban még az előttünk álló hétvégén is fordulót rendeznek, addig a katari bajnokságban szeptember 14. volt a vb előtti utolsó játéknap, azaz a keret két hónapon át együtt készülhetett.

Az összeszokottság tehát Katar mellett szólhat, a csapat pedig Ázsiában már bizonyított a 2019-es kontinensbajnoki címmel, a nemzetközi rutin viszont hiányozhat.

Katar és a honosítás egyedi stratégiája

Katar 2015-ben már rendezett csapatsportág számára világbajnokságot, és akkor a rendező ország férfikézilabda-válogatottja egészen a döntőig menetelt, igaz, otthon született játékos elvétve akadt a keretben. A futballválogatott ennyire szélsőséges stratégiára nem építhetett, és ezt Katar éppen saját magának köszönheti. 2004-ben a helyi szövetség két kiváló formában futballozó, de a brazil válogatottban számításba nem vett játékost, Aíltont (Werder Bremen) és Dedét (Dortmund), valamint utóbbi testvérét, Leandrót környékezte meg.

A bökkenő az volt, hogy a triónak az égvilágon semmi köze nem volt Katarhoz. A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) azonnal közbe is lépett, és egyben szigorította is az országváltás feltételeit.

Az egyetlen „hagyományosan” honosított labdarúgó a harmincfős bő keretben így a portugál, de 2011 óta a katari ligában futballozó Ró-Ró, de akad még a keretben Irakban, Algériában, Ghánában és arab felmenők gyermekeként Franciaországban született labdarúgó is, a legnagyobb sztár, a 2019-es Ázsia-kupa gólkirálya és legjobb játékosa, Almoez Ali pedig Szudánban látta meg a napvilágot.

A titok nyitja az Aspire akadémia, amelyen keresztül az arab térségből és Afrikából tehetséges gyermekeknek biztosított lehetőséget Katar a fejlődésre, abban bízva, hogy ezek a játékosok felnőttként majd új hazájukat képviselik. 2006-ban az akadémián kezdte katari tevékenységét a Barcelona akadémiájától érkezett Félix Sánchez, aki 2013-ban került a szövetség alkalmazásába, majd 2017-ben vette át a szövetségi kapitányi posztot, azaz tényleg az alapoktól segédkezett a jelenlegi nemzeti csapat felépítésében.

Hagyomány a jó rajt

Az eddigi huszonegy világbajnokságon még egyetlen rendező ország sem kezdett vereséggel, Katar sem szeretné megszakítani a házigazdák jó sorozatát.

 

Ecuador és a hamis papírok

Rendezőként Katar részvétele már 2010-ben biztossá vált, a legutolsó viszont Ecuador volt a sorban. Bár a dél-amerikai válogatott a pályán már márciusban kiharcolta a részvételt, a vb-ről lemaradt Chile Byron Castillo szerepeltetése miatt óvott, s a sorozatos kedvezőtlen ítéletek dacára egészen a nemzetközi Sportdöntőbíróságig (CAS) vitte az ügyet, amely hivatalosan három napja mondta ki, hogy Ecuador részt vehet a világbajnokságon.

Castillóról ugyan kiderült, hogy valóban Kolumbiában született, ám ettől még joga van az ecuadori válogatottban való szerepléshez.

Ugyanakkor Ecuador százezer svájci frankos bírságot és a következő selejtezősorozatra három pont levonást kapott, amiért hamis, ecuadori születési helyet tartalmazó papírokkal próbálta igazolni Castillo szerepeltetésének jogosságát.

A mexikói Leónban futballozó játékos ott van a jelenlegi, tizenhét fős keretben, amely szombaton Irak ellen játszik, hozzájuk csatlakoznak majd az európai légiósok, köztük várhatóan Moisés Caicedo (Brighton), Piero Hincapié (Bayer Leverkusen) és a válogatott örökös góllövőlistájának éllovasa, Enner Valencia, aki Szalai Attila csapattársa a Fenerbahce együttesében.

