időjárás 2°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Világos üzenet a társaknak, letartóztattak egy iráni futballistát

Magyar Nemzet
2022.11.24. 20:52 2022.11.24. 20:56
Világos üzenet a társaknak, letartóztattak egy iráni futballistát

Irán súlyos, 6-2-es vereséggel kezdte szereplését a 2022-es labdarúgó-világbajnokságon Anglia ellen, ám a játékosoknak nagyobb gondjuk is lehet a rossz szereplésnél. Az iráni futballisták a meccs előtt nem énekelték a himnuszt, amiért az országban megszakították az adást. A második meccsük előtt arról kaptak hírt Carlos Queiroz játékosai, hogy korábbi csapattársukat letartóztatták Iránban.

Iránban jelenleg nem a futball-világbajnokság a legfontosabb, szeptember óta az ország vezetése ellen tüntetők százai haltak meg. Az otthoni események a labdarúgó-válogatottra is hatással vannak: a vb előtt belső feszültség tört ki a keretben Szardar Azmun közösségimédia-bejegyzései miatt, Katarban viszont már egységesen lépett fel az iráni válogatott.

Az Anglia ellen mérkőzés előtt a csapat egyetlen tagja sem énekelte a himnuszt, ami a tüntetők és a velük szimpatizálók nézete alapján nem Iránt, hanem az Iszlám Köztársaságot, azaz a jelenlegi rendszert képviseli.

Az engedetlen magatartásért az iráni futballisták büntetésre számíthatnak, bár ennek mértékéről merőben szélsőséges skálán láttak napvilágot információk. A The Sun brit bulvárlap szerint akár halálbüntetés is lehet a némaság következménye, a Bayer Leverkusenben futballozó Amzun viszont így fogalmazott: – Legrosszabb esetben kitiltanak a nemzeti csapatból, ez kis ár az iráni nők egyetlen hajszáláért is. Szégyelljétek magatokat, amiért megölitek az embereket!

Iránban a játékosok némaságát látva megszakították a közvetítést, majd a válogatott tagjai újabb üzenetet kaptak a második, Wales elleni találkozójuk előtt.

Iránban letartóztatták Voria Gafurit, aki két Ázsia-kupán is a csapat tagja volt, s kisebb meglepetést keltett, hogy a világbajnoki keretből kimaradt. A harmincöt éves futballista rendszeresen felszólalt az iráni kurd kisebbséget érő támadások ellen, de kritizálta azt is, hogy Iránban nők nem mehetnek be a stadionokba, az elmúlt hetekben pedig meglátogatott a tüntetés alatt megsérült embereket.

Aligha kétséges, hogy ebben a helyzetben az iráni játékosok nem lehetnek képesek teljes mértékben a futballra koncentrálni, és immár nem csak hazájukban figyelik majd árgus szemmel, hogy éneklik-e a himnuszt Wales ellen.

Borítókép: Az iráni játékosok a himnusz alatt (Fotó: AFP/Fadel Senna)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.