Az A csoport résztvevőinek világbajnoki múltja

Katar: újonc
Ecuador: 4. részvétel, legjobb szereplés: nyolcaddöntő (2006)
Hollandia: 11. részvétel, legjobb szereplés: ezüstérem (1974, 1978, 2010)
Szenegál: 3. részvétel, legjobb szereplés: negyeddöntő (2002)

 

Mennyit ér a Nemzetek Ligája?

A csoport esélyese a holland válogatott, amely a hagyományai alapján kiemelkedik a négyesből. Az Oranje három vb-ezüst után 2014-ben harmadik lett, utána viszont annyira megsínylette a generációváltást, hogy a legutóbbi világbajnokságról lemaradt.

A tavaly megrendezett Európa-bajnokság is csalódást okozott, a nyolcaddöntős búcsú Frank de Boer állásába került, a helyére a 2019-ben bejelentett nyugdíjba vonulása ellenére visszahívott Louis van Gaal viszont tavaly augusztusi kinevezése óta veretlen a csapattal. Hollandia a Nemzetek Ligájában Belgiumot oda-vissza verve jutott a négyes döntőbe. Az persze még mindig kérdéses sokak fejében, hogy a 2018-ban életre hívott sorozatot hogyan is kell kezelnünk, amikor az erősorrend megállapítása a cél.

Utóbbi esetében a FIFA-világranglista is megkérdőjelezhető értékű, de a holland válogatott 8. pozíciója azért jelzésértékű Szenegál 18., Ecuador 44. és Katar 50. helyével szemben. Játékosai ismertsége, becsült értéke alapján is kiemelkedik Hollandia, bár talán a korábbi holland csapatokhoz képest meglepő, hogy elsősorban a védelemben találjuk a sztárokat.

A transfermarkt szerint a holland bő keret tíz legértékesebb játékosából hét hátvéd, köztük az első két helyezett Matthijs de Ligt (Bayern München) és (Liverpool).

Utóbbi harmincegy éves kora ellenére az első nagy világversenyére készül, hiszen a tavalyi kontinensviadalt sérülése miatt kihagyta.

Nekik találták ki

A holland válogatott soha nem esett még ki világbajnoki csoportból, peidg 1974-ben és 1978-ban két csoportkörben is szerepelt.

 

A nagy kérdés: játszhat-e Mané a világbajnokságon?

Hollandia Szenegál elleni kezdi a vb-t, amely Katarhoz hasonlóan saját földrésze aktuális bajnokaként indul a vb-n. Az afrikai ország még soha nem kapott ki rendes játékidőben vb-meccsen európai válogatottól – csoportkörben két győzelem, egy döntetlen, az egyenes kieséses szakaszban egy-egy aranygólos győzelem és vereség a mérleg.

A jelenben viszont úgy érzik az országban, hogy a válogatott sikeressége azon áll vagy bukik, hogy az idén másodszor is Afrika legjobb futballistájának választott Sadio Mané pályára léphet-e a világbajnokságon. A Bayern München támadója kedden, a Werder Bremen elleni bajnokin sérült meg, az eset súlyosságáról azóta ellentétes információk láttak napvilágot.

Mané azonban van annyira fontos láncsszem a szenegáli válogatottban, hogy Aliou Cissé (aki 2002-ben játékosként vb-negyeddöntőig jutott Szenegállal) akkor is beteszi a huszonhat fős keretbe, ha csak halvány esély van rá, hogy bevethető lesz a világbajnokságon. Négy éve az akkori legjobb afrikai labdarúgó, az egyiptomi Mohamed Szalah járt hasonló cipőben, neki végül csak az első fordulót kellett kihagynia.

Labdarúgó-világbajnokság, A csoport

1. forduló
Katar–Ecuador (november 20., 17.00)
Szenegál–Hollandia (november 21., 17.00)

2. forduló
Katar–Szenegál (november 25., 14.00)
Hollandia–Ecuador (november 25., 17.00)

3. forduló
Ecuador–Szenegál (november 29., 16.00)
Hollandia–Katar (november 29., 16.00)

Borítókép: A sátrat idéző Al-Bajt stadionban játssza a világbajnokság nyitómeccsét Katar és Ecuador (Fotó: MTI/EPA/Ali Haider)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.